Coast2Coast2Coast: zaterdag 3 mei

Washington – Newcastle(37 km totaal 547 km)

Like all great travelers, I have seen more than I remember, and remember more than I have seen.

– Benjamin Disraeli

We slapen voor de verandering een keer uit en liggen wel tot acht uur in bed. Daarna een fruit ontbijt in het hotel en op pad. Een uur later dan normaal, maar vandaag hebben en nemen we ook de tijd.  De lucht is strak blauw maar het voelt nog wel erg koud aan. Volgens het weerbericht vriest het ’s nachts nog wat. Daarom  fiets ik nog steeds met handschoenen aan.

Het fietspad leidt ons helemaal tot het eindpunt in Sunderland. Het gaat door lommerrijke laantjes, groene plekjes en buitenwijken van de steden hier. 

Het laatste stuk volgen we de rivier ’the Wear’. 

Bij een bankje in de zon en uit de wind nemen we een lange pauze. Gedurende twee keer koffie, lezen we en kijken we wat naar het langskomend volk.

We hebben voor de laatste (maar zeker niet de eerste) keer last van de Engelse fietshekjes. Men probeert op alle manieren te voorkomen dat voertuigen, anders dan fiets, van de routes gebruik maken. Hiervoor worden allerlei vreemde hekjes gecontrueerd. Een ervan is een driehoek waar je alleen met een smal stuur doorheen komt. Voor ons is het vaak ook even wringen.

Dan naar het eindpunt van de C2C. Het voelt toch een beetje spannend. We maken iets af en dat is een goed gevoel. Het laatste stukje gaat langs het strand. 

In de verte zien we Roker Pier Lighthouse al liggen. We weten dat daar het eindpunt is.

Daar staat een kunstwerk van Andrew Small, dat het einde van de C2C markeert. Er wordt natuurlijk een foto van ons gemaakt op deze plek. Het kunstwerk is een grote letter ‘O’ en heet ‘C’. Geen idee waarom, zelfs niet met deze uitleg  maar je kunt een mooie foto maken met een doorkijkje naar de vuurtoren.

Sunderland is een van de mooiere badplaatsen die we tegen zijn gekomen. Waar andere plaatsen vaak vervallen zijn, hebben ze hier alles mooi opgeknapt. Een groot strand en Victoriaanse huizen die er op uitkijken. 

Het is ook erg druk. Waarschijnlijk vanwege de zaterdag en het mooie weer.

Bij een Italiaan langs het strand eten we de laatste maaltijd zodat we klaar zijn voor de bootreis. Het is een bijzonder mannetje. Alles moet precies op zijn manier maar de pasta is voortreffelijk.

Voor het laatste stukje volgen we fietsroute 1. Bij de Tyne moeten we het pontje nog naar de overkant hebben. Deze gaat twee keer per uur. 

En dan is het nog een klein stukje naar de boot. We staan weer op hetzelfde punt als vorige week. De cirkel is hiermee rond. Misschien dat het kunstwerk daarom een ‘O’ is?

Het was een mooie week. Zwaar, maar (weer) ontzettend genoten van Engeland. Voor herhaling vatbaar.

Nawoord

Ik wil graag een idee hebben hoeveel mensen dit nu eigenlijk lezen. Zijn het er vijf of vijfentwintig? Van een paar mensen weet ik het wel. Als je een berichtje wilt posten met leuk of niet leuk. En of je het via FB leest of via de mail (je kunt je abonneren, dan krijg je een mail als er een nieuw bericht is ).

Dan weet ik of het de moeite waard is om elke dag twee uur aan te besteden. 

Bedankt en tot de volgende reis.

17 gedachten over “Coast2Coast2Coast: zaterdag 3 mei

 1. Lex Balm zegt:

  Beste Hans en Saskia……heb weer genoten van jullie avonturen…..!!! Nu vakantie voor herstel…van de C2C…?? LOL Geniet nog maar lekker van de foto’s en de herinneringen. Groetjes Lex

  Date: Mon, 5 May 2014 15:16:23 +0000 To: lex.balm@hotmail.com

 2. Rob Harschnitz zegt:

  Hallo Hans en Sas, Alison en ik (als vakantie fietsers maar wel in een ander klimaat) volgen jullie avonturen elke dag met belangstelling. Wij krijgen jullie verhalen via de mail.
  Groetjes en welkom thuis. Rob

 3. lisa zegt:

  Like! Via Facebook gevonden. Misschien kun je gebruik maken van bit.ly waarmee je de url verkort en je (als je een account hebt) kan zien hoevaak er op geklikt wordt.

 4. Rob Harschnitz zegt:

  Hi Hans, just wanted to add that I really enjoy following the routes through the UK and all the historical and additional information! Alison

 5. Jaap zegt:

  Hoi Hans en Saskia, via de Reitsma route volg ik jullie nu al een tijdje. Ik mag ze graag lezen want je schrijft altijd erg leuk en met humor.
  Ik heb zelf geen tijd om een fietsvakantie te gaan doen maar het leukt me wel heel leuk. Daarom lees ik altijd de verhalen van anderen, beleef ik toch ook een beetje en ik hoef niet te fietsen 😀😀. Ga dus vooral door!!!

  Groetjes Jaap Vijn, Enkhuizen.

 6. Gert zegt:

  Ik lees je verhalen omdat het mij de moeite bespaart om zelf op vakantie te gaan. De mate van georganiseerdheid die jij weet te realiseren is enkele niveaus te hoog voor mij. Aangezien mijn frustratietolerantiequotient wat aan de lage kant is, ik zou mijn fiets echt aan de kant hebben gesmeten, zie ik daarom maar af van het plannen van een vakantie. 😉

 7. joop raaphorst zegt:

  Beste Hans, alweer hartelijk bedankt voor je mooie reisverslag. Het is elke keer weer een groot plezier om het te lezen. Kijk al uit naar jullie volgende reis. Al een idee waar dat heen gaat?

 8. Anneke Liebe zegt:

  Hallo Hans en Saskia

  We hebben genoten van jullie reisverslag, en houden de route in ons achterhoofd. De foto’s geven ook een mooie impressie van de route. Welkom thuis en wie weet zien Sybren en Hans elkaar volgende week tijdens de fietscursus. Groet, Sybren en Anneke

 9. Gregory Hansen zegt:

  Hans, hello from Oregon. Your photos and narrative are fascinating, in spite of – or perhaps because of – the charmingly jumbled syntax from Google Translate. 😉 I usually camp out on cycling tours which requires a Nomad trailer for necessities like tent & sleeping bag, food/water, and a 3/4 scale guitar. On one steep grade last summer (don’t think it was quite 15%) my rear wheel started spinning while pedaling! If I had time and money enough I would join you on one of your adventures. Perhaps someday. -Greg

Leuk als je reageert