Schnupfen

Het kan zijn dat je pas een mail van dit verslag krijgt terwij; we al een paar dagen onderweg zijn. Als ik vanaf de IPad post, dan stuur hij geen mail. We zijn inmiddels alweer thuis en ek werk nu de reisverslagen bij met foto’s en de laatste dagen waar ik geen internet had. Om bij het begin te beginnen moet je even terug naar ‘En ze zijn weg…

Woensdag 1 mei:  Burhave – Schortens (77 km)

Vannacht was de koudste tot nu toe. Het is amper één graad geweest. Op zich niet erg, zolang je alles maar in de slaapzak houdt. Als we opstaan is het alweer strak blauw, maar de wind is gedraaid. Hij komt nu uit het oosten. Jammer dat we vandaag grotendeels naar het zuiden en noorden fietsen. We ontbijten binnen en ruimen dan pas de tent op. Hij was nog nat van de dauw en de condens maar na het ontbijt kan hij redelijk droog in het zakje.
In het dorp gaan we eerst naar de apotheek. Ik heb al de hele week last van de griep en met name mijn loopneus is wat lastig. Ik fiets dan ook regelmatig met het snot voor de ogen. Een Duitse apotheker is net een snoepkraam. Ze hebben de wereld aan middelen tegen de griep. Ik kies er een die  de volgende zaken verhelpt: kopf- und gliederschmerzen (heb ik weinig last van), schnupfen (geen idee wat het is, maar het klinkt zo goed dat ik het wel wil hebben) reizhusten (ik hoest flink en ben op reis) en fieber. Als het daar niet beter van wordt…
We komen er ook achter dat het een feestdag is in Duitsland. De winkels zijn dicht. Behalve de super in Burhave en daar zijn we blij mee want we hebben beleg en ontbijt voor morgen nodig. En met deze soeveniers verlaten we Burhave.

Vandaag fietsen we meer door het binnenland van Ost-Friesland. Het begint al goed met een grasweg. Wel mooi, maar ook hobbelig.

Waar is de weg gebleven?
Waar is de weg gebleven?

Gelukkig een uitzondering want de rest van de wegen zijn prima. De landschappen zijn Hollands. Als ik geen Duitse nummerplaten zou zien, dan zou ik denken dat ik in Drente was. Als we langs de Jadebusen fietsen zijn er allerlei kunstwerken te zien. De eerste heb ik niets mee. Een steen met wat rommel erop.

Kunst? Geen kunst!
Kunst? Geen kunst!

En een nietszeggende tekst:
Door leegte in de ruimte te scheppen neemt de kunstenaar ons mee in de innerlijke reis van de beschaving tot nu toe en maakt ons deelgenoot van de holte die hiermee ontstaat.

Of iets dergelijks want bovenstaande zuig ik zo uit mijn duim. Een voordeel is wel dat er bij de kunstwerken picknickplaatsen zijn. Soms mooi, maar soms ook minder mooi. Het tweede kunstwerk staat op een gemeentewerkplaats waar iemand net zijn rommel staat te storten.

Kunstwerk op de gemeentewerkplaats.
Kunstwerk op de gemeentewerkplaats.

Op het derde kunstwerk zit een Duits echtpaar bier te drinken. Let wel, het is elf uur ’s ochtends! Het kunstwerk stelt Kaïn, Abel en de stem van God voor en ze zitten op Abel die inmiddels al vermoord is. Ze vertrekken (het echtpaar, niet Kaïn en Abel) en wij nemen hun plaats in (van het echtpaar, niet Kaïn en Abel) om een koffie te maken. Het is eindelijk warm weer geworden.

Kain en Abel (en de stem van God).
Kain en Abel (en de stem van God).

Het volgende kunstwerk laat de anus van het paradijs zien die Adam uitpoept nadat hij bewust is geworden van goed en kwaad en zijn eigen schaamte. Deze is nu wel weer mooi.

Adam verlaat het paradijs via de achterdeur.
Adam verlaat het paradijs via de achterdeur.

Als laatste zien we een stenen sneeuwpop. Wel aardig maar om dit nu kunst te noemen…

De temperatuur is er wel naar.
De temperatuur is er wel naar.

We verlaten de dijk, Die hebben we nu wel genoeg gezien, en trekken verder richting het binnenland. We passeren veel plaatsen en plaatsjes en er is genoeg te zien. Naar buiten gelokt door het mooie weer zijn er nu ook veel fietsende bejaarden. Alleen bejaarden? Ja, de meeste wel. Waar de jongere mensen zijn is me een raadsel. Maar waarschijnlijk zien ze ons inmiddels ook als bejaarden alhoewel onze volgepakte fietsen vaak opgewonden kreetjes losmaken met termen als ‘Grosse Reise’. Bij de brood-met-soep-pauze zitten we zo in de zon dat zelfs de lange broek ingeruild wordt door een drie-kwart. En niet alleen bij mij, ook Saskia raakt helemaal gek in de kop.

Het slot van Godens.
Het slot van Godens.

Bij Godens vergapen we ons nog even aan het slot en dan door naar Schortens en Heidmüle. Daar is onze camping. De meeste winkels zijn dicht maar de Lotto winkel verkoopt gelukkig ook drankjes. We slaan wat in en rijden naar de camping.
Bij de receptie zitten wat mensen bier te drinken. Ze kijken ons glazig aan en hebben blijkbaar geen idee wat we willen. Sterker nog, ze uiten het ook. We leggen uit dat we graag een nachtje willen blijven. Dat kan voor € 15. Ondanks dat driekwart van de camping leeg is, moeten we toch op het tentenveldje achterop want de rest is zogenaamd bezet. Dat vinden we niet erg want we hebben de ruimte, staan in de zon en er is ook nog een prachtige picknicktafel. Daar proosten we met wijn en bier op een mooie 76 kilometer. Wat nootjes erbij en het feest is compleet.

Helemaal alleen en verlaten.
Helemaal alleen en verlaten.

Na het douchen (€0,50 per muntje) moet er toch wat gegeten worden. Er is niets in de buurt maar we hebben wel een foldertje met meer keus aan eten dan nonnen in het Vaticaan. Telefonetisch bestellen we een schnitzel (als je in Duitsland bent moet je minimaal één keer een schnitzel eten) en een korma rijst. Een kwartier later komt er een autootje voorrijden. Ik ruil wat geld tegen eten en we zitten heerlijk te smikkelen.
Inmiddels koelt het flink af. Het zal wel weer gaan vriezen vannacht en buiten zitten is geen optie meer. We kruipen in de kookruimte. Daar is het lekker warm en er is licht. Met een koffie, thee en een restje prosecco komen we zo de avond door.

Eén gedachte over “Schnupfen

  1. Gert zegt:

    Farmacologisch zitten we niet op 1 spoor. Als je verkouden bent of griep hebt dan ben je geïnfecteerd door een virus. Er zijn geen pillen die daar tegen helpen. Je eigen immuunsysteem zal de ongewenste gasten moeten uitroeien. Als je snot niet meer doorzichtig is maar groen en geel naar buiten komt, heb je ook nog een bacteriële infectie. Daar helpt eventueel een antibioticum tegen.
    Vind het leuk dat je een paar kunstwerken toont en je visie daarop deelt.

Leuk als je reageert