Vrijdag 11 augustus: Van Frossay naar Nantes

The true fruit of travel is perhaps the feeling of being nearly everywhere at home.
Freya Stark

kaart-11-8

Vandaag is nog een klein stukje naar Nantes. Dat hebben we bewust zo gedaan zodat we tijdens de middag nog tijd hebben om in de stad te kijken. Ik heb daarom ook een hotel geboekt in het centrum in plaats van de camping ter noorden van de stad. En deze keer was het hotel niet duur.

We volgen eerst nog een tijd lang het kanaal. De route naar Nantes blijkt te lopen via de zuid-oever van de Loire. En deze blijft heel lang landelijk en rustig. Pas als we Nantes echt naderen, komen we in de bebouwing.

Nantes is de zesde grote stad van Frankrijk met 300.000 inwoners. En dat is van afstand te zien. Wij steken eerst over naar Ille de Nantes waar ook de Machines de l’Ill te zien zijn. Een combinatie van de tekeningen van Leonardo da Vinci en de fantasie van Jules Verne. Het meest bekend is de olifant, en we vallen met de neus in de boter, want hij komt net langs. Een fantastische machine. 

Het is een ontdek-park voor kinderen en ook de draaimolen is een bezienswaardigheid op zich.

In de stad zijn een paar dingen die we willen bekijken. We komen als eerste bij de luxe Passage Pommeraye. Een shopping-mall die ze gewoon erg mooi en luxe hebben gemaakt.

Daarna gaan we richting het kasteel en de kathedraal. Daarbij komen we langs Place Royale, die inderdaad zeer royaal is opgezet. Het valt ons op dat Nantes er erg mooi uitziet. Er staat weinig in de steigers en de gebouwen zijn allemaal goed onderhouden. Het is sowieso een verademing dat een deel van het centrum autovrij is. Dat maakt het zoveel plezieriger.

Het Chateau des Ducs de Bretagne is gewoon open voor het publiek. Dit wil zeggen dat je gewoon op de binnenplaats en de kantelen kunt wandelen. Het chateau is gebouwd in de 9e of 10e eeuw, maar later steeds uitgebreid. Onder andere Blauwbaard heeft hier gevangen gezeten en ik kan me zo voorstellen dat er zo een prinses uit een van de ramen kan hangen.

Naast gebouwen bekijken, hebben we ook nog een missie. Het gas om te koken is bijna op en ook een van mijn weinige paar sokken is versleten. Voor beide vinden we een vervanging door even te Googlen en maps te gebruiken.

Daarna gaan we nog bij de kathedraal kijken. De bouw begon in de 14e eeuw maar pas in de 19e eeuw was hij af. Van de zijkanten is hij vrij sober, maar van voren is het een mooi schouwspel.


In de kerk is een mooie tombe van François de tweede. De allegorische figuren die zo’n graf versieren zijn altijd een genot om naar te kijken.

Hierna rest ons niets anders dan op een terrasje te gaan zitten en naar de mensen te kijken. We vinden Nantes een leuke stad om een tijdje te blijven. Bij slechter weer kun je ook nog een paar musea bezoeken. Tegen zes uur hebben we best honger maar omdat de Fransen zo laat eten, is er nog niets open. Voor straf nemen we nog een drankje.

Hiermee is de Velodysee afgesloten. Morgen beginnen we aan de Normandië-Bretagne route die ons in een kleine 800 kilometer tot vlak bij België moet brengen.

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 40,1 (totaal 915)
Aantal hoogtemeters: 235
Afstand (hemelsbreed) naar Baflo: 893
Inter-Hotel Grand Hotel de Nantes (€ 56,40)

 

5 gedachten over “Vrijdag 11 augustus: Van Frossay naar Nantes

 1. Willem zegt:

  Prachtige olifant! Ongelofelijk! En dat loopt ook nog, er zal wel een machinist in zitten🤔
  Als je zo naar het route kaartje kijkt wordt ik al moe, zelfs met mijn E bike.

 2. Aukje zegt:

  Weekend, even de verslagen van jullie lezen. Ziet er weer prachtig uit allemaal en wat een verscheidenheid. Leuk om weer mee te genieten van jullie belevenissen. Ik heb wel hetzelfde gevoel als Willem, wat nog een eind. In ieder geval veel fietsplezier en mooie plekjes. Tot schrijfs🙋

 3. Hennie zegt:

  Terwijl hier de regen op ons serre dak klettert zit ik onder het genot van een glaasje wijn (Franse, dat wel) jullie reisverslag te lezen. Erg afwisselend en leuk. Nog veel fietsplezier.

 4. Gert zegt:

  Mijnheer van der Veeke kan het kloppen dat de vermoeidheid van het afgelopen jaar nog niet helemaal uit het systeem is verdwenen? De verhalen zijn net als voorgaande jaren degelijk maar de dichtheid van sprankelingen is, denk ik, minder dit jaar. Dit gevoel kwam op toen het noemen van de Passage Pommeraye niet gepaard ging met de running gag uit eerdere jaargangen dat je Saskia moest beteugelen in haar koopdrift. Geef toe dat mijn “analyse” niet gebaseerd is op big data en dat dan het gevaar bestaat imaginaire verbanden te zien. Maar daar weet jij gecertificeerd meer van dan ik.
  Hoop dat ik ongelijk heb wat die nog niet verdwenen vermoeidheid betreft.

 5. Benny zegt:

  Nantes, ziet er inderdaad prachtig uit.
  Maar dat citaat, aan het begin van de tekst. Een citaat van een zekere Freya Stark. Die Freya is die van de Stark familie? Die ben ik in de Game of Thrones nog niet tegengekomen, toch?!

Leuk als je reageert