Vrijdag 25 juli : Brand – Wirsberg

There are no hard climbs; just weak legs!’ 

– unknown

Het was de goedkoopste camping ooit. Maar het was ook de natste camping ooit. De tent is aan de binnen- en aan de buitenkant even nat. Het kost een uur langer om hem een beetje te drogen, want hoe minder water ik mee omhoog moet nemen, des te beter. Voordeel is wel dat hij ook weer lekker schoon is.

Het eerste deel van de route is verder de Fichtelberg omhoog naar de Fichtelsee. Hiervoor volgen we eerst nog de Wallenstein route en later de Fichternaab route. Het gaat het grootste deel geleidelijk omhoog en we komen redelijk comfortabel boven. 

Onderweg komen we nog een kerkje tegen en zowaar… Hier ben je wel altijd welkom in Gods huis. Het is erbinnen weer een mooi schouwspel.

Bij de Fichtelsee maken we even een koffie. Vanwege de natte nacht, moet de was er ook even uit. Er zijn veel bezoekers bij de Fichtelsee, maar de meeste hebben meer belangstelling voor de was van Saskia dan voor het meer.

Na het meer moeten we nog een klein stukje klimmen. Het is het hoogste punt van de route. Volgens het boekje 870 meter, maar mijn gps komen we maar net boven de 800 meter. Misschien toch een afslag gemist?

Daarna gaat het voorlopig naar beneden. Eerst nog over een steenslag pad. Dat betekent veel remmen, maar het is gelukkig niet te steil. We passeren wat skiliften en kunnen op tijd stilstaan bij een natuurlijke bron. Ze hebben een bad voor de voeten gemaakt, waar je doorheen moet lopen, en een voor de armen. Die laatste doen we even. En ik moet toegeven, dat voelt heerlijk koel.

Vanaf Bischofsgrun komen we op een mooi fietspad. De afdaling die we nu hebben staat hoog in mijn top drie. Het is glad asfalt, er zijn geen auto’s, het is niet te steil en hij duurt lang. We rollen met 30 km per uur zeker 10 kilometer naar beneden. Een waar genot, zeker als je bedenkt dat we de energie hiervoor zelf omhoog hebben gefietst.

Inmiddels zitten we op de Main route. We passeren rustige dorpjes als Bad Berneck, Hinmelkron en Neuenmarkt. We hadden vandaag de alternatieve route uit het boekje gepland en kamperen in Stad Steinach. Maar dan moeten we zeker vier kilometer uit de route. En morgen hetzelfde stuk weer terug. We gooien het plan om en volgen de originele route. Deze brengt ons in Wirsberg. Hier hebben we geen spijt van. Er is een jeugdherberg waar je ook mag kamperen (kosten €12). Omdat we vandaag weinig kilometers hebben komen we om vier uur al aan. Tijd om wat te relaxen en ze verkopen hier koele Radlers. Helemaal goed.

We hebben een prachtig plekje, de mooiste tot nu toe. Met een eigen tafel en banken, mooi grasveldje en een schitterend uitzicht.

Voor 5 euro kunnen we een wasje draaien. Het begon na twee weken toch wel wat te ruiken en omdat het zo’n mooi weer is krijgen we ook nog alles droog.

Aan onze tafel kunnen we een prima maaltijd maken. We hebben bij de supermarkt een halve gebraden kip gekocht. Een blikje bonen, een zak salade en een yoghurt. Het smaakt ons prima. 

En bij de koffie worden we nog getrakteerd op een fijne zonsondergang. Een mooie afsluiting van de dag.

Getallen van de dag

Aantal kilometers: 49,9 (totaal 881)

Afstand tot Baflo: 505 kilometer (hemelsbreed)

Aantal hoogtemeters: 511

Hier zijn we 

3 gedachten over “Vrijdag 25 juli : Brand – Wirsberg

  1. Aukje zegt:

    Even bij gelezen, wat een verhalen en wat een tocht. Daar valt ons tochtje bijna bij in het niet. Drie dagen in het historische Brugge, wat mooi en wat een gebouwen met zoveel geschiedenis. Daarna nog drie dagen Nieuwpoort met een uitstapje naar Duinkerken, waar we de eerste en tweede Wereldoorlog hebben geproefd, wat een vreselijke tijden. Zijn bij de bunker geweest waar de V1 en de V2 (raketten) in aanbouw waren. Indrukwekkend, mede bepalend voor het einde van de tweede Wereldoorlog. Blijf jullie volgen.

  2. Gerrit Siesling zegt:

    Dag Hans en Saskia,

    Leuk om jullie verslag te lezen. In 2012 hebben wij er een groot deel van gereden. Van Eindhoven naar Dresden via Praag. Zelfde camping in Praag. Feest van herkenning dus. Nu op de bank met een gebroken been. Reis naar de Deense eilanden gaat niet door. Toch een beetje aan het fietsen via jullie site.
    Ik hen nog een vraag over jullie fietsen.Blijkbaar ben je van de Brooks af en heb je wat spartaansere exemplaren aangeschaft. Ik heb mijn Terry versleten (lijkt wel wat op die van jullie) en ben op zoek naar iets beters.Heb toch altijd een wat pijnlijke kont aan het eind van de dag. Dus graag jullie ideeën over dit onderwerp.

    Groet,
    Gerrit Siesling

Leuk als je reageert