Zondag 29 juli: Zgornje Jesersko – Bled

70 km (totaal 501 km) – 471 hoogtemeters.
Camping Bled (€33,40)

De groene wereld
Brengt de zintuigen tot rust
De hectiek voorbij

Goed, daar zijn we dan in Slovenië, ‘Zi only country with loooove in it’s name’. Eerst even wat feitjes;

Het is ongeveer half zo groot als Nederland en een van de groenste gebieden van Europa (50% is bos). Je betaalt er gewoon met de euro en de meeste mensen spreken Engels. Het heeft een roerige (en ook bloederige) geschiedenis maar is een zelfstandig land sinds 1991. ‘from sea to ski in half an hour’ zegt wat over het verschil aan klimaat en landschap. En er is heel veel diversiteit in planten (2600 soorten). Je komt hier in het wild beren, lynxen en wolven tegen. Dus maar even niet wildkamperen hier.

Wij krijgen de eerste indruk door de afdaling naar Kranj. We suizen door nauwe kloven naar beneden met overal groen om ons heen. Het kan niet te hard want daar is het wegdek niet naar. Maar dat groene kunnen we beamen.

Onderweg komen we langs kleine dorpjes met her en der een restaurant en café. Van de taal kan ik niets maken. Buiten de cafés staan borden met teksten wat van alles kan betekenen. Van ‘gratis bier vandaag’ tot ‘vanavond groepsseks met partnerruil’. Lijkt me maar beter om ze nog even te mijden tot ik meer weet.

Net als in Oostenrijk, is het hier ook erg religieus, om de haverklap een kapel, kruis of kerk. Het valt ons op dat ze allemaal prachtig beschilderd zijn met andere Bijbelse taferelen dan we gewend zijn. Daarnaast staan er in de velden een soort van rekken met dakjes. Ik denk dat daar vroeger het hooi gedroogd werd maar nu heb je daar die plastic balen voor.

Na een kilometer of dertig komen we in Kranj. Het is de vierde grote stad van Slovenië. Alhoewel het grotere buitenwijken heeft, doet het centrum mij aan als een soort provinciestad. Het is erg rustig ondanks dat het een studentenstad is, waarschijnlijk slapen die nog allemaal. We zoeken even het kasteel op, dat er uitziet als een groot huis, en rijden door de achteraf straatjes.

Daarna gaan we richting Bled. We hadden gehoopt op een makkelijke dag omdat we eigenlijk een rustdag nodig hebben. Maar dat doen we liever bij Bled, dus vandaar dat we toch op de fiets zijn gestapt. Helaas bevat vandaag toch weer een aantal venijnige klimmetjes. Maar er is ook een hoop moois te zien. Kerkjes met hoerig rode daken. Slaperige dorpjes, rustige wegen, kabbelende waterstroompjes. En overal de dramatisch hoge bergen op de achtergrond.

Zoals ik al zei, het geloof speelt hier een belangrijke rol. De meeste dorpjes hebben ėėn, maar vaak meer dan een kerk. Podbrezje is daar zo’n voorbeeld van. De linkerkerk is gewijd aan St. James maar de rechter is interessanter. De Tabor kerk is gelegen op een heuvel en ziet er meer uit als een vesting dan een kerk. In de 14e eeuw was dit een toevlucht wanneer de Ottomanen weer op oorlogspad waren.

Via klimmen en dalen komen we in Bled. Na de landelijke rust is dit een aanslag op de zintuigen. Stel je het strand bij Zandvoort op de eerste zomerse dag voor. Vermenigvuldig die drukte met vier en dan heb je Bled. Desalniettemin is het een magische plek. Het azuurblauwe water. Het eilandje met het kerkje. En Castle Bled dat imposant uittorent boven het meer. Je moet het gezien hebben.

De camping is vol. Er staat een groot bord maar, aan de file van auto’s, caravans en campers te zien voor de ingang, dringt dat niet door. Gelukkig hebben ze voor wandelaars en fietsers nog wel wat plek. Op een smalle strook op de helling aan de rand van de camping past ons tentje net. En we hebben een prachtig uitzicht op Castle Bled. Hier doen we het voor. En morgen een dagje relaxen.

profiel-29-07

kaart-29-07

4 thoughts on “Zondag 29 juli: Zgornje Jesersko – Bled

 1. Berend says:

  Weer mooie verslagen van jullie vakantiereis. Slovenië lijkt me meer dan de moeite waard (maar dan in de auto😊). Veel plezier nog

 2. Willem says:

  Wederom een mooi verslag Hans. Vooral de kroegen spreken mij wel aan gezien de uithangborden😂. Wat betreft de rekken voor dat hooi hebben ze nog wel werk te verrichten betreffende asbestsanering. Prachtig dat uitzicht bij het meer.

 3. Liedeke says:

  Van de drukte is op de beelden weinig te zien. Het oogt ongerept. Of wacht je net zo lang tot er geen toeristen voor je lens schuiven 😉 ? Jullie tentje staat nogal afgelegen… hopelijk geen beren hier…

 4. henaontour says:

  Toen Joegoslavië nog Joegoslavië was en het land eindelijk de grenzen opende voor toeristen en dagjesmensen vanuit Oostenrijk ben ik met mijn ouders en broertje vanuit Villach een dagje in Kranj geweest, meteen de eerste dag dat de grens open was. De grensovergang was uiteraard niet berekend op een grote toevloed van dagjesmensen dus we stonden met z’n allen pakweg anderhalf uur te wachten voor we het land in mochten. Maar we waren mooi wel in een communistisch land geweest…… Dat was eind jaren 60 van de vorige eeuw, pakweg 50 jaar geleden. Er is toch wel het nodige veranderd, maar Kranj is zo te lezen nog steeds het provinciestadje dat het toen ook was.

Leuk als je reageert