7 augustus: Van Bergen naar Sandnes

You can never cross the ocean unless you have the courage to lose sight of the shore.

 boot-kaart

We hebben een rustige ochtend. We hoeven pas om half een bij de boot te zijn en we moeten uiterlijk om twaalf uur uit het appartement zijn. Het is niet zo’n best weer, dus we dralen zo lang mogelijk.

Ook op een druilerige zondag is het in Bergen druk en lopen nog steeds busladingen toeristen rond. We navigeren daar doorheen naar de haven. En daar moeten we nog een tijdje in de regen wachten. Jammer dat nog niemand op het idee is gekomen een bushokje voor de motorrijders en fietsers te bouwen. De overtocht kost ons €76.

We mogen wel als eerste aan boord en dat betekent dat we een mooi plekje aan het raam kunnen krijgen. Het is eigenlijk een prachtige cruise want je vaart tussen de fjorden door en hebt constant prachtige uitzichten. 

Alleen werkt het weer niet echt mee.

Later wordt het droger. De landschappen komen mooier uit . Ik blijf het bijzonder vinden dat de Noren op de meest onmogelijke plaatsen huizen weten te bouwen. Compleet geïsoleerd en hoog maar wat zullen die mensen genieten als ze elke dag uit het raam kijken.

Ook zien we diverse vuurtorentjes onderweg. Daar wordt ik altijd even blij van.

Zo naderen we Stavanger. Op een min of meer kaal eiland zie ik nog een huis staan. Je vraagt je af wat mensen drijft om hier te gaan wonen.

We mogen ook weer als eerste van boord. 

Daarna is het nog een kilometer of twintig fietsen naar Sandvik waar mijn oud collega’s Esther en Lamberto, met hun dochtertje Ruth, wonen. We worden daar allerhartelijkst ontvangen. Erg leuk om ze na al die jaren weer eens te zien en te spreken. We hebben heel veel vragen over de Noren en Noorwegen, dus genoeg gespreksstof.

Helaas heeft Esther ook slecht nieuws. Voor de komende twee dagen is een weeralarm afgegeven. Code geel. Dat moeten we dus maar even uitzitten. Daarom is het des te fijner dat we zo welkom zijn bij Esther en Lamberto.

 kaart-fiets

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 215,7 waarvan 198 met de boot en 19 met de fiets (totaal 1064)
Aantal hoogtemeters: 20
Logeren bij Esther en Lamberto

0 gedachten over “7 augustus: Van Bergen naar Sandnes

    • hansvanderveeke zegt:

      Geen idee. Ik lees geen Noors. Onze gastvrouw kwam ermee. Maar als ik naar buiten kijk dan is code geel voor mij weer waar ik niet in wil fietsen 🙂

Leuk als je reageert