6 mei 2016: York

 

Vandaag een rustdag in York. We kunnen lopend naar het centrum, ongeveer 2,5 kilometer. Er zijn een aantal dingen die we graag willen zien. Hieronder, in willekeurige volgorde, een opsomming.

 

De Minster (of kathedraal)is een van de dingen die je moet zien in York. Nu hebben we de pech dat hij in de steigers staat, van binnen en van buiten. En binnen zijn ze ook nog flink aan het verbouwen. Helemaal geen plek van serene rust en hiervoor hebben we geen £20 over ondanks dat de gebrandschilderde ramen een lust voor het oog zijn. Deze moeten we maar tot een volgende keer bewaren.

Clifford’s Tower is eigenlijk het enige wat over is van het kasteel van York. Het ligt bovenop een heuvel en geeft je een mooi uitzicht over de stad. We tellen £10 neer en mogen onbeperkt binnen en boven kijken.

De oude binnenstad heeft een keur aan winkeltjes en oude gebouwen. Je kijkt je ogen uit hier en dat doen we dan ook. En het kost ook nog eens niets.

Een special straatje in de oude binnenstad is The Shambles. Een beklinkerd straatje met 15e eeuwse overhangende pandjes. Shambles is afgeleid van shamel, wat slachthuis betekent. Vroeger waren hier 26 slagers (hoezo concurrentie?) in dit straatje. Door de overhangende gevels lagen de etalages in de schaduw en bleef het vlees beter. Het is nu het meest bezochte straatje in York en is tegenwoordige dus gevuld met toeristenvlees.

Tenslotte de stadsmuren. Over grote delen, van de ongeveer 7 kilometer muur, kun je lopen en die brengen je naar een van 4 stadspoorten die nog in bijzonder goede staat zijn. Wij doen het stukje van Monk Bar (=poort) naar Bootham Bar voor de mooie uitzichten op de Minster.

Voor de rest veel koffie gedronken, naar mensen gekeken, uitgerust, bier gedronken en gegeten. We zijn helemaal weer bij en klaar voor het laatste ritje naar Hull terug morgen. 

Getallen van de dag
Aantal kilometers gelopen: 15

0 gedachten over “6 mei 2016: York

  1. vakantiefietserke zegt:

    Even het stukje over The Way of the Roses gelezen, want dat staat op het programma voor juli bij ons…weliswaar in de andere richting, maar dat zal het er denkelijk niet vlakker op maken 😉
    We hebben trouwens net als jullie een extra dagje voorzien in York.

Leuk als je reageert