Zondag 2 augustus: Van Nieuwpoort naar Brugge

Het is een frisse, heldere nacht. Dat betekent meestal dat het ’s ochtends regent aan de binnenkant van de buitentent. Maar we staan in de zon en het lukt om alles niet al te nat mee te krijgen. We hebben vandaag een korte dag. Het is maar een kilometer of veertig naar Brugge en daar blijven we een extra dag.

We fietsen een eindje van de kust af. Aan de kust is het een eindeloze rij van flats. Vanuit de verte is dit goed te zien. Iedereen wil blijkbaar aan de kust wonen. En iedereen die een racefiets heeft in België is op pad vanochtend. Er zwermen hele kuddes, voornamelijk, mannen in gelijke kledij over de fietspaden en wegen. Tegen de middag houdt dit pas een beetje op.

We komen eerst in Leffinge. Heel vroeger werd hier zout gewonnen. Tegenwoordig is het bekend van de kathedraal van het Noorden. Een enorme kerk met dertien torentjes. Waarom dertien? Omdat de toenmalige bisschop in 1813 in dit dorp was geboren. Wij zijn op zoek naar een winkel voor wat lekkers. We zien een traiteur-slager. Volgens de dame in de winkel is er geen bakker in het dorp. We kopen dus maar een broodje krabsalade bij haar. Als we het dorp uit fietsen komen we langs de bakker. Hij is open.

In Oudenburg gaan we op zoek naar de abdij die gesticht was door Arnoldus. Hij is de beschermheilige van de bierbrouwers en hij kon water in bier veranderen. Een handige eigenschap lijkt me. Er is nu geen abdij meer maar wel een abdijhoeve. En die is natuurlijk dicht op zondag.

Vandaag is het kanaaldag. We fietsen vrijwel de hele dag langs het kanaal. Eerst het kanaal Nieuwpoort-Plassendale. Bij Zandvoorde gaan we over op het kanaal Gent-Brugge. Dit is lekker vlak en met mooi asfalt. We halen hier een dubbele snelheid ten opzichte van Bretagne en Engeland. Maar het is ook een beetje saai op den duur. Gelukkig zijn er soms wegafzettingen om ons af te leiden.

We komen bij de blinde ezelspoort Brugge binnen. De naam refereert aan een dubieus biermerk. Waarschijnlijk zat er verkeerde alcohol in (waar je blind van wordt) dus je bent een ezel als je drinkt. Een stelletje vraagt of we een foto van hun kunnen nemen en doen ons de wederdienst.

We rijden door het centrum van Brugge. Op de markt hebben ze een spiegelhuisje neergezet waarin je mooie selfies kan maken met de gebouwen van Brugge erbij. Omdat we selfies-stick-loos zijn, doen we dat natuurlijk.

Brugge heeft één camping. Of eigenlijk campinkje. Op het tentenveldje krijgen we een mini plaatsje (het zijn allemaal miniplaatsjes). We hebben geen grote tent, maar hij past er net op. Gedurende de middag en avond vult het veldje zich tot de nok. Best gezellig met fietsers, wandelaars en andere toeristen. Wij gaan nog even in de stad eten want de winkels zijn dicht en we hebben geen boodschappen kunnen doen. Morgen gaan we Brugge wat beter bekijken.

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 48,6 (totaal 1444)
Afstand tot Baflo: 327 kilometer (hemelsbreed)
Aantal hoogtemeters: 32

kaart-24

0 gedachten over “Zondag 2 augustus: Van Nieuwpoort naar Brugge

Leuk als je reageert