18 juli: Van Hirtshals naar Lillesand

Follow you dreams, they know the way.

kaart-1

De eerste fietsdag in Noorwegen. Maar niet de eerste vakantiedag. Afgelopen zaterdag zijn we al vertrokken in de loop van de ochtend. Veel files in Duitsland en veel regen. Maar als we Tinglev binnen rijden is het droog. We vinden een ‘vis-camping’ om de nacht door te brengen. De campingbaas geeft ons een tip om te eten. Gelukkig zijn we met de auto want het is wel 13 kilometer verderop. Het is elke kilometer waard want we krijgen een heerlijke smörrebröd. Garnalen, gerookte zalm, kaviaar en een gebakken visje. Teveel om op te kunnen.

 

 

Op zondag rijden we door naar Hirtshals. Ook nu weer buien onderweg maar in Hirtshals zetten we de tent in de zon op. Mooi plekje op een mooie camping. In de loop van de middag wordt het druk. Allemaal Noorwegen-gangers. We zien velen op de boot terug

Om kwart over tien varen we de haven uit. Iets te laat. Ik kan me van vroeger nog herinneren dat je een dag op de boot zat, maar nu doet hij het in ruim twee uur. Het is toevallig ook onze trouwdag en dat vieren we op gepaste wijze.


Tegen een uur rollen we het Noorse land op. We hadden ons wat zorgen gemaakt omdat we gisteren nog een sms van de ferry maatschappij kregen dat je eigenlijk alleen met paspoort het land in komt. Mevr. van der Veeke heeft alleen een id mee. Maar de controle aan Noorse zijde is nihil. Iedereen mag zo door rijden.

Kristiansand doet meteen Noors aan met zijn houten huizen. Het is de vijfde grote stad in Noorwegen en het centrum is in 1641 volgens het principe van kwadraturen opgezet. Dit is een vierkant patroon met telkens zes grote blokken huizen in de lengte en negen kleinere blokken in de breedte. Alles is dus makkelijk te vinden. Maar nu we eindelijk op de fiets zitten hebben we geen geduld voor een stad. Ik plunder een geldautomaat en we verlaten Kristiansand spoorslags.


De route van vandaag heeft mooie fietspaden. In de stad is het wat drukker, maar zodra je daarbuiten bent is het zelfs op de grotere wegen best rustig. En de Noren rijden in het algemeen netjes, dus het is een prima fietsland. Bij een watertje maken we een boterham. Bij de eerste de beste winkel hebben we wat boodschappen gedaan. Het is geen goedkoop land hebben we al door.

Na Tveit gaan we iets meer het binnenland in. Veel bossen en rotsen om ons heen. Rode schuren en overal houten huizen. Het is niet helemaal vlak hier. Het hoogteprofiel ziet eruit als de AEX index van de afgelopen dagen maar het is goed te doen.

In Birkenes zien we het witte kerkje al in de verte liggen. De plaatsnaam wordt gevormd door de woorden ‘berk’ en een verhoging in het land. Toch zien we het kerkje in de diepte liggen.

Vanaf Birkenes gaan wij weer richting de kust. Bij Lillesand zoeken we een camping op aan het begin van het dorp. Als het tentje staat proosten we op een mooie eerste dag. Ja, we hebben een bier en een cider gevonden. Kostte een rib uit mijn lijf, maar ja… We zijn ook maar één keer 28 jaar getrouwd.


profiel-1

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 51,9(totaal 52)
Aantal hoogtemeters: 437
Camping Moglestu (150 Nok/ €16)

 

0 gedachten over “18 juli: Van Hirtshals naar Lillesand

 1. Fokko zegt:

  Hoi Hans en Saskia,
  Een boeiend begin en van harte gefeliciteerd met jullie 28e huwelijksdag: proost van ons! Benieuwd naar jullie verdere belevenissen.

 2. Willem zegt:

  Van harte gefeliciteerd met jullie 28 e trouwdag. Ik wens jullie een fantastische fietsvakantie toe met DROOG weer.
  Ben benieuwd naar de verslagen.

 3. ben & ingrid zegt:

  Hans& Saskia,
  We wensen jullie ook een hele fijne fietsvakantie in Noorwegen. Het is een mooi land, met de motor ooit naar de noordkaap gereden

Leuk als je reageert