De best verborgen schatten van Nederland (21)

Maandag 23 april
Kessel – Overasselt (91 km)

Vandaag zitten er wat dingen mee, er vallen wat dingen tegen,  maar de grootste verrassing komt toch wel aan het einde van de dag. We moeten lange stukken overbruggen en er zijn maar weinig plekken om te bezoeken vandaag. En de temperatuur is tien graden lager dan gisteren. Maar toch genieten we weer met straaltjes.

De eerste stop is het kloosterdorp Steyl. Hiervoor steken we met het pontje over. Dat kost maar €0,70 per persoon en als je dan ook nog een privé-pont hebt, dan is dat geen geld. Het is overigens niet het enige pontje van de dag. Er volgen er later nog meer.


Steyl is een kloosterdorp. Maar liefst drie kloosters staan hier en dat is allemaal te danken aan de inmiddels heilig verklaarde pater Arnold Janssen. Wat moet je als je in Duitsland woont en daar kun je geen kloosters verzamelen? Dan ga je naar Nederland waar dit wel kan. In de loop der jaren zijn duizenden mannen en vrouwen hier opgeleid en uitgezonden naar allerlei landen in de wereld. En al die mensen hebben lokale spulletjes verzameld en mee terug genomen. Dat is allemaal in het Missiemuseum geplaatst. Daarnaast stralen de kloostertuinen een serene rust uit en komen mensen hier om te mediteren. Dit alles spreekt ons wel aan. Tot zover de theorie.


De praktijk is dat het museum (wat je kon verwachten) op maandag dicht is en de kloostertuinen beter gesloten zijn als een Russische basis met kernonderzeeërs. We kunnen dus nergens in. En dat vinden we jammer. Want we hebben net de Mensengenezer van Koen Peters gelezen. Die gaat over het kloosterleven en de missionarissen die naar Afrika gestuurd werden. Dan was dit een mooie ondersteuning van het boek geweest. Dat het museum dicht is, kan ik begrijpen, maar waarom dat kerken, kloosters en tuinen dicht zijn vind ik lastiger te begrijpen. Desalniettemin zetten we Steyl op ons lijstje om later nog eens te bezoeken en dat zou jij ook moeten doen.

Vandaag hebben we de hele dag de Maas in het zicht. En we steken hem een paar keer over. Je komt soms bijzondere dingen tegen zoals dit paar overmaatse laarzen, waarmee Mevr. van der Veeke op grotere voet denkt te gaan leven. Daarnaast is er steeds wat te zien en is het erg leuk fietsen vandaag. We zijn blij met de wind mee in de ochtend. Maar tegen de middag komt hij wat meer uit het westen en dat is net waar we heen fietsen. Dan merk je pas hoe weinig wind er de afgelopen dagen was. Met name op het einde van de dag is het best bikkelen.

Ook doen we al een paar dagen verschillende geocaches. Vandaag is een ervan heel bijzonder. Het is een kastje met drie knoppen links en drie knoppen rechts. Een kijkgat en een codeslot. De hint is ‘links twee tegelijk, rechts twee tegelijk en kijk’. Met een beetje puzzelen vinden we de code door de juiste knoppen in te drukken en door het gaatje te kijken. Prachtig gedaan.

Na een flink stuk fietsen komen we bij de tweede attractie van de dag. Die doet een goede gooi naar de beste deceptie van 2018. In het boekje van Natuurmonumenten heeft Kasteel Ooijen een slotgracht en twee mooie torentjes. In het echt lijkt het er in de verste verte niet op. We fietsen er nog een keer omheen omdat de torens misschien vanuit een andere hoek wel zichtbaar worden, maar nee. Het blijft een groot, wit, vervallen huis. En het zit ook nog eens vol met Polen, net als de naastliggende camping. Jammer, we hadden er meer van verwacht.

Naschrift: we zaten gewoon helemaal verkeerd. Toevallig heet deze camping zo, maar het echte kasteel Oijen ligt bij Oss. Waarschijnlijk heb ik bij het Googlen de verkeerde op Google maps gezocht en die bracht ons naar deze teleurstelling. My bad.

Dan maar een bammetje onderweg aan een zandpad.

Vandaag fietsen we veel in een Maasheggen landschap. Dit betekent dat het land is verdeeld in kleinere percelen die gescheiden zijn door, veelal lage, heggen van meidoorn en/of sleedoorn. Wij zijn er blij mee want deze heggetjes houden ons wat uit de wind.

Dan maar door naar het Kruisheren klooster dat 40 kilometer verderop is. Deze ligt bij Sint Agatha en is een uitbreiding van de kapel die daar in de 13e eeuw is gebouwd. Het klooster is van de Orde van het Heilige Kruis en daarom worden de monniken Kruisheren genoemd. Eens waren er tientallen van dit soort kloosters, verspreid over Europa, maar door de reformatie is dit aantal sterk gereduceerd. Na de reformatie waren er nog maar vier kruisheren over en daarmee konden ze net overleven. Nu is het het oudst bewoonde klooster van Nederland maar gezien de daling van de religie in Nederland zal dat niet lang meer duren. Het gebouw is nog wel het archief van andere, ter ziele gegane, kloosters. Het staat er strak maar ook verlaten bij. Daarom valt het ons wat tegen. Een voordeel is wel dat de kloostertuin gewoon toegankelijk is, dus daar nemen we nog een kijkje.


In Cuijk doen we boodschappen en dan gaan we door naar ons overnachtingsadres. En eigenlijk is dit de grootste verrassing van de dag. Het is een idyllisch gelegen huisje in een natuurgebied. We hebben niet alleen een slaapkamer, maar ook een keuken, douche en woonkamer tot onze beschikking. De huisbaas steekt de speciale, Deense Bekassinen (wereldberoemd, maar niemand kent hem…)voor ons aan en we hebben een heerlijke plek voor de nacht. Ik kan wel stellen dat dit de mooiste Vrienden op de Fiets is die we hebben gehad. En zo is er weer een dag voorbij. Morgen is de laatste dag en gaan we weer de auto opzoeken.

ps-kaart-5

Noot:
Deze blog maakt deel uit van een serie van artikelen over bijzondere plekken in Nederland. Het overzicht van alle plekken kun je vinden op mijn website. Daar kun je ook info-boekjes, kaartjes en gpx (route) bestanden downloaden.

2 gedachten over “De best verborgen schatten van Nederland (21)

  1. Willem zegt:

    Als je al die kloosters en kerken ziet vraag je je af dat er wel heel veel geld in die tijd is geweest bij RK kerk. Maar ze hebben dan ook een mooi stuk bouwkunde aan ons achter gelaten.
    Mooi verhaal Hans, ( ik schrik ieder keer van een reclame op deze site, het is net of jij daar ligt te snurken😂)

  2. Liedeke zegt:

    Mooie tocht. En weer zo een heerlijk huisje om thuis te komen. Dan wil je toch niet meer weg daar….De release van boek wat naar je wordt toegestuurd “Rugpijn, hernia en spit” is vertraagd. Ze verwachten dat het boek pas op 25 april 2018 zal uitkomen. De excuses van Bol voor het ongemak. Maar het komt goed uit want je zit toch nog op de fiets. En hopelijk heb je het niet met spoed nodig… xxx

Leuk als je reageert