Dinsdag 15 augustus: van Durtal naar Sille Plage

Do or do not. There is no try.
Master Yoda

kaart-15-8

Na zo’n rustdag staan we natuurlijk te trappelen om weer op de fiets te stappen. En we hebben geluk. We moeten vandaag meer dan 80 kilometer. Het zit namelijk zo dat hier de campings niet zo dik gezaaid zijn. Dus er moet gepland worden. Er is een camping na 40 kilometer, wat we te weinig vinden, en een na 80 kilometer. Het wordt dus dat laatste. 

Mensen vragen zich soms af, hoe we dat overzien, zo’n lang stuk naar Nederland. Dat overzien we ook niet, maar we knippen het op in stukjes. Het boekje waar we nu op fietsen heeft steeds ongeveer 20 kilometer per kaartje. Dat betekent dus vandaag vier kaartjes. Op de kaartjes is minimaal op de helft, maar vaak ook op elke kwart wat te zien of te doen. Dus elke 5-10 kilometer hebben we even wat te bekijken.

Kaartje 1, kilometer 5
Kwamen we op de Velodysee nog honderden fietsers per dag tegen, hier is het een goede dag als we er twee zien. Het voordeel is dan ook dat we veel meer aanspraak hebben en toejuichingen krijgen. Ze leggen zelfs bosjes bloemen naast de weg om ons aan te moedigen. Mevr. van der Veeke fietst daarom een stuk met een bosje in het stuur.

Kaartje 1, kilometer 10
In le Bailleul kijken we even voor boodschappen. Het is nog vroeg maar vandaag is een kerkelijke feestdag, Maria ter Hemelvaart, en veel winkels zijn gesloten. Wij vinden alleen een kerk. Gesloten, dus ook niet met veel Maria-ter-hemel-vaarders. Blijkbaar wonen hier alleen atheïsten.

Kaart 1, kilometer 20
In Parcé-sur-Sarthe steken we de Sarthe over. We zijn op zoek naar een koffieplekje en die hopen we langs de waterkant te vinden. Helaas loopt de weg te ver van het water vandaan om een geschikt plekje te vinden. We krijgen wel een mooi uitzicht over het riviertje.

Kaart 2, kilometer 23
In Avoise vinden we een mooi koffieplekje aan het water. We komen in gesprek met een chauffeur die oude Franse auto’s naar Nederland importeert en hier een afspraak heeft met een verkoper. Als we langs de kerk fietsen horen we het gezang van de gelovigen. Het lijkt wel zondag. Inmiddels is het landschap aan het veranderen. Er moet meer geklommen worden en de dorpjes worden steeds mooier. En er is (weer) geen kip op straat, dus het is lekker rustig fietsen. Rotondes kunnen we linksom, rechtsom of helemaal niet om nemen.

Kaart 2, kilometer 25
En soms zijn er meerdere dingen te bekijken in één dorp. Als we Avoise uitfietsen komen we bij een oude wasplaats. Ze hebben hem mooi opgeknapt.

Kaart 2, kilometer 30
Het ene dorpje is hier nog ouder dan het andere. Voor Asnieres-sur-Végre fietsen we graag even om. Het lijkt alsof de tijd hier stil heeft gestaan en ze doen alle moeite om het in die staat te houden.

Kaart 2, kilometer 40
In Fontenay-sur-Vegré komen we wederom een wasplaats tegen. In een andere vorm dan die bij Avoise maar zeker niet minder mooi. En hier blijkt ook nog een cache te liggen die we nog even doen.

Kaart 3, kilometer 50
Het dorp St. Denis-d’Orques zien we al vanaf ver op een heuvel liggen. De routemaker heeft besloten er omheen te gaan, in plaats van er doorheen. En daar zijn we blij mee. Zo omzeilen we een loeisteile weg. Er worden vandaag al genoeg hoogtemeters gemaakt met drie klimmen in de route. Neemt niet weg dat het dorp er van afstand mooi uitziet.

Kaart 3, kilometer 55
We zijn toe aan een lunchpauze maar aangezien dit geen Franse route is, zijn er nergens bankjes langs de weg. Gelukkig zijn ze hier gelovig en voorziet Jezus regelmatig in een hangplek. Daar strijken we even neer en we krijgen gezelschap. 

Kaart 3 kilometer 60
De eerste echte klim zit erop. We zijn gestegen naar ongeveer 250 meter. Als we achterom kijken zien we het veranderende landschap ten opzichte van de Atlantique en het platgeslagen Frankrijk. Altijd mooi om zo terug te kijken op je eigen prestaties. (Willem, kun je hem vinden tussen de zonnebloemen?) Hierna dalen we weer een stuk af naar Torcé-Viviers-en-Charnie.

Kaart 4, kilometer 70
De tweede klim was wat minder steil en de afdaling was heerlijk. Daarna is de derde klim en deze keer is het een echte col. Weliswaar niet zo hoog, maar we later er genoeg zweetdruppels bij om er even voor op de foto te gaan. Toch worden we wat genept want 100 meter na de col slaan we af en klimmen we nog enkele tientallen meters. Maar goed, ik denk dat een col de laagste doorgang van een heuvel betekent en niet de hoogste.

Kaart 4, kilometer 85
Het was een pittige dag en we zijn blij dat we op de camping aankomen. Ondanks dat ze een forfait-velo hebben, krijgen we daarvoor ook een normale plaats. En dat zijn geen kleintjes hier. Ons tentje valt helemaal weg in het hoekje van de plaats. Een grote bonus van de camping is dat ze koud bier en koude rosé verkopen. Onderweg was al het water op, dus we lusten wel wat. Bij de tent wordt de eerder gekochte pasta-maaltijd gemaakt en geconsumeerd. En de fles rosé raakt langzaam leeg. Het was weer een mooie fietsdag vandaag.

profiel-15-8

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 85,2 (totaal 1164)
Aantal hoogtemeters: 930
Afstand (hemelsbreed) naar Baflo: 740
Camping de la Foret (€ 18,38)

 

6 gedachten over “Dinsdag 15 augustus: van Durtal naar Sille Plage

  • hansvanderveeke zegt:

   Leuke informatie van de wasplaats.
   De outfit van Mevr. van der Veeke wordt aangepast aan de accidentatie van het terrein en de temperatuur. Meerdere keren per dag.

 1. Liedeke zegt:

  En al die verschillende outfits mee in de fietsbagage! Een kwestie van goed kunnen combineren dus. Was dat bosje bloemen niet voor Maria bedoeld… Zijn ze van plastic? :).
  Mooi die weidsheid van het Franse platteland!

 2. Willem zegt:

  Ik verwonder me iedere keer weer over die hoeveelheid kasteelachtige gebouwen. Prachtig👌
  Heb de zonnebloemakker even goed bestudeerd maar volgens mij zit Vincent even ergens te bouten.

Leuk als je reageert