Dinsdag 21 juli: Van Broadmayne naar Clapgate

We beginnen met een traditioneel Engels ontbijt. Ze hebben de pech dat alle gasten tegelijk aan tafel komen, dus de dame die moet bedienen loopt als juffrouw mier in het rond. Het ontbijt is voortreffelijk en echt Engels. Het is eigenlijk een volledige warme maaltijd. Naast de eieren en spek, zit er ook een rösti blok, tomaat, een worstje, champignons, bonen en een stuk blackpudding (bloedworst) bij. Hierop fietsen we tot een uur of drie. Eerder hebben we geen trek.

Bij Woodsford kijken we even naar het kasteel uit de 14e eeuw. Het is gerestaureerd en heeft het grootste rieten dak van het land. Tegenwoordig kun je erin overnachten. De route gaat weer richting de kust en we gaan door een natuurgebied. Dit geeft mooie uitzichten. In Winfrith Newburgh doen we boodschappen. En niet bij zomaar een dorpswinkel, maar bij the best village shop van Dorset. Je moet er maar geweest zijn.

Bij de kust gekomen zijn er een paar bijzondere fenomenen te zien. We komen eerst bij The Durdle Door. Het klinkt als iets uit een Harry Potter boek. De zee heeft in een van de rotsen het zachtere steen weggevreten waardoor een mooie boog is ontstaan. En daar komen drommen mensen naar kijken. Beneden is overigens ook een prachtig strand, dus veel blijven hier ook hangen.

We komen nu in het gebied waar alle namen met lul beginnen. Wij nemen nog even een kijkje bij Lulworth Cove. Een natuurlijke baai, uitgesleten door de zee, die helemaal beschut ligt. Er komen hier een half miljoen bezoekers per jaar, waarvan 30% in juli en augustus. Ik had alleen niet verwacht dat die allemaal vandaag zouden komen. Maar ja, het is tenslotte dan ook mooi weer. We genieten even, in de luwte, van de zon. West Lulworth is overigens ook weer een authentiek oud dorpje met mooie huisjes. Het is gelukkig nog niet omgebouwd naar een toeristen trekpleister en relatief rustig omdat iedereen naar de Cove gaat.

Lulworth Range, het gebied waar we nu doorheen moeten, is militair oefenterrein. Als we er in de buurt komen is hier geen twijfel over mogelijk. We worden omringd door het staccato mitrailleurgeluid, de grond trilt van de explosies en de kruitdampen hangen in de lucht. Hier wordt duidelijk oorlog gevoerd.

Voor ons betekent dit dat we niet over de heide kunnen, maar negen kilometer om moeten fietsen. Hierbij denk ik een snellere route te kunnen vinden dan Kees, maar achteraf gezien hadden we gewoon naar Kees moeten luisteren. Zijn route was minder druk en minder klimmen.

Beide routes brengen ons bij Corfe Castle. In de 11e eeuw door Willem de Veroveraar gebouwd als een van de eerste kastelen van steen. Het was toen gebruikelijk om de kastelen nog van hout en leem te bouwen. Goed dat Willem vernieuwend was, want daardoor kunnen we nu nog van de restanten van het kasteel genieten. Het geeft een mooi plaatje zo boven op de rots.

Via het Studland natuurgebied komen we bij de pont naar Poole. Deze vaart drie keer per uur en voor £1 kunnen fietsers mee naar de overkant. Het is een pont die zich met een ketting naar de overkant trekt, dus de hele weg worden we begeleid door een geratel.

Poole is onderdeel van een conglomeratie van steden. Het zit vast aan het grote Bournemouth en diverse andere kleinere voorsteden. Na de rust van het platteland komt het ons erg druk over. Veel auto’s waarmee we de weg moeten delen. En heel erg veel mensen. Ook hier is het puzzelen hoe we de stad door komen zonder route. Wat helpt zijn de Sustrans fietspalen, die in verschillende vormen de weg wijzen voor fietsers.

Het is al met al weer een lange dag geworden, we willen dan ook de eerste camping die we tegenkomen. Helaas is deze met geen mogelijkheid per fiets te bereiken zonder over een stuk snelweg te gaan. Dan maar een paar kilometer verder.

Wilskworth Farm blijkt een dure te zijn. Normaal betaald je hier £28 (waaronder £2 inschrijfgeld!?Omgerekend is dit 40 euro! Zoveel hebben we nog nooit betaald als fietsers). Maar de campingbaas is een rustige, aardige man. Hij legt uit dat dit door de faciliteiten komt, waaronder het zwembad (waar we te laat voor zijn). Hij realiseert zicht dat dit wel erg veel is voor ons fietsers en reduceert de prijs naar £20. En daarvoor krijgen we een mooi plaatsje. Hij snapt wat we doormaken als fietsers, want zijn zus reist op dezelfde manier. Graag hadden we nog een biertje en cider gekocht, maar daar heeft hij geen vergunning voor dus we moeten ons schikken naar wat fris.

We zetten de tent op en douchen. Pas tegen acht uur gaan we koken. Dan komt de campingbaas nog even langs. Met twee heerlijk koude biertjes. De condensdruppels staan erop. On the house en omdat we het als fietsers verdiend hebben. Hiermee maakt hij een vriend voor het leven. Ze smaken heerlijk bij de maaltijd van salade, linzensoep en yoghurt. Na de afwas houden we het voor gezien. Het is inmiddels ook alweer donker. Morgen is er weer een dag.

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 82,3 (totaal 797)
Afstand tot Baflo: 648 kilometer (hemelsbreed)
Aantal hoogtemeters: 740

kaart-12

profiel-12

Leuk als je reageert