Woensdag 25 juli: Irdning- Mautern (im Steiermark)

77 km (totaal 210 km) – 557 hoogtemeters.
Gasthaus Maier (€138)

Werken voor de pas
De afdaling maakt veel goed
Geen groter geluk

Het plan voor vandaag is simpel. We hebben eerst een stukje vlak. Dan gaat het wat op en neer, eindigend in een klim. En daarna gewoon lekker kilometerslang afdalen. Vooral dat laatste kijk ik naar uit.

Maar we beginnen met een ontbijt in de zon. Ik zou haast zeggen ‘eindelijk’ een ontbijt in de zon maar we zijn pas drie dagen onderweg, dus ik heb geen reden zo kritisch te zijn. 

We zitten nog in het Ennstal en we fietsen langs de Enns, dus de route moet wel de Ennstalradweg heten. In Wörschach doen we de boodschappen voor de lunch. Op de heuvel boven het dorp schijnt kasteel Wolkenstein te liggen maar we zien er niet veel van. Alleen een paar steenhopen uit de verte. Dat blijft er dus over van een van de best ontwikkelde en versterkte kastelen in de loop van de tijd. Uiteindelijk komen we bij Liezen. Het is een industriestad, dus we slaan het centrum maar over.

Selzthal is een verbindingsdal tussen de Enns en de Mur. Je kunt het nauwelijks een pas noemen dus we hoeven niet veel te klimmen. Boven de pas torent de burcht Strechau

Wij kijken uit over een breed dal waar we via rustige fietspaden en wegen richting de Schoberpass gaan. We passeren kleine dorpjes als Buschendorf, Trieben, Gaishorn en Treglwang. Het heet hier de Rastlandradweg oftewel de R15. Het valt ons op dat het heel anders is dan vorig jaar. Toen fietsten we langs de Franse westkust, ook mooi, maar wel een beetje saai. Met de bergen hier heb je altijd een mooi uitzicht. De mensen zijn vriendelijk en noemen ons ‘tüchtig’. De automobilisten zijn galant. Ik ben er alleen nog niet achter hoe de groet-cultuur in elkaar zit. Dat varieert van uitbundig zwaaien tot het compleet negeren. Ik vermoed dat de Oostenrijker van nature nors is maar dat ze het gedrag, door het toerisme, hebben moeten aanpassen. Sommigen gaan erin mee, anderen zijn er nog niet klaar voor.


Bij Barndorf vinden we een mooie lunchplek. Je ziet in de dorpen ook vaak een watertrog met drinkwater. Is niet alleen fijn om je bidon te vullen, je kunt er ook heerlijk even afkoelen. Vandaag is het wat minder warm dan gisteren, dus ik hoef er niet in te kruipen.

Hierna klimmen we langzaam omhoog naar de Schoberpas op 849 meter. Het is een geleidelijke klim op een rustige weg. In het dorpje Wald op de pas is niets  te doen. En daarna begint het grote genieten. Er is werkelijk niets fijner dan een geleidelijke afdaling. Ik kan me voorstellen dat een elektrische fiets zo voelt. Je hoeft nauwelijks te trappen maar je gaat toch 30 km/uur. We kiezen ervoor om de Bundesstrasse te nemen omdat het mooi asfalt is en hij erg rustig is. Zo flitsen de kilometers voorbij. Op een gegeven moment zijn we even de weg kwijt en vraagt Mevr. van der Veeke waar we heen moeten.

Een paar kilometer voor Mautern komen we langs Schloss Ehrnau. Het ziet eruit als een trieste bedoening en staat nu leeg. In de dertiende eeuw gebouwd, in de veertiende eeuw door de Turken vernietigd. Daarna heeft het tweehonderd jaar geduurd om het weer op te bouwen en dan maken ze er dit van. In de tussentijd bewoond door vele edelen, maar het absolute diepte- (of hoogte-, het is maar hoe je het bekijkt) was in de jaren tachtig, toen er een discotheek in zat. Nu staat het leeg.

Er zijn hier geen campings dus we moeten een Gasthaus zoeken. Google geeft weinig opties, dus we kijken in de dorpjes zelf. In Mautern zijn er meerdere. We komen bij Familiengasthof Maier uit. Niet goedkoop, maar we hebben een hele luxe kamer en een mooi balkon. Ik denk dat Willem wel blij is dat we onszelf zo een keer verwennen.

profiel 25-07

kaart-25-07.jpg

 

3 gedachten over “Woensdag 25 juli: Irdning- Mautern (im Steiermark)

Leuk als je reageert