De best verborgen schatten van Nederland (5)

Deze was nog achterstallig. Eerder niet aan toegekomen en toen in de vergetelheid geraakt. Maar omdat ik ook een boek maak van deze verslagen vond ik hem toch nog ergens in een hoekje van mijn geheugen liggen. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen…

Uitleg over de titel en het thema van deze tocht kun je hier vinden.

18 april 2015 : Rijksmuseum Twenthe

Musea zijn niet zo handig om met de fiets te bezoeken. Je moet dan je hele hebben en houden voor het museum parkeren en bij terugkomst maar hopen dat alles er nog is. Daarom bezoeken we het Rijksmuseum in Enschede met de auto en we combineren het met een afspraak met vrienden.

image007

Het museum lag in de wijk waar de vuurwerkramp was en wonder boven wonder is het ongeschonden gebleven . En dat is mooi want volgens Rik Zaal ‘is de verzameling niet mis’. Begonnen met de verzameling van de textielbaron van Heek (ook de stichter van het museum) en later aangevuld met schenkingen van andere fabrikanten en verzamelaars. Volgens Zaal ‘…prachtige beelden uit de Middeleeuwen…aangevuld met allerlei spulletjes…schilderijen uit de Gouden eeuw…negentiende-eeuwse schilders’. Kortom, een allegaartje.

image006

Het begint al met een museum wat in onderhoud is. De ingang is afgesloten door hekken en we moeten via de zij-ingang naar binnen. We kunnen er met onze museumjaarkaart gratis in (Lees: we hebben er al op een andere manier voor betaald). Binnen zijn een aantal zalen waar de schilderijen hangen en de andere ‘spulletjes’.

image002

Het is stemmig ingericht met een mooie uitlichting.

image001

Maar er hangt van alles door elkaar heen. Oude en nieuwe meesters hangen broederlijk naast elkaar.

image003

En inderdaad: de verzameling is niet mis. Leuk is ook de tentoonstelling met moderne kunst gebaseerd op het werk ‘Metamorphosen’ van de Romeinse dichter Publius Ovidius Naso.

image004

Daarna gaan we nog even door naar de Twentse Welle. Dit museum laat meer de historie van Twente zien. Van de prehistorie tot de huidige tijd, met een grote nadruk of de textiel industrie die Twente groot heeft gemaakt. Het leukst zit hem niet in wat we zien, maar  in wat we horen. We hebben als virtuele gids Herman Finkers meegekregen. En die weet het op zijn eigen droge manier leuk te vertellen. Alsof je naar een conference van hem luistert.

image008

Samengevat: Het is leuk om een dagje Enschede te doen. En als je tijd hebt voor maar een museum dan zou ik kiezen voor de Twentse Welle, samen met Herman. Je komt er gegarandeerd met een glimlach uit!

Noot:
Deze blog maakt deel uit van een serie van artikelen over bijzondere plekken in Nederland. Het overzicht van alle plekken kun je vinden op mijn website. Daar kun je ook info-boekjes, kaartjes en gpx (route) bestanden downloaden.

3 gedachten over “De best verborgen schatten van Nederland (5)

  1. Ria zegt:

    In aansluiting op Herman: heb je onlangs misschien het Drents museum bezocht? Daar heeft Daniël Lohues het magazijn in gemogen. Op grond van zijn keuzes werd de geschiedenis van Drente in beeld gebracht. Hij had er de teksten bij geschreven. De pijlpunten en schaalscherven werden er mooi van.

Leuk als je reageert