Donderdag 26 juli: Mautern (im Steiermark) – Fisching

67 km (totaal 277 km) – 441 hoogtemeters.
Camping 50+ park (€26,40)

Weg van Maria
Een kaarsje branden
Op hoop van zegen

Sjonge, ik zou er wel aan kunnen wennen, zo’n Gasthaus. Een bed net zo groot als onze tent, wc op een paar meter afstand en ongelimiteerde stroom en wifi. Het leek wel even vakantie. Ook nog makkelijk inpakken zo. Maar goed, het prijsverschil is nogal groot. Ik was, met eten en drinken, iets meer dan €200 kwijt. Als we kamperen, zit ik rond de €40 voor camping en eten, en dat scheelt me net iets teveel. Daarnaast gaat er niets boven de vrijheid van een tentje.

De dag begint gemakkelijk. We hebben nog 25 kilometer afdaling tegoed totdat we in St. Michael komen. Ondanks dat het dal hier vrij breed is, horen we altijd wel een snelweg of een trein. Alle verkeersstromen moeten toch door het dal, dus je ontloopt elkaar niet. Spoor en snelweg lopen vaak vlak naast elkaar. Met het fietspad gaan we soms nog door de velden.

In St. Michael maken we koffie in een parkje. Er hebben hier nogal wat mensen gewoond. Eerst de Kelten en de Illyriërs. Daarna de Romeinen. Tijdens de volksverhuizing kwamen de Avaren en later de Slavische stammen zoals de Kroaten en Slovenen. Daarnaast is te melden dat in 1478 het complete gewas verwoest werd door sprinkhanen. En tot overmaat van ramp zwierven twee jaar later de Turken op een ‘vurige’ manier door het dorp. Het is gewoon een godswonder dat wij hier koffie kunnen zitten drinken.

Daarna wordt het nog erger dan Turken en sprinkhanen. Via een aantal verwarrende bordjes willen ze ons van de route af hebben, maar we laten ons niet gek maken. In het profiel van gisteren zie je nog even een puntje aan het einde. Die willen we gewoon doen, al gutst het zweet door de bilnaad. Dit laatste stukje brengt ons in het Murtal en we stappen over op de Murradweg. Ik kan melden dat die ook mooi is.

Knittelfeld is eigenlijk de eerste grotere stad die we tegenkomen. Veel industrie en wel twee treinmusea. Niet echt onze smaak, dus we willen door. Maar daar houdt een fikse regenbui geen rekening mee. We schuilen een kwartiertje en kunnen dan alsnog verder.

Het volgende profiel laat deze keer maar één grote piek zien. Dat is de Obdacher Sattel van 955 meter. Maar vandaag komen we niet zo ver. We doen alvast wel een stukje van de klim. En ik kijk uit naar de afdaling morgen.

We stoppen bij de 50+ camping in Fisching. Daar zijn we al om half drie. Met onze leeftijd kunnen we er terecht en aan de rest van de bevolking te zien halen we de gemiddelde leeftijd flink naar beneden. Ik lees dat de plaatsen 100 m2 zijn met aansluiting voor water, stroom en tv. Met ons tentje zouden we maar 6% van zo’n plaats innemen. Gelukkig hebben ze ook een veldje in de boomgaard waar we heel mooi staan. En ik moet toegeven, de rest van de camping is ook erg mooi opgezet.

Omdat we zo vroeg zijn besluiten we nog even naar Maria Buch te fietsen. Dat ligt een paar kilometer verderop en de kerk daar is het belangrijkste bedevaartsoort in de Boven-Murtalen en de oudste (10e eeuw) in Steiermarken. Blijkbaar zijn alle pelgrims op vakantie want we zijn er helemaal alleen. En dat geeft ons alle rust om de pracht en praal te bewonderen want er is versierd als bij een Tinder-date. En er zijn natuurlijk weer allerlei legendes bij de kerk. Koningin Eleonora was haar bijbel kwijt en erin zat een compromitterende brief van een edelman. Als ze die terug zou vinden, dan zou ze een kerk bouwen. En waar ligt die bijbel? In het huidige Maria Buch, dus er wordt een kerk gebouwd. Daarnaast is er het verhaal van de Turken (altijd weer die Turken) die zes enorme kaarsen schonken. Maar die hadden ze gevuld met buskruit dus aansteken is biem-boem. Gelukkig struikelt iemand met zo’n kaars en het bedrog komt aan het licht. Wij vinden het in elk geval een mooi koel, sereen en rustig plekje.


Wij doen nog even boodschappen en gaan terug naar de tent, waar het af en toe spettert. Vanavond moeten we weer zelf koken. Er zijn een paar aanpalende lege hutjes met veranda en meubilair. Daar kunnen we mooi zitten. Morgen gaan we de Obdacher Sattel op.

profiel-26-07

kaart-26-07

4 gedachten over “Donderdag 26 juli: Mautern (im Steiermark) – Fisching

  1. Willem zegt:

    Mooie plaatjes en wegen om te fietsen maar bij de gedachten van de hellingen krijg ik het nu al warm. Ik hoop dat jullie alle dagen met een Zonnetje en zonder regen het ontbijt mag gebruiken samen.

  2. ben huve zegt:

    Dank weer voor de mooie beschrijvingen van natuur/cultuur en wat je zoal verder onderweg tegenkomt. Ook zit er een subtiel educatief sausje overheen wat ik wel kan waarderen!

  3. Liedeke zegt:

    Een geleidelijke overgang van het luxe Gasthuis naar tent met gebruik van blokhut voor een beetje comfort bij het koken en eten. Dat is het grote genieten als je weer naar huis gaat. Je eigen huis van alle gemakken voorzien. Stoelen, een eigen wc 😉 Maar gelukkig heb ik nog heel wat blogs tegoed van jullie afzien! Het grote avontuur met elke dag een nieuw decor en het onverwachte. Ik verheug me op de komende verhalen!

Leuk als je reageert