5 tot 7 augustus : Stokkum – Baflo

No one realizes how beautiful it is to travel until he comes home and rests his head on his old, familiar pillow. 

– Lin Yutang

Dinsdag 5 augustus : Stokkum – Haarle

Om terug in Baflo te komen heb ik de fietsrouteplanner van de Fietsersbond gebruikt. Je geeft een begin en een eind in en wat voor soort route je wilt. Ik heb gekozen voor de ‘natuur route’ en thuis heb ik er de overbodige lusjes uit gehaald.

Ik had verwacht dat we hier gladde wegen en geen klim zouden krijgen. Binnen 500 meter zitten we op een zandweg die omhoog gaat…

Maar dat is niet erg. We zijn het gewend en het is een prachtige route. We zien het dorpje Zeddam in het begin van de route. Een mooi plaatsje met een molen, een toren en een spiksplinternieuw winkelcentrum. Daar kopen we wat lekkers.

Vervolgens zItten we de rest van de tijd bijna continu in de bossen, ver weg van wegen, auto’s en bebouwing. Ik wist niet dat je zo ‘groen’, zo ver kon fietsen.

Een klein nadeel is wel dat we ongeveer 80% van de tijd op zandwegen, modderpaden en steenslagwegen zitten. Gelukkig zijn we dat de afgelopen tijd niet anders gewend.

Het Hollandse landschap kan ons ook weer bekoren. Vlak, je kunt ver kijken en er is genoeg natuur te zien onderweg. Een van de hoogtepunten is toch wel ‘huis Sprengenberg’ op een bloeiend heideveld.

Na 80 kilometer komen we in de tweede plaats van de dag, Haarle. We vinden het wel welletjes en stoppen een keertje vroeg, om vier uur. Er is hier een camping en een supermarkt. Bij de laatste doen we even boodschappen. De eerste blijkt een camping te zijn voor 50+ mensen. Nu zijn we dat allebei, dus we mogen erop. Camping boerderij ‘de Bergwever’ is mooi gelegen en niet druk. Blijkbaar weinig 50+ mensen die vrij zijn. Wij gaan aan de borrel, de nootjes en de wifi. Het lijkt wel even vakantie te worden.

Getallen van de dag

Aantal kilometers: 81,7 (totaal 1782)

Afstand tot Baflo: 113 kilometer (hemelsbreed)

Aantal hoogtemeters: 69

Hier zijn we 

Woensdag 6 augustus : Haarle – Schoonoord

Vandaag lijkt veel op gisteren. De natuurroute leidt ons buiten de plaatsen om. Hierdoor zien we gewoon veel natuur maar weinig bijzonderheden.

De zandpaden zijn, zo mogelijk, nog erger dan gisteren. Het is hier al tijden droog dus je zakt er ver in weg. Maar we worden aardig volleerde zandhappers en we ploegen er steeds beter doorheen. Toch ontkomen we soms niet aan lopen. Alleen komt alles erg onder het stof te zitten. Gelukkig maar dat het weinig geregend heeft want anders was alles modder geweest.

We fietsen een tijdje langs de Regge. Dat is een erg mooi landschap. En het is lekker rustig. Weinig fietsers en wandelaars hier.

Op een gegeven moment zie ik een bordje ‘Sahara’ staan. Huh?! Ergens een verkeerde afslag genomen? Het blijkt een zandverstuiving te zijn.

Zelfs als je niet met de trein reist, dan zorgt de NS voor vertragingen. We willen te oosten van Ommen over het spoor. Die zijn allemaal afgesloten. Er staat een mannetje bij om te zeggen dat je er niet langs mag. Als die nu je gewoon veilig over het spoor leidt, dan heb je er nog wat aan. Mopperend rijden we om, we moeten helemaal via Ommen. En daarna weer terug op de route. Elk nadeel heeft zijn voordeel; in Ommen kunnen we wat lekkers voor bij de koffie halen.

Het laatste mooie plaatje maken we in Drenthe. De koeien staan in het water naast de ganzen. Het is een lawaai van jewelste en mooi om te zien.

In Schoonoord zoeken we camping ‘het Drentse land’ op. We worden allerhartelijkst ontvangen. Ze heeft een veldje met een mooi uitzicht. En dat voor €14. Een aanrader!

Omdat het de laatste nacht in het tentje is en we morgen thuis komen gaan we uit eten. In Schoonoord kun je pizza, shoarma, schnitzels, Grieks en Chinees krijgen. En dan zijn er ook nog twee eetcafé’s. We kiezen voor ‘de Haven’. Hier krijgen we adequaat te eten. 

Getallen van de dag

Aantal kilometers: 89,1 (totaal 1872)

Afstand tot Baflo: 60 kilometer (hemelsbreed)

Aantal hoogtemeters: 113

Hier zijn we 

Donderdag 7 augustus : Schoonoord – Baflo

De lucht is stemmig grijs als we opstaan en de temperatuur prima. Ondanks dat het vannacht af en aan geregend heeft, is de tent vrij droog. Bij de bakker in Schoonoord kopen we wat lekkers voor onderweg. Het is zo groot, dat het niet in de fietstassen past en achterop.

Met een lichte wind in de rug spoeden we ons naar het noorden. Door de Drentse landschappen en natuurgebieden. Weinig modder en steenslagpaden vandaag en dat schiet lekker op.

We hebben deze keer voor de oostelijke aanrijroute gekozen en dat levert toch weer verrassende weggetjes op. 

Bij Noorddijk worden we overvallen door het onweer. Dikke druppen vallen zo hard dat ik geen tijd heb om mijn jas te pakken en als ik hem heb, is het ook alweer over. Daarna draait de wind en hebben we hem stevig tegen. Zoals we gewend zijn van Groningen. Via Bedum, Onderdendam en Tinallinge naderen we Baflo. Precies vier weken nadat we Baflo zijn uitgefietst op weg naar Groningen. En een dikke 1950 kilometer afgelegd in de tussentijd.

Ik vind het altijd lastig om iemand uit te leggen dat fysieke inspanning, gepaard gaande met onzekerheid over de hygiene van de toiletten, optrekkende kou en koffie in de regen leuk kan zijn. Ik hoop dat dit verslag het wel een beetje uit heeft kunnen drukken.

Iedereen bedankt voor het lezen en Willem speciaal bedankt voor elke keer een reactie. Dat gaf me telkens weer wat extra energie. En misschien tot een volgende keer.

Getallen van de dag

Aantal kilometers: 82,4 (totaal 1955)

Afstand tot Baflo: 0 kilometer (hemelsbreed)

Aantal hoogtemeters: 65

16 gedachten over “5 tot 7 augustus : Stokkum – Baflo

 1. Benny zegt:

  Dik compliment. Voor jullie fietstocht en voor het verslag. Haast niet te begrijpen dat iemand per fiets van Wenen naar huis gaat. Per fiets! Abt Emo is trots op jullie.

 2. Alison zegt:

  We really enjoyed the photos and blogs – thanks! If it was quiet for a few days we would start wondering when the next one (or three!) would arrive.

 3. Anneke Liebe en Sybren Osinga zegt:

  Met veel plezier heb ik weer jullie verslagen gelezen en ook vooral de mooie foto’s bekeken! Welkom thuis! Ik ben wel heel nieuwsgierig naar de cache(!) wat is dat? Je schreef er regelmatig over. Ik begrijp dat het een soort schatten zijn die je moet zoeken maar staan die in een app of zo?
  Wij hebben dit jaar 6 weken gefietst. Van Faro naar midden Frankrijk. Ook erg de moeite waard en veel herkenning met jullie fietservaringen.
  Vorig jaar hebben we jullie in Landsend ontmoet op de laatste camping.
  Groet, Sybren en Anneke

  • hansvanderveeke zegt:

   Hoi Anneke,
   Leuk om van jullie te horen. Heb je ook een beschrijving van jullie tocht?
   Wat wij onderweg doen is geocaching. Kijk maar eens op geocaching.nl om meer informatie hierover te vinden. Je hebt dan wel een gps nodig.

 4. Gert zegt:

  Zag dat je achterop je fotoboek een spreadsheet hebt staan met alle cijfermatige informatie per traject op een rijtje. Zou dat een mooie droogstoppel-afsluiting van je vakantie vinden ook omdat je weer aan het werk bent en zaken ordenen belangrijker zijn dat je kwaliteiten als verhalenverteller.

Leuk als je reageert