Zondag 26 juli: Van Graffham naar Shoreham-by-Sea

De weersvoorspelling voor vandaag is slecht. Weercijfer 1. Daarom zijn we blij verrast als we opstaan. Het is nog droog en het ziet er best redelijk uit. Helaas is dat van korte duur. Als ik de tent inpak begint het te druppen. Het startschot voor een waterige zondag. We trekken alle regenkleding aan en gaan.

In het algemeen regent het vandaag zo hard dat ik mijn fototoestel niet tevoorschijn durf te halen. Bij de Greatham bridge lukt het wel even. Een mooie gietijzeren brug over de Arun die hier al sinds 1838 ligt. Een vervanger van de brug uit de 14e eeuw die beschadigd werd met hoogwater. Gezien de hoeveelheid die nu uit de lucht valt, zou dat vandaag nog wel eens kunnen gebeuren.

Bij Parham Castle zijn het weer pipesteels. Van opzij kan ik een foto maken. Daarna schuilen we even onder eeuwenoude eiken. Het helpt niet veel. Van voren is het een mooi landhuis. Maar het fototoestel blijft in de tas. In Storington is een tea-room (met ook koffie) open. We willen even uit de regen zitten, dus we nemen daar een koffie met worteltjestaart. En nog een koffie want ze hebben ook wifi.

Als we na de koffie vertrekken regent het iets minder hard. En als we bij het verdwenen dorp Warminghurst komen is het zelfs even droog. Zo kunnen we rustig kijken bij the Church of the Holy Sepulchre. Dit laatste woord betekent graftombe, zoals we later op internet leren. Het is in de dertiende eeuw gebouwd en sindsdien is er weinig aan veranderd. Het interieur komt uit de 18e eeuw.

Het kerkje ligt op een heuvel. Je ziet van hieruit mooi de rug van kalkheuvels van het South Downs Park.

Hierna hebben we een missie van Kees Swart onder de codenaam ‘boze boer omleiding’. Een deel van de route loopt over het erf van een boer die daar niet blij mee is. Kees heeft gevraagd om een tweetal alternatieven te onderzoeken.

Eerst kijken we of we langs de rivier kunnen. Dat gaat vrij lang goed tot we bij een hek komen. Dat kan wel open, maar het stuk daarna, langs de rivier, is niet befietsbaar. Dit was mijn -korte- alternatief.

Daarna bekijken we de omleiding van Kees, die wat langer is. Het eerste deel gaat goed. Daarna loopt het pad door hoog gras waar we alleen kunnen lopen. Dat doen we dan ook. Dit brengt ons bij een bruggetje met een notice. Het bruggetje wordt niet veilig geacht en het wordt wandelaars afgeraden om erover te gaan. Maar goed, wij zijn fietsers en je kunt er langs, dus dat doen we dan ook.

Het stuk na de brug is een modderpad. Inmiddels spoelt het weer zodanig, dat het lijkt dat ik onder de douche sta. We kunnen de fiets alleen duwen door deze modder en dit heeft als gevolg dat alle modder aan de banden kleeft en de wielen volledig vastlopen tussen de band en het spatbord. Een stukje verder komen we op een erf. Met een stokje peuteren we de modder er tussenuit. Met mijn waterfles spoel ik de remmen schoon en we rijden door alle diepe plassen -dat zijn er nogal wat- die we tegenkomen. Zo krijgen we de fiets weer berijdbaar.

Even wordt het beter met een asfaltweg en een dorpje. Maar dan komen we op de Downs Link, een voormalig treintraject wat ze vol hebben gestort met puin. Had ik al verteld dat het regent? En dat we windkracht zes tegen hebben? Van dat laatste hebben we slechts sporadisch last. Door de regen is er ook geen gelegenheid voor de lunch. Bussen rijden hier niet, dus we kunnen nergens droog zitten. Uiteindelijk eten we, staande in de regen, een broodje.

Zo bikkelen we naar Shoreham-by-Sea, een plaatsje dat ons weer aan de kust brengt. Ondanks dat het nog steeds hard regent, merken we het nauwelijks meer op, zo nat zijn we. Bij de eerste de beste pub –The Crabtree Inn-, die B&B doet informeren we.

Ze hebben ruimte en wij hebben het wel gehad voor vandaag, ondanks de magere 54 km.

Voor £85 kopen we droge ruimte, warmte, wifi en een warme douche. Voor het eerst heb ik dat mijn tassen niet alles droog hebben kunnen houden. We hangen dan ook alles uit te drogen. Van alle fietsdagen die we ooit gedaan hebben is dit de ergste geweest. Een verdiend weercijfer één dus.

In de pub kunnen we eten. Zo aan de kust kiezen we natuurlijk voor seafood en we brengen de avond comfortabel door.  We hopen dat het morgen iets beter is. Van de andere kant, veel slechter kan het ook niet worden.

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 54,5(totaal 1043)
Afstand tot Baflo: 543 kilometer (hemelsbreed)
Aantal hoogtemeters: 501

kaart-17

profiel-17

0 gedachten over “Zondag 26 juli: Van Graffham naar Shoreham-by-Sea

  1. Aukje zegt:

    Wauw, even weer “bij” gelezen, wat voelde dat beroerd al die regen. Hoop dat jullie ondertussen weer opgeknapt zijn. Wij een paar dagen Nijmegen gedaan. Mooie stad. Blijf schrijven zoals Willem in een eerdere reactie schreef, wij volgen jullie graag. En natuurlijk met beter weer…….

Leuk als je reageert