6 augustus: Rustdag Bergen

The bad news is; time flies. The good news is; you’re the pilot.

Vandaag nemen we de tijd om Bergen eens goed te gaan bekijken. Deze stad is omgeven door zeven heuvels en zeven fjorden. Het oude havengebied Bryggen is Unesco werelderfgoed en met zijn houten, wit geschilderde huizen en de verschillende treintjes naar boven is het een mooie stad om in te vertoeven.

In de 12e en 13e eeuw was het de hoofdstad van Noorwegen. En het was een Hanzestad waarbij de handel met name door de Duitse handelaren gedomineerd werd. Het groeide tot in de 17e eeuw uit als dé handelsplaats van Scandinavië. Dat is later weer wat afgezakt alhoewel er nu nog steeds genoeg te doen is.


Veel van de handel vond plaats in de haven in het centrum, Bryggen genaamd. Bergen is ook bekend van de gekleurde huisjes die hier staan. Door al dat hout was het erg brandbaar en is dus ook meerdere keren. afgefikt. Maar telkens weer opnieuw opgebouwd. Het is nu werelderfgoed.

Wij lopen er een tijdje in rond. Er zitten nu voornamelijk winkeltjes en kunstenaars in, maar je kunt je goed voorstellen hoe het leven hier vroeger geweest moet zijn. De gebouwen waren woonhuis, opslag en handelsplaats tegelijkertijd.

Onze volgende stop is de vismarkt bij Torget. Ik had verwacht dat hier de echte vishandel plaats zou vinden maar het is gereduceerd tot een aantal stalletjes met, weliswaar verse, vis die je voor veel te hoge prijzen als toerist kan kopen. Daarnaast verkopen ze ook alle soorten worst. Rendier-, walvis- en gewone koeien en varkensworst. En tenslotte ook nog wat fruit. Desalniettemin blijft het leuk hier tussendoor te lopen en te kijken naar de grote krabben en kreeften. 

Ik had trouwens verwacht dat Bergen veel drukker zou zijn. Nu lopen er wel veel buitenlanders, maar het is lang zo erg niet als op zaterdag in Groningen. Het valt ons trouwens op dat al het werk hier door buitenlanders verricht wordt. We zien nauwelijks een Noor werken, maar wel veel mensen uit andere Europese landen. In de horeca, op het veld maar ook in de winkels.

Er zijn twee treintjes een berg op. De Ulriksbanen die iets buiten het centrum ligt en de Fløibanen die vanuit het centrum omhoog gaat. Wij nemen de laatste. Voor Nkr. 35 (enkele reis, per persoon) wordt je naar 320 meter gebracht. Op de steilste stukken heb je te maken met een helling van 26 graden.

Bovenop is het uitzicht grandioos. Je kunt alle kanten op kijken en heel Bergen ligt aan je voeten.

We doen boven een kopje koffie en wandelen daarna in drie kwartier naar beneden. Het weer zit niet altijd mee. Daar staat Bergen om bekend. Het is een van de natste steden van Noorwegen. Het regent hier gemiddeld 275 dagen per jaar. In 2006 hadden ze 85 dagen regen achter elkaar. Wij zijn inmiddels wel wat gewend en genieten van de mooie uitkijkjes op de stad die we tussendoor hebben. Overigens eindigde de de met zon.

Door een foute afslag komen we ineens weer bij ons appartementje uit. Dat vinden we niet zo erg want dan kunnen we thuis een bammetje eten. Dat scheelt weer een paar honderd kronen. Daarna gaan we nog een keer de stad in. Nu lopen we door de oudere wijken met de witte houten huisjes.

We kijken verder nog in het centrum rond. Het is hier, door de beperkte grootte, overzichtelijk zodat je zonder moeite je weg kunt vinden.

En we doen ook nog een stuk of wat geocaches nu we hier toch zijn. Dit geeft extra interessante informatie over de stad zoals bijvoorbeeld over de eerste en oudste apotheek van de stad. Het gebouw met de zwaan staat er nog steeds.

Na al dit gesjouw vinden we het wel welletjes. We drinken nog wat en vermaken ons met het kijken naar de mensen. Dat verveelt nooit. Daarna is het naar huis, waar we een maaltje koken. Het was een mooie dag. Morgen zitten we op de boot naar Stavanger.

Getallen van de dag
Aantal wandelkilometers: veel
Aantal hoogtemeters: 320
Airbnb adres op Tartargaten 1 (€ 101)

Leuk als je reageert