Maandag 4 augustus: Schermbeck – Stokkum

The whole object of travel is not to set foot on foreign land; it is at last to set foot on one’s own country as a foreign land.

– G. K. Chesterton

We hebben het onweer van gisteren prima doorstaan. Alles staat er nog en het is niet eens allemaal heel erg nat. Vandaag fietsen we het laatste deel van de route ‘Fietsen naar Praag’. 

We beginnen met een klein stukje langs het kanaal en dan naar Gartrop. Hier staat nog een kasteeltje wat we even bekijken. Je kunt er helaas niet in. 

Krudenburg is een mooi authentiek stadje. Er is ook een ruïne, maar die zien we niet direct.

Het stuk tot Wesel is door de bossen. 

Op een zonnig plekje drogen we de tent even en drinken we koffie. Daarna gaan we Wesel is. Bij deze plaatsnaam moet ik altijd aan echo’s denken. ‘Hoe heet de burgemeester van Wezel?’ schreeuwen we dan altijd. 

Na Wesel komen we langs de Rijn en in een rivieren landschap. Hollandser kan het haast niet. Het is net alsof we bij Nijmegen over de dijk gaan. 

Bij ‘Grav-Insel’ ligt de grootste camping van Europa. Er is zelfs een Edeka supermarkt bij. Omdat onze koffiemelk op is, doen we die even aan. Het is werkelijk gigantisch. Gewoon een grote stad, maar dan met tenten en caravans. Niet ons kopje thee.

We fietsen nog een tijd langs een ‘planeten’ weg. Deze hebben we vorig jaar ook in Engeland gezien. De planeten van ons zonnestelsel zijn op relatieve afstand van elkaar langs het fietspad gezet. Bij Pluto en Jupiter is de afstand kilometers. De Aarde en Mars staan vlak bij elkaar. Leuk gedaan.

De Rijn brengt ons via de plaatsjes Rees en Bienen in Emmerich. 

Rees heeft veel mooie beelden in het dorp staan.

Bienen heeft nog een kasteel maar de beelden zonder hoofd geven het een verwaarloosde uitstraling.

In Emmerich sluiten we de route af met een sorbet aan de boulevard. Missie voltooid en nu alleen nog maar naar huis. Dat gaan we de komende dagen doen. 

Iets boven Emmerich gaan we de grens over. We zijn weer in Nederland. In Stokkum vinden we een mini camping. Een veldje met meer fietsers en kleine tentjes. Minimale faciliteiten maar erg knus. Het is dan ook maar €13. We eten nasi, komkommersalade en yoghurt na. ’s Avonds is het voor het eerst echt fris. Geen onweer vanavond. Ik hoop dat we dan wel kunnen slapen.

Getallen van de dag

Aantal kilometers: 84,6 (totaal 1700)

Afstand tot Baflo: 166 kilometer (hemelsbreed)

Aantal hoogtemeters: 186

Hier zijn we 

2 gedachten over “Maandag 4 augustus: Schermbeck – Stokkum

  1. Aukje zegt:

    Wat weer een mooi beeld van jullie avontuur, ook ik begin ernaar te verlangen dat je ’thuis’ komt, al die verhalen, foto’s en indrukken. Het hoofd raakt er vol mee, ha, ha. Wanneer zeg je ‘home sweat home’…..

Leuk als je reageert