De best verborgen schatten van Nederland (18)

Vrijdag 20 april
Uden – Oirschot (71 km)

Bij het ontbijt hebben we vers gebakken brood dat onze gastvrouw voor ons gemaakt heeft. Het ligt dampend op mijn bord en met een plak kaas erop smaakt het heerlijk. Tegen negen uur stappen we op de fiets. Het belooft weer een zonovergoten dag te te worden. Helemaal goed.

Onze eerste stop is een begraafplaats in Veghel. Het is gelegen bij een enorm katholiek complex dat een klooster, kerk en kapel omvat. Toevallig zie ik dat de kapel nu een moskee is geworden. Maar goed, het gaat ons om de begraafplaats waar iemand een grafkelder met een berg erop gemaakt heeft. Erop staat natuurlijk een kruisbeeld en wat side-kicks. Maar eronder is een nis met een hek en daarachter het vagevuur en een horde lijdende mensen. Het is er niet gezellig en je kunt je maar beter goed gedragen als je daar niet terecht wilt komen.

Met de hitte van dat vagevuur besluit ik mijn pijpen af te ritsen en mijn jasje uit de doen. De temperaturen gaan vandaag zeker hels worden.

We gaan weer een kilometer of tien verder naar kasteel Heeswijk. Het is uit de 11e eeuw, maar er is flink aan gesleuteld en bijgebouwd. En dan met name door de jonkers Louis en Alberic. Tegenwoordig zouden we ze ‘hoarders’ noemen, want ze verzamelden alles wat los en vast zat. Als er te weinig ruimte was bouwden ze er gewoon wat bij. En als dat niet genoeg was, schroefden ze gewoon de verzameling porselein aan het plafond. ‘Omdenken‘ noemen we zoiets. In hun testament proberen ze nog het een en ander af te dwingen maar de erfgenamen zijn er wel klaar mee en verkopen alles. Tegenwoordig hebben ze weer wat van de originele verzameling hersteld en de collectie kan bezocht worden. Helaas niet op de dag dat wij er zijn. Dit is een van de dagen dat het kasteel beschikbaar is voor trouwerijen. Er is er een bezig, maar we mogen toch even door de poort kijken.

Hierna is het een langer stuk naar Den Bosch. Volgens Rik Zaal is de kathedraal (St. Jan) de meest flamboyant gotische kerk van Nederland. Aan de buitenkant is alles versierd wat versierd kan worden. Binnen is hij wat soberder, wat ik ook wel weer mee vind vallen. Er is nog steeds genoeg te zien. Een apart geval is de Mariakapel. Ik kon er niet zo in lopen, want dat vinden ze wat storend, maar het is een regelrechte wondermachine. Alleen al in het jaar 1383 vonden er 286 plaats. Kun je nagaan hoeveel het er nu wel niet zijn. Wij hebben op het moment geen wonder nodig, dus we verlaten de kerk zonder te bidden.

Het volgende wat op het programma staat is de ‘Tempel van Empel‘. Als ik de beschrijving nog eens doorlees, krijg ik het sterke vermoeden dat er gewoon niets is. Ooit was het een klein heiligdom, gewijd aan de Bataafse oppergod Herculis Magasanus. Vermoeden ze. Want ze hebben er wat Romeins afval gevonden. Maar er staat nu niets meer en het is gedegradeerd tot een grasveldje in een nieuwbouwwijk. Ik kijk even op streetview en het is inderdaad een grasveldje naast een bouwput. Daar willen we niet 15 kilometer voor omrijden. Temeer omdat het fietsen me vandaag zwaar afgaat. Of het door de warmte komt of de slopers in mijn lichaam, ik krijg de trappers nauwelijks rond. Maar ik mag niet zeuren, we hebben verderop wat geboekt, dus we moeten wel verder.

In Helvoirt doen we boodschappen. We zitten vanavond in een tuinhuisje in een natuurgebied dus we moeten zelf wat te eten meenemen. Het wordt een maaltijdsalade.

Gelukkig is het prachtig fietsen. We gaan door het natuurgebied Kampina, met vennetjes bos en heide. Het is ook een stiltegebied, maar daar trekken de vogels zich niets van aan. Wij vinden het er mooi en ik fleur weer wat op.

Hierna hebben we nog één attractie op het programma. Iets boven Oirschot ligt het natuurgebied de Mortelen. Een landschap van weitjes, walletjes een bomenrijen. Sommigen zouden zeggen een coulissenlandschap maar hier zeggen ze een kamertjeslandschap. En dat klopt helemaal.

Per geluk passeren we een soort van kroeg-boerderij. Ze tappen een heerlijke Grimbergen dubbel en met een portie hapjes erbij wordt ik weer helemaal het heertje. Ik kan wel zeggen dat het een medicinale werking op mij heeft. 


Daarna is het nog een paar kilometer naar ons overnachtingsadres. Ze hebben een heel huisje voor ons en in de koelkast staan nog wat bier-wezen waar ik me over ontferm op het aanpalende terras. Het was weer een perfecte dag met goede afloop.

ps-kaart-2

Noot:
Deze blog maakt deel uit van een serie van artikelen over bijzondere plekken in Nederland. Het overzicht van alle plekken kun je vinden op mijn website. Daar kun je ook info-boekjes, kaartjes en gpx (route) bestanden downloaden.

2 gedachten over “De best verborgen schatten van Nederland (18)

  1. Gert zegt:

    Er heeft in augustus 2015 een replica van de Tempel van Empel op een grasveldje aldaar gestaan in het kader van een Historische dag. Goede beslissing dus om deze fake-attractie te schrappen uit het programma.

  2. Willem Mulder zegt:

    Het was wederom een leerzaam en mooi verhaal in een prachtige omgeving met eindelijk eens mooi weer! En uheeee, Mevr. van der Veeke is niets veranderd!

Leuk als je reageert