Maandag 30 juli: Bled

7 km gewandeld
Camping Bled (€33,40)

Tijd voor ontspanning
Het koele blauwe water
Wast vermoeidheid weg

Vandaag hebben we een rustdag. Niet dat ik dan langer in de tent blijf liggen. Want om kwart voor zeven ben ik wel uitgelegen en daarnaast brandt de zon net op de tent. Maar we doen wel wat rustiger aan. Het enige wat op het programma staat is een rondje om het meer.

Het meer van Bled is in de ijstijd gevormd en is ongeveer 2100 bij 1380 meter. In het meer ligt het enige natuurlijke eiland van Slovenië. 

Al in de IJzertijd is hier bewoning geweest en omdat het zover van de handelsroutes lag hebben de Romeinen er weinig belangstelling voor gehad. 

Door de mooie ligging en de warme wateren was het meer al vroeg in trek bij de middeleeuwse pelgrims die kwamen bidden in de kerk op het eilandje. Maar de heer van het kasteel in de 18e eeuw vond het maar niets en wilde het meer leegpompen om van de klei bakstenen te maken. Gelukkig ging dat niet door. Een Zwitserse dokter zag de mogelijkheden en opende in 1855 een kuuroord. Niet lang daarna kon je hier met de trein komen en sindsdien is het hier een gekkenhuis,

Het kasteel kan zo in Game of Thrones. In de 11e eeuw gebouwd en in de16e eeuw fors uitgebreid. Op het eiland staat ‘the church of the Assumption’ uit de 17e eeuw. Veel mensen gaan er met een gondelbootje heen zoals je op de foto’s kunt zien.  Het is een mooi eilandje maar ik zou er niet willen wonen want de klokken hebben last van ADHD, zo vaak horen we ze beieren.

Wij houden het bij een rondje om het meer maar we willen natuurlijk wel de bekende Bled cake proeven. Dit blijkt een soort van tompouce te zijn zonder glazuur. Wel lekker. Hieronder wat foto’s van de dag.

 

 

 

 

 

Er mag een hoop ook niet.

 

En ik neem nog even een duik in het koele blauwe water.

8 thoughts on “Maandag 30 juli: Bled

  1. gert says:

    Jullie konden de verleiding weerstaan om naar het eiland te zwemmen?
    Hans je hebt trouwens streepjes op de armen waar de gemiddelde wielrenner jaloers op zou zijn. En verder sluit ik me bij de duikopmerking van Yvon aan. Ik weet dat er eksterogen op voeten kunnen zitten en dat voeten kunnen ruiken en dat je met je voeten kunt spreken maar dat alles is onvoldoende om dat wat het water als eerste gaat raken als hoofd te classificeren.

  2. Liedeke says:

    Wat een romantische tafereeltjes! Toch een keer fietsen zonder shirtje! Nu lijkt het of je met een wit t-shirt met korte mouwen een salto maakt. Er schijnen zelf fietstrajecten te zijn voor naturisten om streeploos bruin te kunnen worden ;). De hart-foto is wel super romantisch 😍! Mooi setje zijn jullie, geniet!

Leuk als je reageert