30 april 2016: Van Castleton naar Ovington

L

 

De feeën hebben de postbus geleegd. We worden wakker met een stralende zon. En zo zal het de hele dag blijven. Af en toe wel wat druppels en in de verte donkere wolken, maar wij fietsen bijna de hele dag in de zon. En zo komt het landschap er net even mooier uit te zien.

We beginnen met een stuk off-road. 

Het enige off-road deel van de dag, maar met de hellingen hier is het wel ploeteren. Over de eerste zeven kilometer doen we bijna een uur. En voor vandaag staan meer dan tachtig kilometers op het programma! Dat wordt nachtwerk.

Gelukkig vergis ik me. Bij Great Ayton komen we het Yorkshire  Moors National Park uit en worden dit soort klimmetjes ons bespaard.

Great Ayton is trouwens waar Captain Cook, de beroemde Engelse ontdekkingsreiziger, opgroeide en in het dorp staat een standbeeld van hem op 16 jarige leeftijd waarbij hij verlangend in de verte kijkt.

Wij kijken ook verlangend in de verte en gaan door een glooiend landschap westwaarts. Van de ene kant fietst dit wel gemakkelijk, maar van de andere kant is het minder spectaculair. We zijn er wel blij mee want het is de derde dag en de vermoeidheid begint te tellen.


De route leidt ons veel buiten de dorpen om over kleine landweggetjes. Er is nauwelijks verkeer maar omdat het zaterdag is, én mooi weer, heeft iedereen de racefiets of ATB gepakt en is op pad gegaan. Misschien ook vanwege de Tour de Yorkshire.

Deze tocht wordt gisteren, vandaag en morgen gereden. En dan zijn het flinke afstanden want morgen staat er bijna 200 kilometer op het programma. Onze route loopt deels samen met deze route. Overal hangen vlaggen, banners en  staan fietsen. Het is echt een gekte hier. In Hutton Rudby gaan we even de kerk in en wat staat er in de kerk? Een paar versierde fietsen, alsof de deelnemers hier even af gaan stappen om te bidden.

Wij laten ons niet van de wijs brengen en peddelen gewoon verder westwaarts. Het gaat niet hard door de vermoeidheid en de wind tegen. We maken dankbaar gebruik van de stops die we kunnen hebben.

In Appleton Wiske (zonder Suske) houden we pauze bij de kerk. Deze is uit de 12e eeuw en staat er dus al een tijdje. We zitten heerlijk in het zonnetje bij te komen. Haast jammer om weer weg te gaan.

In Hurworth-on-Tees heeft in 1665 de pest goed huis gehouden. 90% van de bevolking overleefde het niet. In de ‘village green’ zijn drie ‘dips’ ter nagedachtenis aan de 1500 mensen die overleden. Geen idee wat ‘dips’ zijn maar we zien alleen een groot groen grasveld.

In het aanpalende dorp Croft-on-Tees is een spa. Lijkt me heerlijk om het vermoeide lichaam daarin te laven. Maar dat zit er helaas niet in. Gisteren al een elektrische deken gehad en het moet niet gekker worden. In dit dorp heeft Lewis Caroll gewoond en de foto van het nichtje dat model stond voor Alice in Wonderland is hier gemaakt. In de kerk is de inspiratie voor de Cheshire kat te vinden

`Well! I’ve often seen a cat without a grin,’ thought Alice; `but a grin without a cat! It’s the most curious thing I ever saw in all my life!’ 

Helaas is deze kerk dicht, dus de kat gaat aan onze neus voorbij.

Daarna door naar Ovington, een typisch Engels dorpje. Er is hier niet heel veel accommodatie, daarom ben ik bij ‘The Four Alls’ uitgekomen om de afstand nog een beetje binnen de perken te houden. Het is een ‘family-run’ business. Man doet de pub, vrouw doet de keuken en oma de bediening. De fietsen mogen bij de biljarttafel staan en wij krijgen een prachtige kamer die luxe aan doet. Bijna net zo goed als in de spa. En met een lokaal brouwsel kunnen we helemaal weer bij komen. 

L

kaart-3

profiel3

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 84,1 (totaal 245)
Aantal hoogtemeters: 850

 

0 gedachten over “30 april 2016: Van Castleton naar Ovington

  1. Joke zegt:

    We wensen jullie jullie elke dag droog weer en droger paden. In Assen vandaag ook sinds dagen een droge dag, maar niet zo’n mooi uitzicht.
    Groetjes, Wim & Joke

  2. Willem mulder zegt:

    Mooie omgeving. Ik Ben nog nooit in Engeland geweest maar verwacht deze omgeving niet.
    Ik wens jullie veel zon.

Leuk als je reageert