Donderdag 6 augustus: Van Oostvoorne naar Baflo

We worden in blijde verwachting wakker. Een beetje zoals met Sinterklaas of met je verjaardag. Het is heerlijk om onderweg te zijn, maar het is ook heel fijn om weer naar huis te gaan. Vandaag fietsen we naar station Den Haag Centraal. Daar nemen we de trein naar Groningen. En van Groningen naar Baflo fietsen we weer. We willen toch graag op de fiets thuis komen.

We hebben eerst nog een stukje door de Voornse Duinen. Ik kan het alleen maar beamen, het is best wel mooi hier.

Daarna komen we in een schemerzone. We hebben afgelopen weken allerlei landschappen gehad. Duin, zee, boulevard, ‘berg’-achtig, moeras, heidevelden en de kale toppen van Engeland. Maar nog geen industrie landschap. Dat gemis gaan we nu inhalen. Twee werelden staat op de bordjes. Je zit nog in een natuurgebied, maar je hebt zicht op de industrie van de Maasvlakte. Een beetje dubbel om in een vogel-spot-hutje te kijken naar een plas met op de achtergrond rokende pijpen, hijskranen en industrie.

De Maasvlakte ligt er al een jaar of vijftig (!) en is gemaakt door een ondiep stukje Noordzee te omdijken en vol te spuiten met zand. Het hoort bij de haven van Rotterdam en, omdat het eigenlijk in zee ligt, goed te bereiken voor grote schepen. Er wordt overigens gewerkt aan een tweede Maasvlakte, nog verder in zee. Wij nemen hier de snelboot naar Hoek van Holland. We hebben geluk. Hij vaart maar een keer per uur (xx:28) en we hoeven niet lang te wachten.

Om ons heen is het een en al industrie. Ik wordt zelf weer even met mijn werk geconfronteerd. We varen langs de LNG opslag waar ik, voor Gasunie, een stuk software voor ontworpen heb dat de administratieve afhandeling van het gas aan het netwerk afhandelt. Grote tankers met LNG uit het midden-oosten komen hier aan. Het vloeibare gas wordt in de tanks opgeslagen en verdampt als het nodig is. Door de natuurlijke verdamping en het feit dat het van verschillende eigenaren is, is het een administratieve uitdaging dit allemaal bij te houden. Leuk om het eens in het echt te zien.

Van Hoek van Holland langs de kust omhoog hebben we vaker gefietst. Het is een mooi stuk door een duinlandschap. Fijn om het zo af te kunnen sluiten. We hebben tenslotte bijna vier weken langs zee gefietst.

Bij Den Haag nemen we voorlopig afscheid van de zee en van de LF1. De LF4a brengt ons tot voor het centraal station in Den Haag. We nemen de rechtstreekse trein naar Groningen. De vertraging is slechts een half uur en om kwart voor vier komen we in Groningen aan.

We kiezen voor de bekende route over Oostum en Garnwerd. En precies vier weken nadat we vertrokken zijn komen we weer thuis. Het is mooi geweest zo.

Dit was voorlopig de laatste blog. Iedereen bedankt voor het lezen en de reacties. Met name Willem. Leuk dat je altijd een (korte) reactie stuurt. En tot een volgende reis.

Met vriendelijke groet,

Meneer en mevrouw van der Veeke.

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 72,9 (totaal 1674)
Afstand tot Baflo: 0 kilometer (hemelsbreed)
Aantal hoogtemeters: 133

kaart-28-1

kaart-28-2

10 gedachten over “Donderdag 6 augustus: Van Oostvoorne naar Baflo

 1. Willem zegt:

  Ik heb van jullie verhalen en foto’s en van je humor genoten. Mijn vermoeden is dat ook jij en mevr. Van der Veeke genoten hebben ondanks de regen af en toe.
  Ik zie dan ook uit naar de volgende belevenissen en foto’s.
  Groeten Willem

 2. Alison Harschnitz zegt:

  We really enjoyed all the blogs and photos, and for me the real treat was seeing the resorts in Dorset and on the Isle of Wight which I visited many times as a child. Thanks for rekindling the memories!
  Alison

 3. Henk de Leeuw zegt:

  Hallo Hans en Saskia

  Een mooie reis afgesloten.
  En vandaag weer heerlijk in je eigen huis.
  Dat is een lekker gevoel.
  We zien elkaar wel weer.
  Groetjes Henk de Leeuw

 4. Wim & Joke zegt:

  Beste Hans, dank voor je reisverslag. Wij gaan volgend jaar naar het westen en hebben al veel inspiratie opgedaan. We hopen dat het met wind en regen mee gaat vallen, maar laten onze vakantiestemming er niet door beïnvloeden. Groetjes, Wim en Joke

 5. Pieternella Velde zegt:

  Ja Hans, heel erg bedankt voor je mooie verslagen van al jullie reizen. Zeer interessant als voorbereiding op onze eigen reizen. Wij vinden jullie een dapper en leuk stel.

 6. Heleen van Wijnen zegt:

  Bedankt voor het lezen, weer erg leuk! Wij hebben de Engelse route hetzelfde jaar in dezelfde tijd gereden wel tegenovergesteld vandaar zijn we door het binnenland onder Londen doorgefietst naar Harwich. Ook leuk. Het stuk in Bretagne kenden we ook nog wel van een eerdere vakantie. Dus erg leuk om te lezen.

Leuk als je reageert