Woensdag 29 juli: Van Newchurch naar Guînes (Fr)

Vandaag zijn we extra vroeg op. Op papier is het maar 35 kilometers, maar in de praktijk weet ik dat dit kan variëren van anderhalf uur tot 5 uur. En we willen niet te laat voor de boot komen, dus we zitten om acht uur al op de fiets.

We komen eerst bij het Royal Militairy Canal. Dit is begin 18e eeuw uitgegraven als derde verdedigingslinie tegen een inval van Napoleon. Nu loopt er een beschut fietspad langs het kanaal. We zien de restanten van Stutford Castle  uit de tweede eeuw. Door verzakkingen zijn de stenen her en der verspreid. Erboven zien we Lympne Castle uit de 13 eeuw. Het heeft altijd een defensieve rol gehad. Leuk detail is de Sound Mirror op de heuvel. Tussen de laatste twee wereldoorlogen zat iemand met een koptelefoon te luisteren of er vijandige schepen of vliegtuigen aan kwamen.

We komen daarna bij Folkestone. Dit is een van die steden waar je langs raast als je van of naar Engeland gaat. Leuk om er nu ook een keertje doorheen te fietsen. Het stadje is niet bijzonder maar in de vissershaven is het er prachtig. Folkestone heeft ooit een veerdienst gehad. Maar sinds de Kanaaltunnel er is, valt er weinig meer over te zetten. Het is er een stuk rustiger van geworden. Hier komen we ook weer een van de Martello torens tegen.

Om het af te leren hebben we nog één laatste steile klim om Folkestone uit te komen. Het is er een van twee pijltjes op de kaart en dat merken we duidelijk. Hijgend komen we boven en worden weer beloond met een uitzicht over Folkestone. Het is helder en we kunnen mooi traceren waar we vandaan komen.

Op weg naar Dover komen we langs het War Memorial. Het ligt boven op de kliffen en is een gedenkplaats voor allen die gevochten hebben voor onze vrijheid. We denken ruim de tijd te hebben, dus we kijken even rond. Het meest opvallend is het beeld van de vliegenier die over zee uitkijkt. Er staan ook twee vliegtuigen die gebruikt zijn tijdens de tweede wereldoorlog. Een indrukwekkende plaats.

Daarna denken we dat het nog maar acht kilometer naar Dover is en fantaseren we wat we met de overgebleven tijd gaan doen. Maar die is er helemaal niet. De eerste vijf kilometer zijn zo slecht dat we er haast een uur over doen. Zelf als we dalen moet het met geknepen remmen, laverend tussen de gaten door. Een voordeel is wel dat we niet over de drukke weg hoeven. Dit is het einde (of het begin, het is maar hoe je het bekijkt) van fietsroute 2 die naar Cornwall moet gaan leiden. Nu is hij nog niet compleet, maar gedurende onze tocht hebben we er vaak gebruik van gemaakt.

Dover ligt op slechts 34 kilometer van Frankrijk. Heel vroeger zat dit aan elkaar. In de loop van de tijd zijn de zachte kalkrotsen weggesleten en is het Kanaal ontstaan, aan beide kanten hoge krijtrotsen achterlatend. Deze kliffen zijn altijd een uitstekende verdediging geweest. Dover Castle is daar een restant van. We zien het bovenop liggen. Het is helder weer, dus we kunnen ook Frankrijk zien liggen. Hiermee komt ook een einde aan de route van Kees. We zullen zijn spitsvondige teksten en mooie routes gaan missen.

Om op de boot te komen valt nog niet mee. Het is een van de drukste havens van de wereld en we worden omgeven door files van vrachtwagens en gewoon verkeer. Daarnaast ligt het hele haventerrein op de schop. Bij een poort krijgen we een briefje van iemand. Daarmee moeten we naar een kantoortje gaan, waar we onze tickets krijgen en in lane 180 (!) moeten gaan staan. Als ze beginnen met inschepen hebben we geluk. We kunnen als eerste aan boord. Het vreemde is dat niemand ons ticket en/of paspoort controleert. We hadden ook zo op een willekeurig schip kunnen gaan.

kaart-20-1profiel-20-1

De overtocht gaat vlekkeloos. Bij aankomst dringen we weer wat naar voren. Dat kan nu eenmaal met de fiets en zo zijn we snel van boord. Geen paspoortcontrole en vijf minuten later fietsen we in Calais. We merken weinig van de vluchtelingenproblematiek hier. Er is wel veel politie op straat. En wat opvalt is de kerktoren van Calais. Wat een vrolijk ding!

Nu hoeven we alleen nog naar huis terug te fietsen. We gebruiken daarvoor de LF1 oftewel de Noordzee route. Maar die begint niet in Calais. We moeten hiervoor nog een stuk van 35 kilometer overbruggen, voor we  daar op zitten. Daar doen we er vandaag ongeveer 15 van. Met de overstap naar het vasteland ging de klok een uur vooruit, dus het is inmiddels al half vijf. In Guînes (gisteren dronk ik het nog) vinden we een mooie camping voor 14 euro. Bij de Aldi hebben we boodschappen gedaan, dus vanavond staat er paella op het menu. We tikken zo samen een kilozak weg. Dat mag ook wel, want ik moet de riem steeds strakker doen. Morgen maar eens kijken of de LF1 net zo mooi is als de route van Kees.

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 61 (totaal 1277)
Afstand tot Baflo: 423 kilometer (hemelsbreed)
Aantal hoogtemeters: 350

kaart-20-2

profiel-20-2