Hoe maak je kaartjes van de (fiets)reizen?

Mensen vragen me wel eens hoe ik de kaartjes maak die ik later aan de blogs toevoeg, zoals deze bijvoorbeeld.

kaart-10-8

Op zich is dat niet zo heel moeilijk als je de beschikking heb over de juiste hulpmiddelen en wat trucjes kent. Ten eerst heb je er een GPS beheerprogramma met bijbehorende kaarten voor nodig. Ik gebruik hiervoor MapSource of Basecamp. Dit zijn programma’s die je gebruikt bij een Garmin GPS. Daarnaast heb je een tekenprogramma nodig. Ik gebruik daarvoor Photoshop (PS) maar het kan ook met simpelere programma’s.

Hieronder leg ik uit hoe je dit doet. Als voorbeeld maak ik gebruik van MapSource en heb ik een stuk route genomen dat ook aan zee ligt omdat ik water vaak apart aangeef in de kaartjes.

Wat overwegingen vooraf:
Je kunt natuurlijk op elke schaal werken. Hoe groter de schaal, hoe meer er op een scherm past. Ik heb in de praktijk gemerkt dat een schaal van 2 km en de detaillering op zijn hoogst het beste werkt. Toch kies ik hier voor 3 km omdat het dan op één scherm past. Het aan elkaar plakken van verschillende schermprints laat ik dan even achterwege om het nog gecompliceerder te maken.

Om informatie van je scherm(en) in het tekenprogramma te krijgen kun je gebruik maken van de toets ‘Print Screen’. Deze zal het scherm in de ‘buffer’ stoppen. In het tekenprogramma kun je hem er weer uit halen met ‘plakken’ (CTRL-V). Als je met meerdere schermen werkt, dan krijg je teveel. Hij ‘captured’ alle schermen. Dan is het gemakkelijk om met het Knipprogramma te werken. Zet de modus op ‘Vensterknipsel’. Met de floppy kun je opslaan en met de twee documentjes kun je hem in de buffer opslaan:

01

Globaal is de werkwijze als volgt:
Je maakt een laag met de track. Daarna een laag met water en kustlijnen. De derde laag zijn de steden en tenslotte voeg je teksten en symbolen toe.

Zoals je ziet heb ik MapSource gestart. Ik heb de track ingeladen en ik heb de schaal op 3 km staan (zodat ik de hele track in mijn scherm zie) en de detaillering op ‘hoogste’. Omdat ik eerste graag de track gescheiden wil hebben va de kaart, kies ik bij de kaartinstelling ‘Geen kaart’ en krijg ik alleen de track.

02

Om deze in PS te krijgen gebruik ik het Knipprogramma en kies voor ‘Nieuw’. Door op de Mapsource balk te klikken selecteert hij het hele window. Daarna stop ik deze in de buffer.  In PS kies ik voor ‘File>New’ (CTRL-N) en hij zal zien wat er ik de buffer zit en daar de dimensies (Width/Height) op aanpassen.

03

Via ‘plakken’ (CTRL-V) krijg je nu het plaatje erin.

04

Vervolgens wil ik van ditzelfde gebied ook nog een schermprint hebben met de topografie. Ik zet dus in Mapsource nu de kaart aan. Ik gebruik de Garmin kaart omdat de topografie daarop prettig oogt. (OpenFietsMap kan ook maar die is wat ‘rommeliger’ in het overzicht.) Vervolgens gebruik ik het knipprogramma weer om het in de buffer te krijgen, switch naar PS en plak (CTRL-V) hem daar. Ik heb nu twee lagen (in geel aangegeven) met op de onderste laag (niet zichtbaar) de kale track en op de bovenste laag de track én de kaart. Verder crop ik de menubalk en de omlijsting van het scherm eruit zodat ik alleen overhoudt waar ik geïnteresseerd in ben; de kaart. Dit is het bestand waar we verder mee gaan werken.

05

Allereerst wil ik mijn track goed krijgen. Voor mij betekent dit op een witte achtergrond en ik gebruik een filter om het iets op te leuken.
Via de toverstaf selecteer ik het grijze vlak en die verwijder ik. Met de gum poets ik de menubalk weg en de overige elementen die niet tot de track behoren. Daarna kies ik voor het filter (Sketch>Graphic Pen) en dan houd ik dit over. Het staat op een aparte laag die ik ‘Track’ noem.

06

In de volgende stap gaan we het water en de kustlijn isoleren. In dit voorbeeld gaat het om een zee, maar je kunt het ook op een meer of een rivier toepassen.

Ik wil graag mijn oorspronkelijke topografie-laag intact houden dus ik maak eerst een kopie van de topografie door er rechts op te klikken en ‘Duplicate Layer’ te kiezen. Ik noem deze originele topografie. Op zich heb je hem niet nodig, maar soms doe ik wat doms en dan heb ik nog een kopie. Ik selecteer de topografie en zet de andere lagen uit. Dit ziet er dan zo uit

07

Om het water mooi gearceerd te krijgen moet eerst alle ‘rommel’ erin opgeruimd worden. Dat doe ik door met de Eyedropper de kleur van de zee te kiezen en vervolgens al het afval in het water over te kleuren. Voor die tijd ziet het er zo uit:

08

Dit is een nauwkeurig klusje, en meestal vergeet ik wat. Maar dat zie je meteen als je een gearceerde zee maakt. Maar als je het goed doet ziet het er na die tijd zo uit.

09

Nu kun je met de toverstaf alle delen van het water selecteren. Aaneengesloten delen kan in één keer. Als er wat tussen zit, dan moet je de afzonderlijke delen selecteren.
Vervolgens zet je de selectie over naar een nieuwe laag (shift+CTRL+N), die we water noemen, en die vul je, via het emmertje, met zwart. Dit ziet er dan zo uit. Let ook op de verschillende lagen rechts.

10

We fietsten niet langs de Zwarte Zee, dus hier moeten we nog wat aan doen. Ik vind het mooi om een kustlijn te zien. Dus we krimpen de selectie wat in door in het menu voor Select>Modify>Contract te kiezen. Twee pixels is dan voldoende, maar je kunt experimenteren met andere waarden.
Vervolgens willen we de rest arceren. Dat kan ook weer met het emmertje. We kiezen dan wel voor een patroon. Dat doe je linksboven:

11

Na het volstorten van de zee met lijntjes heb je de kustlijn klaar. Als je de laag met topografie uit zet en de track aan, dan ziet het er zo uit. Al aardig op weg dus.

12

Nu moeten we de steden gaan toevoegen. Hiervoor selecteren we eerst de laag met topgrafie. We maken een nieuwe laag (shift-CTRL-N) en die noemen we steden. Ik zet de kleur op zwart en ik teken alle steden die ik mee wil nemen zwart. Omdat we dit op een nieuwe laag doen, kan dit ongestraft. Aan de kustlijn moet dit nauwkeurig, want je wilt niet over die lijn heen. Daarbinnen kan het vormgeven zoals je zelf wilt. En in mijn voorbeeld neem ik alleen de steden mee die voor mijn route van belang waren.
Na het inkleuren kiezen we weer voor de toverstaf en selecteren de verschillende steden.
Het ziet er dan zo uit:

13

Ook om de steden wil ik een lijntje hebben, dus we verkleinen de selectie weer (Select>Modify>Contract) met 2 pixels en de steden vullen we op met een ander lijntjespatroon. Als we dan alleen de lagen met track, water en steden aanzetten ziet het er zo uit:

14

Ik hoef niet de hele zee te zien, dus met de gum gum ik weg wat ik niet nodig acht. Daarna voeg ik de tekst toe van de steden en andere dingen die ik wil aangeven. En ik zet er meestal een campingsymbooltje in om aan te geven waar de camping was. Dit is dan het resultaat.

15

 

Met shift-CTRL-ALT-S kun je deze als jpg file opslaan zodat je hem kunt gebruiken in je fotoboek of site. En dan met het volgende kaartje beginnen…

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen. Of manieren waarop het beter kan? Laat ze dan achter in de comments.

 

Noten achteraf.
Je moet soms meerdere dingen tegelijk selecteren. Dan wil je niet dat de vorige selectie vervalt, als je de volgende doet. Zorg dat dat je voor ‘Add to selection’ heb gekozen:

add

Soms gaat er wat mis. Via CTRL-Z kun je de laatste actie ongedaan maken. Wil je verder terug in de wijzigingen, dan kun je dit via de History Tab doen.

De volgorde van de lagen bepaalt wat er boven en onder wordt weergegeven. Zit je track dus onder een stad, dan moet je doe laag omhoog schuiven.

 

 

 

 

2 gedachten over “Hoe maak je kaartjes van de (fiets)reizen?

  1. Gert zegt:

    Ik was me er al van bewust dat je de verhalen met veel aandacht schrijft en nu ben ik me er ook van bewust dat je de kaarten ook met veel aandacht maakt. De techniek is aardig maar hoe je de mogelijkheden kneedt om dat te krijgen wat je wilt vind ik veel leuker.

Leuk als je reageert