Verse plannen

De zomervakantie is nakende en ook deze keer hebben wij weer snode plannen ontwikkeld om deze, grotendeels fietsend, door te brengen.

We beginnen met een treinreisje. De bedoeling is dat we in Groningen instappen en, met een tweetal overstappen, in Wenen weer het rijtuig verlaten. We nemen twee dagen om deze prachtige stad, en geboorteplaats van mijn oma, te bekijken. Daarna gaan we weer naar huis.

Maar dat doen we ongemotoriseerd en niet via de kortste route. We pakken eerst een van de Greenways.

Image

De Praag-Wenen Greenway (ongeveer 500 km) verbindt Praag en Wenen met elkaar over een zo autoluw mogelijk traject. We fietsen tussen historisch belangrijke steden, romantische kastelen, kerken en abdijen. Naast al deze geschiedenis voert de route ook nog eens door een van de meest mooie streken in Europa. De route gaat van de Vltava in Zuid-Bohemen naar de Dyje in Zuid Moravië.

De flora en fauna in de regio’s waar de Praag-Wenen-Greenway doorheen voert is minstens zo rijk als de lijst van de historische monumenten lang is. Onderweg komen we langs en door verschillende landschapsreservaten. Zeldzame watervogels, alpiene begroeiing, orchideeën en zeldzame uilensoorten in het Palava-gebergte (klimmen en dalen !), en enkele goed bewaarde moerasgebieden met hun natuurlijke rijkdom in de vorm van watervogels en waterplanten. In de bossen en op de steppe leven wilde dieren waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Ik hoop dat deze laatste op een respectabele afstand blijven, of het nu muggen zijn of wolven. Meer informatie over deze route is hier te vinden.

Image

 In Praag kijken we natuurlijk ook een tijdje rond. Saskia is er al vaker geweest en die gaat me een mooie rondleiding geven door de stad. Na een paar dagen zijn we moe van de stad en willen we maar al te graag weer op de fiets. Via de route van de Europafietser gaan we daarna weer naar door naar Nederland.

Hiervoor gebruiken we het gidsje ‘Fietsen naar Praag’ zij het dan wij niet naar Praag fietsen, maar van Praag. Gelukkig kan dat ook.

Image

De route loopt grotendeels langs rivieren. Praag uit fietsen we langs de Berounka en de Moldau. Voor Plzen (de oorsprong van het woord ‘pils’, altijd +1) volgen we nog het riviertje de Klabava. Bij het stadje het stadje Cheb zitten we aan de Ohre. Dan gaan we Duitsland in. Eerst langs de Kösseine waarmee we het Fichtelgebergte (klimmen dalen !) verlaten. Dan de Main, de Werra, de Weser, de Diemel en de Lippen. Met de Rijn komen we Nederland weer binnen bij Nijmegen. We zijn dan ongeveer 1200 km onderweg.

Van Nijmegen naar Baflo is dan nog maar een klein eindje. Ongeveer 260 kilometer. Hiervoor heb ik via de routeplanner van de Fietsersbond  een mooie natuurroute laten plannen.

Na een maand fietsen is het hoofd leeg en het hart vol, dus kunnen we er weer helemaal tegenaan.

Ik hoop onderweg regelmatig een blog te kunnen posten van onze ervaringen. Al dan niet met een paar foto’s maar het een en ander hangt natuurlijk sterk af van de beschikbaarheid van Wi-Fi en mijn creatieve vaardigheden. Na een vermoeide fietsdag zijn die niet altijd op peil, maar ik beloof bij deze mijn best te doen. Wil je er geen enkele missen? Dan kun je abonneren. Tot later! 

10 gedachten over “Verse plannen

  1. Peter van der Rijst zegt:

    Hans, als je de GPX-track van de Europafietsers gebruikt om van Praag terug te fietsen, houdt er dan rekening mee dat je soms tegen het verkeer in moet fietsen, de omgekeerde track houdt daar namelijk geen rekening mee. En pas in het fichtelgebergte op dat je de juiste weg/splitsing pakt, anders klim je een extra 100 meter over groffe stenen.

Leuk als je reageert