De beste verborgen schatten van Nederland (Intro)

Eindeloze velden met zonnebloemen. Eeuwigdurende klims met aan het einde een fantastisch uitzicht. Ruige natuurgebieden. Voor deze indrukken gaan we altijd naar het buitenland. Nederland is daarvoor te vlak, te veel bebouwd en te gecultiveerd.

Toch kun je prachtig fietsen in Nederland. Dat hebben we ook al veel gedaan. En Nederland heeft het voordeel dat je niet eerst ver moet reizen voordat je in het zadel kunt.

Het onderweg zijn op de fiets is al een doel. Maar we willen vaak meer. Niet alleen natuur zien, maar ook cultuur. Deels vullen we dat al in door onderweg te gaan geocachen. Dat heeft ons al op bijzondere plaatsen gebracht. Maar er is vast nog veel meer te zien in Nederland.

zaal

In de krant kwam ik een recensie tegen van het boekje ‘Het beste van Nederland’, geschreven door Rik Zaal. Het is een samenvatting van de grote broer dat 1300 pagina’s telt. Zaal heeft 17 lijstjes gemaakt. Dan moet je denken aan onderwerpen als landschappen, gebouwen, musea en stadjes. Maar ook fietsen, wandelen, de zee en begraafplaatsen. Uiteindelijk een  totaal van 130 onderwerpen. Volgens hem de mooiste plekken van Nederland.

Natuurlijk weet ik het veel beter. Die 130 zijn er veel te veel. Ik maak daarom weer een eigen selectie van bijzonder plaatsen die ik graag wil zien. En deze zet ik uit op de kaart van Nederland.

nat-mon

Natuur is iets waar we zuinig op moeten zijn. Het wordt ook steeds schaarser binnen ons kleine landje. Het is goed dat er organisaties zijn die hier voor waken. Van een aantal van deze organisaties zijn we lid. En als lid bent krijg je jaarlijks ook wat terug. Van Natuurmonumenten krijgen een boekje met ‘verborgen schatten’. Wat hebben we veel te zien in Nederland!

In de winter blader ik het door. Kastelen, molens, bijzondere huizen, natuurgebieden en nog veel meer. Ook hierin maak ik een selectie en zet dit ook uit op dezelfde kaart.

Uiteindelijk kom ik op 78 onderwerpen en dit levert het volgende plaatje op.

overzicht

Misschien denk je; ‘Is er maar zo weinig in Brabant, Zeeland en Limburg te zien?’. Nou, die heb ik even overgeslagen. Laten we eerst deze 78 maar eens doen.

Dat kan heel mooi op de fiets. Afhankelijk van de tijd die we hebben kan een kortere of langere ronde gemaakt worden langs deze schatten. Komend weekend is het Pasen. Dat is een mooie eerste gelegenheid om dit in de praktijk te brengen.

Met wat puzzelen en de fietsrouteplanner van de Fietsersbond heb ik een rondje gemaakt. Eerst natuurlijk veel te lang omdat ik vergeet dat we ook tijd nodig hebben om de plaatsen, die we bezoeken, te bekijken. Maar met een beetje tweaken lukt het me om een mooi rondje in de omgeving van Arnhem, Deventer en Apeldoorn te maken.

paasrondje

We beginnen op vrijdag in Wageningen en eindigen die dag in Doesburg. Volgens Zaal heeft die een wonderschone binnenstad. Op zaterdag doen we, onder andere, een groot stuk van de Acht-kastelen route.  We eindigen in Laren. Op zondag staat er niet veel meer op het programma dan fietsen door prachtige natuurgebieden. Alleen het Willy Dobbe plantsoen tikken we af. Ingericht naar voorbeeld van het VPRO programma de lachende scheerkwast. We eindigen daarna in Apeldoorn. Op maandag weer terug naar Wageningen maar wel even langs Radio Kootwijk en het St. Hubertus jachthuis. Natuurlijk ligt de hele route ook weer bezaaid met geocaches.

Gezien de weersvoorspelling (op dit moment slaat de hagel tegen de ruiten) en ons, steeds lager wordende, bikkelgehalte gaan we nog niet in de tent. Via vrienden-op-de-fiets heb ik wat logeeradresjes kunnen regelen. Dit viel voor de eerste Paasdag nog niet mee. Niemand zit erop te wachten zijn eieren te delen met een vreemde. Gelukkig zijn we gered door Gerda uit Apeldoorn. Ze was wel haar stem kwijt maar niet haar gastvrijheid.

Als alles goed gaat kunnen jullie de komende dagen meegenieten van de verborgen schatten van Nederland. Ik ga proberen onderweg weer wat te bloggen. En misschien geeft het wel inspiratie om ook op pad te gaan. Ik hoor graag welke schatten jij bezocht hebt.

14 gedachten over “De beste verborgen schatten van Nederland (Intro)

 1. Lex zegt:

  Beste Hans en Saskia…ik wens jullie mooie dagen…en succes bij het ontdekken van de “verborgen schatten”…..kijk al uit naar jullie verhalen/foto’s….

 2. Trudi Middelkoop zegt:

  Beste Hans en Saskia,
  als groot fan van jullie website kijk ieder jaar uit naar een nieuw verhaal over jullie vakantie en geniet met volle teugen.
  Ook jullie fietsen door Nederland ga ik zeker volgen.
  Wij hebben ook een site over onze wandelingen en fietstochten. Maar wat anders opgezet dan jullie. Nieuwsgierig? Kijk dan op: http://www.wimsalemans.dds.nl

  Met sportieve groeten,
  Trudi Middelkoop

Leuk als je reageert