Vrijdag 3 augustus: Kobarid – Koritnica

38 km (totaal 651 km) – 443 hoogtemeters.
Camping Sorli  (€19,26)

Het tempo omlaag
Vandaag eens geen geploeter
Ritme ontregeld

Ik ben een beetje uit mijn ritme vandaag. Gisteren ging al onverwacht anders en omdat we vandaag een kort stuk hebben, gaat het ook anders. We hebben zo weinig kilometers omdat er tussen de geplande camping en Ljubljana geen andere camping ligt. Daarom vandaag kort en morgen gaan we in een keer door naar de hoofdstad van Slovenië. Waar we overigens weer een niet-fietsdag hebben. Ik wil het geen rustdag noemen want we zullen genoeg door de stad sjouwen.

In elk geval doen we vanochtend rustig aan -toch tijd genoeg- en hebben we ook nog geen ontbijt omdat we gisteren geen boodschappen hebben gedaan. Dus na vertrek van de camping gaan we eerst ontbijt halen (yoghurt en fruit). En dan moeten we ook nog een plek vinden om het op te eten.

Je zou denken dat dit gemakkelijk is, want we fietsen nog steeds langs de Soca. Maar niet heus. Het zijn steile overs met veel brandnetels. Soms is er een plekje bij een parkeerplaats, maar ik laat mijn fiets niet graag onbeheerd achter. Je hebt nog wel even een mooi uitkijkje naar de bergen.

Uiteindelijk belanden we in een weiland, maken we ontbijt en eten we het op. Wel in de schaduw want het is alweer een hete dag. Daarna gaan we verder langs de Soca. Het gaat veel door kleine slapende dorpjes. Vaak zie je vanaf het begin-bebouwde-kom-bord het einde-bebouwde-kom-bord ook al. Maar het zijn stuk voor stuk plaatjes. Ladra, Kammo, Volarje en Gabrje. Simpele, oude huizen uit granieten stenen, maar ook vaak gestuct. Veel bloemetjes op de houten balkons en kronkelige straatjes. En hier zie je nog steeds de boerderijen en de schuren in het dorp.

En natuurlijk is er in elk, zichzelf respecterend, dorp een watertappunt. Vaak een simpele trog en soms maken ze er wat moois van.

Zo meanderen we richting de camping. Het is weinig klimwerk vandaag, dus relatief gemakkelijk fietsen. Ik wist niet dat Slovenië zo mooi was. De bergen en bossen van Noorwegen, maar dan met een warmer klimaat. De mensen zijn vriendelijk en overal is wat te zien.

Tolmin is een redelijk grote stad waar we de boodschappen voor vanavond doen. Het heeft een oud centrum en boven op een rots/berg zijn de restanten van een oud kasteel te zien. Wij vinden het niet zo bijzonder. Wel leuk vind ik de vele spiegels in de dorpen. Door de grote hoek zie ik Mevr. van der Veeke en mijzelf tegelijk in de spiegel ondanks dat we meestal niet vlak achter elkaar rijden. En als er ook nog een mooie poster naast hangt, dan ben ik helemaal verkocht.

Het is niet geheel vlak, dus soms heb je een mooie uitkijk over het land. De bergen worden heuvels en het is groen en warm.

Het laatste stuk hebben we nog een klim van 100 meter. Ik merk dat de spieren sterker zijn geworden want het gaat steeds gemakkelijker. Het begint te regenen maar dat vinden we niet erg. Je koelt er lekker van af en het zijn meestal korte buien. Tegen half drie komen we op de camping aan. Door allerlei stops hebben we het toch nog weten te rekken. Het is een nieuwe camping langs een riviertje. Het blijft steeds af en aan druppen en regenen dus het opzetten van de tent is nog een uitdaging. Maar goed, uiteindelijk staat hij.

Morgen beginnen we met een klim van 300 naar 800 meter. Daarna is het een lange afdaling naar Ljubljana. Daar zijn we twee nachten. Maar eens kijken of we weer aan een stad kunnen wennen. 

profiel-03-08

kaart-03-08

 

Eén gedachte over “Vrijdag 3 augustus: Kobarid – Koritnica

Leuk als je reageert