Maandag 28 – Donderdag 31 augustus : van Nieuwland naar Zeewolde naar Hasselt naar Baflo

 

Maandag 28 augustus: van Nieuwland naar Zeewolde.

 Smultroställe (Swedish)
(n.) Lit. “place of wild strawberries”; a special place discovered, treasured, returned to for solace and relaxation; a personal idyll free from stress or sadness.

kaart-28-8.jpg 

Vandaag hebben we een stedelijke route. We gaan door Vianen, Nieuwegein, Utrecht en Amersfoort. Veel te zien dus, maar weinig te fotograferen. Het was gewoon leuk fietsen zonder dat we veel meemaken. En dat past ook bij het gevoel om naar huis te gaan. Van de ene kant wil je het vakantiegevoel zo lang mogelijk rekken. En dat lukt goed, vanwege het mooie weer. Maar van de andere kant, is het hart al bijna thuis.

Vianen was een verrassing. Wat een leuk stadje. Ik ken het alleen van de filemeldingen op de radio, maar het verdient een beter lot.

Een andere verrassing is dit pontje over de Lek. Meestal heb ik precies in het snotje welke ponten we moeten hebben en wanneer die varen. Maar deze heb ik compleet over het hoofd gezien. Gelukkig gaat hij continu en voor €2,40 komen we aan de overkant.

Het verbaast me telkens weer hoe goed de fiets-infrastructuur in Nederland is. In heel veel steden kom je, via mooie fietspaden, zomaar in het centrum. We merken dit nu weer bij Nieuwegein, Utrecht en Amersfoort. Er zijn complete wegen voor aangelegd. Alles is perfect aangegeven en de fietsers hebben overal voorrang. Nu was het in Frankrijk en België ook niet slecht, maar zoals het in Nederland geregeld is, is subliem.

We zien best veel provincies. Zeeland, Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en nu Flevoland. We krijgen hier op de camping een droomplek met uitzicht op het Nijkerkernauw. Hij staat zeker in onze top 5 van mooiste kampeerplekken ooit. Hier kunnen we bijkomen, want het was best een inspannende dag. Zo op het einde van de vakantie begint de vermoeidheid te tellen. Dat we lekker zullen slapen is een zekerheid.

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 85,2 (totaal 2121)
Aantal hoogtemeters: 121
Afstand (hemelsbreed) naar Baflo: 140
Camping Erkemederstrand (€ 16,50)

 

Dinsdag 29 augustus: van Zeewolde naar Hasselt

It’s not the places you travel that makes it worthwhile. It’s the people you meet along the way.

kaart-29-8 

We eindigen de vakantie met dezelfde temperaturen als waar we mee begonnen.  Voor Nederland uitzonderlijk, vandaag was het toch boven de 28 graden. Voor ons is het vooral huiswaarts gaan via de LF9. We zien een flink stuk van de Flevopolder en komen via een paar Hanzesteden in Hasselt waar we bij onze fietsvriendin Ria overnachten. Ze zet ons een ‘na-de-vakantie’-maaltijd voor. 

De ochtend is haast onwerkelijk. Een verstild landschap en een prachtig uitzicht over het water. De waterhoentjes duiken naar de bodem, de fuut die fuut en we zien zelfs een ijsvogeltje langskomen. Mooi plekje.

We hebben de laatste dagen voornamelijk de LF9 gevolgd, een lange-afstands-fietsroute die van Breda naar Nieuweschans loopt langs de denkbeeldige kustlijn als we geen dijken hadden gehad. Deze brengt ons mooi in een rechte lijn van zuid-west naar noord-oost Nederland.

We hebben veel in Nederland gefietst en kunnen alleen maar constateren dat het overal in Nederland vol is. Behalve in de Flevopolder. In dit nieuwe stukje Nederland kun je je nog in de rimboe wanen. Want er zijn hier stukken waarin je geen enkel teken van beschaving ziet. Ook niet in de verte. Tenminste, als er geen weg was geweest.

Maar we fietsen ook een stuk langs de rand van de polder, uitzicht op Wolderwijd en Veluwemeer. Door het mooie weer zijn alle strandjes bezet en worden we weer herinnerd aan de Zuid-Franse kust waar we een paar weken geleden langs fietsten.

We komen door een paar leuke (Hanze)stadjes heen. Elburg, Oldebroek, Hattem en Zwolle. Het is druk hier. Iedereen heeft een snipperdag genomen en gelijk hebben ze. En veel opa’s en oma’s die in de laatste vakantieweek van het Noorden op de kleinkinderen passen.

Twee pontjes hebben we vandaag nog. Eerst moeten we voor Zwolle over de IJssel, bij Hattem. Dit kost ons een euro per persoon. Gelukkig is het niet al te druk en kunnen we bij de eerste vaart mee. Van de andere mensen horen we dat hier bij mooi weer, in het weekend, hordes mensen staan en dat het sneller is om om te rijden. Het tweede pontje is bij Hearst en dat is nog een met de hand gesleept pontje. Er kunnen niet meer dan een paar fietsen tegelijk op en de schipper trekt je met houten blokken langs een lijn naar de overkant. En dat allemaal voor 60 cent per persoon.

We eindigen bij Ria die ons een heerlijk koud drankje voorzet en een Hollandse maaltijd. Dat betekent dus aardappelen, vlees en groente. En het is inderdaad een maaltijd die we een hele tijd niet gehad hebben.We voelen ons er helemaal thuis en genieten van de mooie avond.

 Getallen van de dag
Aantal kilometers: 82,4 (totaal 2203)
Aantal hoogtemeters: 101
Afstand (hemelsbreed) naar Baflo: 92
B&B Winternest

 

Woensdag 30 augustus: van Hasselt naar Baflo

 Coming back to where you started is not the same as never leaving.

 kaart-30-8-3

Het voorspelde slechte weer is gekomen. Vannacht kletterde het al tegen de ruiten en nu zie ik op buienradar één grote vlek van blauw, paars en rood over Nederland. Vandaar dat we vandaag een beetje smokkelen en vanmiddag thuis komen.

De temperatuur is tien graden lager dan gisteren. We trekken gewoon de regenkleding aan en fietsen door het Overijsselse landschap naar Meppel. Veel namen hier zijn gerelateerd aan het zwarte water en we kunnen inderdaad constateren dat veel water hier zwart is. De regen is af en aan erger, maar omdat we naar huis gaan deert het ons weinig.

In Meppel zoeken we het station op. Met onszelf hadden we de afspraak dat we zouden blijven fietsen zolang het mooi weer is. In dat geval waren we morgen thuis gekomen want de afstand Hasselt-Baflo was, volgens onze route, ongeveer 140 kilometer. Nu korten we een stukje in en nemen de trein naar Groningen. 

In de trein was mijn achterband ineens weer leeg. Maar we willen wel graag nog het laatste stukje fietsen van Groningen naar Baflo. Ik pomp de band op en hij blijft hard. Bij Paddenpoel is hij weer bijna leeg. Bij een fietsenmaker kan ik hem weer flink hard oppompen. Hiermee houdt hij het 20 kilometer en in Winsum pomp ik hem voor de laatste keer op. Na al die landschappen die we gezien hebben, voelt het Groninger landschap als thuis. Ik mag dan misschien in het westen geboren zijn, maar nu ben ik een Groninger. Dit is mijn thuis.


Na een dikke 2300 kilometer rijden we om half twee Baflo binnen. Blij dat we er zijn, want we zijn best wel moe. En ook tevreden want we hebben een mooie tocht achter de rug waarin we veel gezien hebben.

Iedereen weer bedankt voor het meelezen en -leven. En natuurlijk voor de reacties. Het is altijd leuk om iets terug te horen op de stukjes die ik schrijf. 

Speciale dank gaat uit naar Mevr. van der Veeke. Niet alleen haalde ze de spelfouten uit mijn schrijfsels, ze censureerde ook de dingen die niet gezegd mochten worden en vulde me aan met gebeurtenissen en ideeën. Zonder haar had je minder leuke verhalen gehad. Maar haar belangrijkste bijdrage zit in het gezelschap. Ik zou het niet graag zonder haar fietsen. Dan zou ik de gezelligheid missen. En de opbeurende woorden als ik weer een keer stuk zit. Mijn dank is groot daarvoor. Samen genieten is toch meer dan dubbel genieten.

 Getallen van de dag
Aantal kilometers: 44 (totaal 2247)
Aantal hoogtemeters: 31
Afstand (hemelsbreed) naar Baflo: 0
Thuis

 

7 gedachten over “Maandag 28 – Donderdag 31 augustus : van Nieuwland naar Zeewolde naar Hasselt naar Baflo

 1. Liedeke zegt:

  Welkom thuis! Na 2345 kilometers, (hoe mik je zo een getallen reeks aan kilometers zo precies uit) Petje af voor jullie prestatie. Ik heb genoten van de verhalen! Dank. xxx

 2. Willem zegt:

  Beste Hans en natuurlijk ook Mevr.van der Veeke bedankt voor de mooie verhalen en prachtige foto’s. Ik heb er van genoten en Mevr.Mulder heeft ook stiekem mee gelezen.
  Vol verwachting wachten we op nieuwe avonturen.
  Blijf gezond samen!

 3. Gert zegt:

  Dank voor de verhalen!
  Dit keer vind ik de foto door mevrouw van der Veeke van meneer van der Veeke in de positie van mevrouw van der Veeke er positief uitspringen. Ik zag een figuur op de rug met de fiets aan de hand en dacht geconditioneerd als ik ben, Saskia! Maar dat groen T-shirt klopte niet, groen en Saskia is regen, terwijl de foto droog weer laat zien.
  Nadere beschouwing leerde dat het een plaat was van twee elkaar, op brugbreedte, passerende rollators. Met als rechter rollatorgebruiker een in groen T-shirt wat onwennig poserende Hans op de rug gezien. Of ben ik nu aan het fabuleren?
  Gefeliciteerd met de behouden thuiskomst,

Leuk als je reageert