Zaterdag 12 augustus: Van Nantes naar la Possonnière

We travel because we need to, because distance and difference are the secret tonic of creativity. When we get home, home is still the same. But something in out mind has been changed, and that changes everything.
Jonah Lehrer

kaart-12-8

Nantes uit is even puzzelen, maar al snel zitten we op een superfietspad langs de Loire. En de rest van de dag blijven we bij deze rivier. De routemaker kon niet goed beslissen aan welke kant hij wilde fietsen, dus gedurende de dag wisselen we regelmatig van kant.

Het weer is vandaag wat minder. Zwaar bewolkt, 16 graden en de voorspelling van regen. Het miezert ook af en aan, maar aan het einde van de dag mogen we niet klagen. Het viel mee. En de harde wind in de rug was vandaag een enorme bonus. Vandaar dat we wat extra kilometers gemaakt hebben.

Tot Mauves-sur-Loire zitten we op een breed fietspad geklemd tussen rivier en autoweg. Van de laatste zien we niets. We horen ook weinig want het is ontzettend rustig vandaag.

Bij Mauves steken we de Loire over. Het zijn vaak lange bruggen want de Loire is hier breed. Hangbruggen schenen in de mode te zijn, maar ook een soort van spoorbruggen zijn gebruikelijk. Deze staat er al sinds 1882. Weinig roest valt me op.

Aan de andere kant komen we op een smal pad, nu ingeklemd tussen het spoor en de Loire. Regelmatig schrik ik me een ongeluk als er zo’n TGV langs komt denderen. Maar het pad vereist alle aandacht door zijn bochten en hobbels.

In Oudon staat nog een middeleeuws kasteel wat gedomineerd wordt door de donjon, een enorme toren. Een imposant gebouw dat er helemaal gaaf bijstaat.

Ancenis is de volgende plaats op de route. Ook hier weer een enorme brug, maar deze keer een hangbrug. Er zit ook nog een fietsbrug naast, maar om de een of andere manier missen we die compleet. We zijn dan ook afgeleid door een paar bezienswaardigheden.


We gaan eerst kijken bij een hunebed, de Pierre Couvretiere. Het ligt er wat vreemd bij in een vijver, in een parkje in een industriegebied. Ik heb ze er mooier bij zien liggen. De legende is dat de duivel met drie stenen de stad binnen moest komen voordat de haan kraaide. Natuurlijk lukt dit niet en van schrik liet hij de stenen vallen.

Het chateau d’Ancenis is in 984 begonnen als houten versterking met een greppel. In de loop van de eeuwen is het uitgebouwd tot bastion van formaat en had een overdekte ophaalbrug. Uniek in Frankrijk.

Na Ancenis gaan we een stukje van de Loire af. Hier ligt een groot industrieterrein dat grind of zo wint uit de Loire. En daar mogen we niet doorheen. Het is best wel een mooi stukje landelijk met bomen waar we een leuk lunchplekje vinden.

Om ons heen zien we het Franse platteland zoals ik dat ken. Anders dan aan de Atlantische kust, krijg je hier wat meer met de Franse slag te maken. Het is allemaal wat meer vervallen en verwaarloosd. In de verte zie je altijd wel ergens een dorp met een kerk, vaak op een heuvel. Weiden, koeien en gewassen. Kortom, net als Nederland maar toch heel anders.

In St. Florent-leVieil doen we boodschappen. Er is een klooster en het kent een roerig verleden met veel geweld. Daar zien we gelukkig niets meer van. 

Montjean-sur-Loire was vroeger een mijnbouwplaats. Er werden tot ruim tweehonderd meter diep kolen gedolven. In 1892 was het op en sloot de mijn. We zien de restanten er nog van staan. Ook komen we hier verschillende kunstwerken tegen langs de route. Veelal vissen, maar ook een enkele krokodil en (Anko de) haan.

De route leidt ons hierna via het Ille-de-Chalonnes. Dit is een van de weinige bewoonde eilanden in de Loire. Hier wordt vooral hennep (voor touw) en wilgentenen verbouwd. Als we het eiland verlaten steken we natuurlijk weer de Loire over. Tot nu toe zagen we nauwelijks scheepvaart op de Loire. We zien voor het eerst een soort woonboot langskomen.

In la Possonnière vinden we het wel goed voor vandaag. De naam van de plaats verwijst naar een oude inhoudsmaat. Een posson is ongeveer 0,119 liter (lekker handig). In het haventje is een municipal. De eerste kennismaking met de campingbazin verloopt wat stroef. Ze is ook de schoonmaakster en heeft net de faciliteiten schoongemaakt. Het moet nog drogen, maar wij zijn wat verkleumd en willen graag douchen. Tent staat al en de bedjes zijn opgeblazen. De taalbarrière helpt hier ook niet mee. Maar met behulp van de handen en voeten komen we er wel uit en even later zitten we schoon aan tafel. Het enige nadeel hier is dat we langs het spoor zitten. Met enige regelmaat dendert er een trein langs.


In het haventje is een guingette (een soort tijdelijke strandtent aan de rivier) waar gegeten wordt en op zaterdagavond worden er vrolijke Franse liederen gespeeld. Toevallig tappen ze ook een biertje. Daar gaan we nog even kijken. Het is best gezellig daar en iedereen zingt de liederen mee want overal liggen boeken met de teksten. Daar zitten we een tijd te kletsen met twee Franse fietsers. Iets te laat rollen we ons bed in, maar slapen er niet minder om.


Getallen van de dag
Aantal kilometers: 89,1 (totaal 1004)
Aantal hoogtemeters: 202
Afstand (hemelsbreed) naar Baflo: 840
Camping municipal le Port (€ 10,40)

 

 

2 gedachten over “Zaterdag 12 augustus: Van Nantes naar la Possonnière

Leuk als je reageert