Woensdag 22 juli: Van Clapgate naar Freshwater

Alles is heerlijk droog als we het inpakken. Een genot. Iets verderop schijnt een moderne stenen cirkel te zijn. Hij is zó modern dat hij gestolen is. Gelukkig was het niet te ver om.

Al vrij snel komen we op de Castleman Trailway, een grindpad dat voor een groot deel over de oude spoorlijn van Brockenhurst naar Poole loopt. Het is nogal een ruig pad, dat wat onderhoud nodig heeft. Soms moeten we flink bukken om onder de begroeiingen door te komen. Groot voordeel is dat hij autovrij is en mooi door de bossen loopt.

In West Moors doen we even boodschappen. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Vandaag zit het mee. Terwijl we binnen zijn is er een enorme stortbui. Daar merken we weinig van omdat we in de winkel staan. We blijven nog even wachten tot hij over is. Het blijkt voorlopig de enige bui van de dag te zijn.

Burley is bekend uit de Engelse folklore. Op Burley Beacon zou het nest van een draak geweest zijn. Volgens mij is hij niet thuis want we zien er niets van. Burley is voor ons ook het begin van het National Park New Forest, het jachtgebied van Willem de Veroveraar. Van oudsher mocht hier het wild niet verstoord worden. Wel mogen de bewoners er vrij hun vee laten grazen. Dat heeft geresulteerd in het feit dat er nog steeds veel scharrelvee rond loopt. Je moet hier niet raar staan te kijken als er ineens een kudde paarden op de weg staat.

In het laatste stukje van het park lunchen we nog even. De ferry naar The Isle of Wight gaat maar een keer in het uur dus daar is nog tijd voor. We vinden een prachtig plekje.

Al met al lukt het nog maar net om de boot te halen. We zijn nog niet aan boord of hij vaart weg. Aan boord is voornamelijk vrachtverkeer.

Engelsen zijn goed in het plaatsen van verbodsbordjes. Bij elke inrit staat wel dat je er niet mag draaien. Alsof iedereen op die oprit gaat zitten draaien? Maar hier aan boord maken ze het nog gekker. Je mag niet op de stoelen staan en om duidelijk te maken dat dit voor elke stoel geldt, zit overal een sticker op. Na een winderige 40 minuten komen we op Wight aan.

We komen aan in Yarmouth, bekend van het kasteel en de pier. Deze laatste is in 1876 gebouwd. Pieren vergen veel onderhoud en meestal zijn ze vervallen. Via crowdfunding (je kunt een plank kopen) is hij hier in stand gehouden. Met zijn 186 meter is het de langste, voor het publiek toegankelijke, pier in Engeland. Wij kunnen het dan ook niet weerstaan er even overheen te strollen.


Een van de bezienswaardigheden aan de westkant van Het eiland zijn The Needles. Deze heeft zijn naam gekregen van naaldvormige krijtpilaar, die helaas in de 17e eeuw tijdens een storm in zee is gestort. Maar nog steeds is het een mooi plekje. Enige nadeel is dat het een paar kilometer uit de route ligt en je er flink voor moet klimmen. Daarom zetten we eerst het tentje op de camping. Deze is vrij basaal, maar kost nog steeds £15.

En fietsen daarna zonder bagage verder. Als hinden spoeden we ons naar boven, zo licht fietst het zonder tassen.

Onderaan woont een gek die van alles verzamelt. Van zijn vrouw moest hij kiezen; of hij eruit of de spullen eruit. Nu zet hij alles in de tuin zodat de toeristen er ook nog van kunnen genieten. Gelukkig zijn er op weg naar boven ook nog fantastische uitzichten op de krijtrotsen.

The Needles is tijdens de koude oorlog gebruikt als testbasis voor raketten die wel afgeschoten werden, maar niet gelanceerd (even nadenken wat dit betekent). Het is een mooie plaats zo aan het einde van het eiland. Je kijkt prachtig uit over zee en de rotsen die nog uit het water steken maken het plaatje compleet. Omdat we zo laat zijn, zijn we praktisch alleen.

Terug op de camping moet er gedouched en gekookt worden. Het is ook tijd voor de tweede regenbui van de dag. In het tentje wachten we die af. Daarna wordt het weer mooi weer en maken we een maaltijd van salade en tortellini ham/kaas. Met de buik vol rollen we in bed.

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 68,8 (totaal 866)
Afstand tot Baflo: 628 kilometer (hemelsbreed)
Aantal hoogtemeters: 612

kaart-13

profiel-13

0 gedachten over “Woensdag 22 juli: Van Clapgate naar Freshwater

Leuk als je reageert