5 mei 2016: Van Ripon naar York

 

Het is een hotel zonder ontbijt, dat wil zeggen, het ontbijt zit niet bij de prijs in. Voor ons wel prima, ik heb inmiddels genoeg eieren en spek gehad. Bij de Sainsbury’s haal ik wat yoghurt en fruit en daarmee ontbijten we op de kamer. Daarna verlaten we het hotel via de achteruitgang. Daar staan namelijk onze fietsen. Hierbij komen we meteen de kathedraal van Ripon tegen. Je kunt zien dat hier geld zit, want hij is in perfecte staat, van binnen en buiten.

Voor vandaag staat er maar 50 kilometer op het programma en het is weer, min of meer, vlak. Dat fietst dus wel gemakkelijk, maar is ook een stuk saaier dan de afgelopen dagen. Geen fraaie uitzichten meer maar gewone landweggetjes. Een groot voordeel is wel dat het lichaam wat kan bijkomen. Met de rug gaat het gelukkig ook al beter. De zon maakt veel goed en er gaat steeds meer kleding uit.

In Roecliffe zoeken we een koffie plekje bij de kerk. Het ligt mooi in de luwte en de zon. En een van de graven heeft een prachtig Keltisch kruis. Het moet een replica zijn, zo mooi ziet het eruit.

In Boroughbridge gaan we even kijken bij the Devils Arrows. Dit zijn drie ‘Standing Stones’ van een meter of zeven hoog. Er schijnen er meer geweest te zijn, we lezen vier, vijf maar ook zeven. Zeker is wel dat de missende stenen verwerkt zijn in bruggen, huizen en andere zaken. Een van de stenen staat naast de weg, de andere twee in een veld. Er is geen toeristische trekpleister van gemaakt want elke indicatie ontbreekt. De legende wil dat als je twaalf keer tegen de klok in om de stenen loopt, je dan de duivel op kan roepen. We proberen het maar niet.

Zo kabbelt de route voort. Koffie hier, lunch daar. Bocht naar links en een bocht naar rechts. Daarom zijn we allang blij dat er wat gebeurt bij Aldwark Bridge, wat een tolbrug is (de tolwachter is overigens ook blij met een praatje). We beseffen het niet meer maar vroeger moest bij de meeste bruggen tol betaald worden, net als bij de pontjes in Nederland. Dit is een van de weinige bruggen waar het daadwerkelijk nog gedaan wordt. Zeven dagen per week en 24 uur per dag. Je vraagt je af of het uit kan. Het geld wordt in elk geval niet in het onderhoud van de brug gestopt want het rammelt flink als we erover heen gaan. Saillant detail is dat de brug een paar keer kapot gegaan is, waarvan één keer door een ijsberg…

Bij Benninbrough Hall komt het fototoestel nog even uit de tas.

En dan is het laatste stukje naar York langs de rivier de Ouse. Een mooie manier om via rustige fietspaden een grote stad binnen te komen. In een van de buitenwijken heb ik een Airbnb geboekt. Daar hebben we een hele zolderverdieping voor onszelf bij Carol. Morgen gaan we ons op het professionele toerisme storten en wordt York van onder tot boven bekeken.

kaart-8

profiel8

81Getallen van de dag
Aantal kilometers: 52,0 (totaal 577)
Aantal hoogtemeters: 242

 

0 gedachten over “5 mei 2016: Van Ripon naar York

Leuk als je reageert