Het heeft even geduurd, want de studie (Data Science) vroeg meer aandacht, maar we zijn er dan nu toch uit over wat we komende zomervakantie gaan doen. We zaten nog wel te twijfelen. We willen ook graag eens naar de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) maar de zee en de zon legden toch wat meer gewicht in de schaal. Zeker na de vele natte fietsdagen in 2016 lijkt het ons heerlijk nu eens wat meer kans op warm en zonnig weer te hebben.
Ons fietsplan is een combinatie van een aantal bestaande routes.
We nemen eerst de fietsbus naar St. Pied-de-Port (door een medefietser ook wel omgedoopt naar pietje-por). Dit plaatsje is bekend vanwege de wandelroute naar Santiago. Op deze plek gaan veel reizigers de grens over naar Spanje.
Wij doen dat niet. We beginnen met een stukje van 80 kilometer over memory lane. In 2006 fietsten we hier ook. Toen nog met Cycletours en kinderen. Het helpt ons om richting de Atlantische oceaan te komen.
Daar pakken we de Velodysee route op (klik hier voor Nederlandse informatie). Op mijn kaartje is dit het blauwe deel. Deze route loop heel veel langs de zee (altijd +1 voor mij) en over autoloze en autoluwe paden. De recensies lopen uiteen. Sommige mensen vinden het te druk en te saai. Anderen genieten van de constante blik op zee en het mooie weer. Wij gaan dit aan den lijve ondervinden. De complete route loopt door tot helemaal bovenin Bretagne. Dat is voor ons te ver. Wij slaan na 807 kilometer bij Nantes af.
Daar pakken we de Bretagne-Normandie route op. Op het kaartje is dit de rode route. Zoals de route zegt, pakken we een groot deel van het binnenland van Bretagne en Normandie mee. Even weg van de zee dus en een beetje afwisseling kan geen kwaad. Voor ons duurt die afwisseling 652 kilometer.
Deze brengt ons uiteindelijk helemaal in Boulogne-sur-Mer. Van daar hebben we weer een kort verbindingsstukje (15 km) en dan komen we op de LF1 (paars), die we een dikke 100 kilometer volgen. Een beetje een bekend stukje, want die deden we twee jaar geleden ook, maar er is weinig keus daar.
Via Brugge rijden we dan naar Gent (gele route). Deze stad staat al heel lang op ons lijstje om te bezoeken. Na het bezoek aan Gent gaan we richting Nederland.Na een dikke 200 kilometer krijgen we vlak voor de grens een klein stukje LF 9a (groen) die ons na 49 kilometer op de LF9 brengt.
De LF9 NAP-route heeft een bijzonder thema: het NAP (Normaal Amsterdams Peil). Deze lange fietsroute volgt globaal de kustlijn die ontstaat als alle dijken en duinen wegvallen. Goed om te zien dat Groningen in dit geval droge voeten houdt. Het hele stuk is 371 kilometer lang. Inmiddels zitten we dan ook al tegen de 2000 kilometer, dus het kan ook zijn dat we het laatste stukje met de trein gaan. Dat is afhankelijk van de zin, het weer (regen en wind) en de tijd.
Al met al denk ik dat we met deze 2300 kilometer een groot stuk variatie van Frankrijk, België en Nederland te zien krijgen. Op dit moment van schrijven vriest het nog buiten en is de schaatsbaan open. Ik kijk uit naar de zon en de warmte. En natuurlijk probeer ik elke dag weer wat regels te wijden aan onze belevenissen. Tot dan.
Hopelijk qua natuur net zo mooi als de koude en natte fietsvakantie van 2016. Als jullie in de buurt van Gieten komen: de koffie/ borrel staat klaar!
Hoi Hans en Saskia. Vind het een verstandige keuze om te gaan fietsen in een land van zon, fijne mensen en heeeeerlijkheden. Alvast veel plezier gewenst met de voorbereidingen en ik kijk al uit naar jullie boeiende reisverslagen/dagrapportage. Groetjes uit Delft en een fijn weekend. Lex
Verstuurd vanaf mijn iPhone
Een goede keuze lijkt mij. Kan niet wachten op de mooie verhalen!
Leuk Hans, Verheug me weer op je prachtige verslaglegging.
Groet Anneke >—-Origineel Bericht—-
Hoeveel vrije dagen moet je hiervoor bij kopen? 😉 Oftewel hoeveel dagen trekken jullie uit voor deze tocht?
Gert, we trekken hier vijf weken voor uit. En gelukkig zit ik (nog steeds) riant genoeg in mijn dagen dat ik er niets voor hoef bij te kopen.
Ziet er inderdaad heel aantrekkelijk uit! Ik ben destijds inderdaad bij St. Jean-Pied-de-Port de Pyreneeën overgestoken, onderweg naar Santiago de Compostela. Hebben jullie gelijk mooi weer en zuidwesten wind besteld?
Hoi Hans,
Mooie route als je het wat meer zonnig wilt houden. Baltische staten is absoluut ook een aanrader, zowel binnenland als de kust. Zijn er voor ons fietsleven een keer met de motor doorheen getrokken. Dit was overigens onze laatste motortocht, hebben daar 2 maal fietsen gehuurd, waren meteen verkocht, terug in Nederland meteen de motor verkocht……..
Vrienden van ons zijn daar vorig jaar 4 weken rondgetrokken met de fiets. Dus als je tzt nog eens route /campings wilt bekijken.
We zien uit naar je reisverslagen!
Groet, Ben & Ingrid