Vrijdag 24 juli: Van Freshwater naar Ryde

De weermannen hebben helemaal gelijk gehad met hun weercijfer 2. We eindigden gisteren met zon. Vannacht begon het al op de tent te tikken. En vanochtend regenende het pipesteels (zoals Lisa dat zou uitdrukken). En dat heeft de toon gezet voor de hele dag. Het varieerde tussen harde regen en nog hardere regen.

Toch willen we graag weer op pad. We hebben hier gisteren al op geanticipeerd en de juiste spullen klaargelegd. We ontbijten in de tent en met een beetje rommelen lukt het me om de binnentent af te breken en (droog) in te pakken voor we de buitentent opbreken.

We komen eerst langs St. Agnes church, een kerk met een rieten dak, zoals veel gebouwen die hier hebben. Ik heb er gisteren, met mooi weer, nog een foto van kunnen maken. De route leidt ons daarna langs de kust. De weg hier heeft behoorlijk last van erosie. De vraag is hoe lang hij hier nog kan blijven liggen soms zit er maar een paar meter tussen ons en de afgrond. Ook hier zijn de groene tunnels aanwezig. Vandaag lekken ze wat. In Mottistone drinken we koffie. Vanwege de regen en de kou maar een keertje binnen. Van de uitbater hoor ik dat er voor vanmiddag een weeralarm is afgegeven. Harde windstoten en torrential rains. Volgens hem kunnen we beter binnen blijven. Dat doen we niet, maar ik boek ter plekke wel een overnachting in Ryde.

We spoelen richting Godshill. Origineel een idyllisch dorpje maar sinds het Wight festival van 1968 veranderd in een conglomeratie van eethuisjes en souvenirwinkels. Ze hebben ook een schaalmodel van zichzelf. En in het schaalmodel staat natuurlijk ook een schaalmodel. We hadden graag even gekeken bij deze Engelse Madurodam, maar met de storm in de lucht gunnen we ons daar geen tijd voor.

Bij Shanklin komen we weer aan zee waar in inmiddels een stormachtig bries staat. Er zijn maar weinig mensen op de been en alle strandhuisjes staan er verlaten bij. Wij kunnen zo gemakkelijk over de strandpromenade fietsen naar Sandown. Met mooi weer zal het hier prachtig zijn. Op zee is nog een enkele kitesurfer bezig. Je kunt zien dat hij er plezier in heeft.

In Ryde zoeken we the Kasba House op. Het blijkt een pub te zijn met B&B faciliteiten. De fietsen kunnen afdruipen in het stookhok. We krijgen een comfortabele kamer met een werkende verwarming., stroom, wifi en een warme douche. Alles wordt uitgehangen en de kamer verandert in een sauna. Zo krijgen we alles wel droog.

Het plenst nog steeds verschrikkelijk, maar ook de regen heeft af en toe pauze nodig. In die tijd lopen we even naar de pier. Daar steken we morgen over naar Portsmouth.

De pier is een mooi relikwie uit het verleden. Gietijzeren railings en houten planken. Het is de vierde langste pier en de oudste van Engeland. Voor één pond kun je met de auto naar het uiteinde rijden. Iets wat veel mensen doen. Wij kopen vast kaartjes voor de overtocht van morgen.

Op de kamer loungen we tot etenstijd. Eten doen we bij de Thai tegenover onze pub. Ik verbaas me nog steeds over de aanspreekvormen hier. In Nederland zouden we het toch raar vinden als de serveerster ons aanspreekt met ‘Hallo schatjes, wat zouden jullie willen eten?’  of ‘Hier lieverd, eet smakelijk’, maar in Engeland is dit blijkbaar normaal. Thais eten is altijd plus één. Zo ook hier.

Morgen kunnen we uitslapen want het ontbijt kan niet eerder dat 9 uur. Hopelijk is het dan weer droog.

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 53,4 (totaal 911)
Afstand tot Baflo: 602 kilometer (hemelsbreed)
Aantal hoogtemeters: 747

kaart-15

profiel-15

0 gedachten over “Vrijdag 24 juli: Van Freshwater naar Ryde

  1. Aukje zegt:

    Zo, even weer bijgelezen. De krant is straks aan de beurt. Wederom genoten van je verhalen. Leuk dat je er een kaart bij hebt gevoegd, is voor deze lezer nu veel duidelijker😜.

Leuk als je reageert