De best verborgen schatten van Nederland (16)

Dinsdag 25 april 2017
Vledder – Baflo ( 89 km)

Bij slecht weer kun je wel lekker met je hoofd in de wolken fietsen (Loesje).

Het was even draaikonten voor vandaag. In één keer naar huis toe is meer dan honderd kilometer. Dat kunnen we ook in twee keer doen, maar dan worden het wel wat (te) korte dagen. Daarnaast is het wel weer lekker om vanavond thuis te kunnen komen want het weer wordt alleen maar slechter.
Turend naar de route zie ik dan ik hem iets kan inkorten. Als ik de uitkijktoren bij het Fochteloërveen eruit gooi dan is het tien tot vijftien kilometer korter omdat we dan een hele hoek niet hoeven te doen. De toren moet een andere keer maar, besluiten we.

Het weer kan ik alleen maar onstuimig noemen. Bij het ontbijt klettert het soms op de ramen. We dralen net zo lang met vertrek dat het even droog lijkt. Dit is geen probleem want het is gezellig kletsen met de Vrienden op de Fiets. We hebben veel gemeen ondanks de leeftijd.
Uiteindelijk moeten we dan toch een keer op pad. De temperatuur zit op twee graden, zie ik op de thermometer. Mooi, dan is er veel ruimte voor verdubbeling en zelfs verdrievoudiging.

In de bossen bij Diever is in de tweede wereldoorlog een onderduikershol gemaakt. Tijdens de oorlog werden hier veel mensen, waaronder piloten, verborgen. Toch is de bezetter, door verraad, erachter gekomen. Voor en tijdens een inval worden een aantal mensen opgepakt en afgevoerd. Slechts een overleefde het.  Ook wordt er een handgranaat in het hol gegooid waardoor er doden vielen en het hol beschadigd is. Na de oorlog wordt het weer in de oude staat hersteld. De plek wordt veel bezocht zodat het in 1954 en 1994 opnieuw hersteld moet worden.

Wij merken niet veel van de drukte. We zijn er alleen. Lijkt me best wel koud om daar te zitten want ik neem aan dat ze geen vuur konden maken. Een indrukwekkende plek.

Hierna proberen we zo goed mogelijk rechtstreeks naar onze volgende stop te fietsen. Dit betekent dat we noordwaarts gaan. De wind is gedraaid naar noordwest, dus soms is het bikkelen en soms hebben we hem niet helemaal tegen. Gunstig is dat we op de een of andere manier de buien een beetje weten te ontlopen. We fietsen zelfs hele stukken in de zon. Bij de molen van Makkinga kunnen we zelfs even uit de wind en in de zon koffie maken.


In Bakkeveen gaan we kijken naar ‘de Slotplaats‘. Het echtpaar Van der Goes-van Harinxma thoe Slooten (dit zijn maar twee mensen hoor) laat een boerderijtje verbouwen. Ik vind het een mooi plaatje geworden en daarom staat hij op mijn lijstje. De zon schijnt er even op waardoor het helemaal kleurrijk oplicht. 

Helemaal interessant vind ik de Burmaniazuil die op het landgoed staat. Ook wel bekend als de Poppestien. Het schijnt dat de Bakkeveeners hier hun kinderen halen. De legende gaat dat als de loden haan kraait, dan kantelt de onderste steen en kun je er een kind uithalen. Een soort van automatiek voor nageslacht dus. Is weer eens wat anders dan een ooievaar. Maar de haan is inmiddels gevlogen. Het laatste wat ik hoorde is dat deze nu in Rasquert woont en niets meer met kinderen heeft.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze toeristische trektocht door Friesland. Het is nog 50 kilometer naar huis. Via Zevenhuizen, Leek, Oostwold, Aduard en Winsum stoempen we naar het noorden. Helemaal droog houden we het niet. In het veld na den Horn stort de hemel gelijk maar alles over ons uit. Regen, sneeuw en hagel. Even onderduiken lukt hier niet. Maar daarentegen zitten we ook bij een conferentieoord in de zon een broodje te eten. Four seasons in one day, zoals de Engelsen zeggen.

Al met al zijn we deze week erachter gekomen dat je niet ver weg hoeft om bijzondere dingen te zien. Kan gewoon om de hoek. Nederland is prachtig en heeft veel te bieden.

friesland-5

Noot:
Deze blog maakt deel uit van een serie van artikelen over bijzondere plekken in Nederland. Het overzicht van alle plekken kun je vinden op mijn website. Daar kun je ook info-boekjes, kaartjes en gpx (route) bestanden downloaden.

0 gedachten over “De best verborgen schatten van Nederland (16)

 1. Joke zegt:

  Ik heb nog vandaag aan jullie gedacht toen ik van H’ veen naar Assen reed ( in auto) en de hagelstenen naar beneden kwamen. Afgelopen week dankzij jullie verhaal een beetje in de vakantiestemming gekomen door jullie blog. En Nederland is mooi, tot die conclusie komen wij ook elke keer.
  Groetjes, Joke

   • Gert zegt:

    Zelden kreeg ik zo’n vaag antwoord van de “Master of Clarity”.;-). De hamvraag is of Saskia komende vakantie met een stretcher op (geveerde) wielen achter de fiets moet gaan toeren door het altijd zo fraaie Frankrijk. We gaan het zien. Positief is dat het inzicht is toegenomen.

 2. Alison en Rob zegt:

  Wij hebben genoten van de mooie foto’s en leuke verhalen! Wij hebben een paar bijzondere dingen op ons to-do lijst gezet.

 3. Willem zegt:

  Een oplossing had ook kunnen zijn : over Annen, fietsenrek op mijn auto en ik had je naar Baflo gebracht.
  Het waren wederom weer mooie verhalen Hans en Mevr. Van der Veeke.
  Bedankt!

  • hansvanderveeke zegt:

   Willem, bedankt voor je aanbod maar zoiets zal niet zo snel gebeuren. Voor een fietser is het uitermate belangrijk ook alles zelf te fietsen, ook al moet je diep gaan.

 4. Liedeke zegt:

  Ja mooie tocht! Ik heb zo vanachter mijn bureau zo ook mijn virtuele uitstapjes beleefd. Fietste in gedachten met jullie mee terwijl ik de verwarming een graatje hoger draaide. Welkom thuis weer! ps Ik heb een portie kefir voor Sas op de post gedaan.

Leuk als je reageert