Wenen

There are no foreign lands. It is the traveler only who is foreign.

— Robert Louis Stevenson

Ik had een afspraak met Saskia. Ik doe de route en zij doet de grote steden. Vooraf heeft ze de reisgidsen bestudeerd en heeft ze een top 10 gemaakt. Daar hebben we twee dagen voor.

We kunnen van het hotel zo naar het centrum lopen. Toen we weg gingen scheen de zon. Daar overmoedig van geworden vertrek ik in een t-shirt. Binnen 500 meter wordt dat genadeloos afgestraft. En het is niet de enige plensbui die we krijgen vandaag.

Deze keer geen uitgebreid verslag van de bezigheden. Ik laat de foto’s voor zich spreken. Ik wil wel concluderen dat Wenen een mooie stad is, met prachtige gebouwen in een goede staat. En dat alles er netjes uitziet.

Op vrijdag doen we de volgende dingen:

– koffie drinken en taart eten.

– St. Peters bekeken ( wat een pracht en praal)

– de oudste openbare (Jugendstil) toilet bezocht.

– St. Stephens platz en cathedraal bekeken.

– Hofburg bezocht met de Lippizaner paarden (Marianne Thieme doe hier wat aan! Dit is niet normaal)

– de pronkzaal van de Nationale bibliotheek bezocht.

– de winkelstraten van de stad met de prachtige gebouwen doorlopen.

– Jewesh museum bezocht (zou ik niet weer doen)

– Schnitzel gegeten bij de Wienerwald.

St. Peters

Jugendstil toilet

Centrum Wenen

St. Stephens

De paardenkoetsen die overal door het centrum rijden.

De praalkamer van de Nationale bibliotheek.

Het mooiste stuk in het Joods museum.

De zaterdag stond voornamelijk in het teken van de hop-on hop-off bus. Voor €25 per persoon kun je je de hele dag door Wenen laten vervoeren langs alle attracties. En dat hebben we dan ook gedaan. Met soms een hop-off als we iets beter wilden bekijken.

Zo zijn we onder andere bij de gebouwen van Hundertwasser wezen kijken. Die maakt er wel wat moois van. We hebben behoorlijk wat tijd in het Prater rondgelopen. Een soort van pretpark. Nog het meest bekend van zijn reuzenrad. De originele had er een soort van schaftketen aan hangen. Wij zijn in een modernere een rondje geweest en dat gaf een mooi uitzicht over de kermis.

Schönbrunn mochten we natuurlijk ook niet overslaan en uiteindelijk zijn we met de blauwe lijn helemaal buiten Wenen geweest voor een mooi panorama overzicht van de stad.

Wenen is prachtig. Veel mooie gebouwen die ook schoon en onderhouden zijn. En allemaal ontzettend groot. Veel parken en veel beelden. Er is overal wel wat te zien.

En toch ben ik blij dat we morgen op de fiets stappen. Zo’n stad is leuk maar ontzettend vermoeiend.

De huizen van Hundertwasser.

Het reuzenrad in het Prater.

Vanuit het reuzenrad.

Schönbrunn

In het park bij Schönbrunn.

Uitkijkend over de stad.

Als nawoord nog even een foto over hoe Oostenrijkers tegen buitenlanders aankijken. En dat terwijl het toerisme een van de grootste inkomstenbronnen voor hun is.

2 gedachten over “Wenen

Leuk als je reageert