Dinsdag 7 augustus: Divace – Osp

26 km (totaal 848 km) – 206 hoogtemeters.
Camping Vovk (€24,50)

Geen hellingen deze keer
Ondergronds is lekker koel
Wondere wereld

Door vermoeidheid hebben we slecht geslapen. Je ligt wel en je slaapt wel, maar het lichaam is zo overbelast dat je ’s ochtends nog moe wakker wordt. We zitten om half negen aan het ontbijt. Normaal gesproken zitten we dan op de fiets met het ontbijt achter de kiezen en de tent op de bagagedrager. 

Vanochtend gaan we de grotten van Skocjan bezoeken. In ongeveer een kwartiertje lopen we naar de grotten. 

Er staat al een rijtje mensen voor de kassa maar we kunnen de tour van 10 uur nog boeken. Ongeveer samen met ongeveer de hele bevolking van Baflo.

De grotten zijn enorm en indrukwekkend. Het is lastig dit op de foto te zetten, maar hieronder toch een paar pogingen. Wat ik niet weer kan geven is de enorme ruimte daar ondergronds. Groter dan een kathedraal.

De gids vertelt allerlei interessante dingen. Hoe lang het duurt om 1 cm stalactiet te maken (150 jaar), hoe oud de grotten zijn (3 miljoen jaar) en het verschil tussen de grot die onder water loopt en de grot die droog blijft. Wij kijken onze ogen uit. Langs de wand van de grotten is een heel pad gemaakt die we aflopen. Als je in de buurt bent, dan is dit echt een aanrader.

Aan het einde van de tour loop je de grot uit en kun je door de krater weer naar boven lopen. Ook dit is indrukwekkend.

Bovenop lopen we nog even naar het uitzichtpunt. Daar heb je een mooi uitzicht over het landschap en het dorpje wat er tegenover op de rand van de krater ligt. Wanneer zou deze naar beneden storten?

Tip voor fietsers: er is een fijne plek om je fiets neer te zetten en daar zijn ook ‘kooien’ om je waardevolle spullen in op te bergen. Je kunt dus met een gerust hart een bezoek brengen aan de grotten.

Zo rond half een stappen we op de fiets. We merken dat de vermoeidheid van gisteren nog in de benen zit en komen nauwelijks de hellingen op. En als we dan, door een verkeerde routekeuze van mij, ook nog op een steenslagpad komen met vuistdikke stenen, is het helemaal klaar. We gaan voor de eerste camping. Maar eerst eten we nog een ijsco met uitzicht.

Om bij die camping te komen dalen we wel een paar honderd meter af. Het zij zo. De spieren staan hiervoor te juichen op de banken en morgen zien we wel verder. De camping ligt prachtig. De wand waar we tegenaan kijken is een mekka voor klimmers. Ze hebben koud bier, en zelfs speciale biertjes. Die neem ik iets teveel in omdat de campingbaas me, na een zwaar bier, trakteert op een ander zwaar biertje en ik heb geleerd dat het niet netjes is om af te slaan. Enigszins beneveld koken we ons maaltje en lig ik er vroeg in om mijn roes uit te slapen.

5 gedachten over “Dinsdag 7 augustus: Divace – Osp

  1. gert zegt:

    Hans, of je bent eerlijker geworden of er gaat meer mis. Nu ben je in het gemeen redelijk recht voor zijn raap dus ik houd het op het laatste. Die mindere zaken, knaagt dat aan je of heb je na alle beproevingen een staat van verlichtheid bereikt waardoor je je niet druk maakt over dat waarop je geen invloed hebt.😊
    En heeft Saskia nog een hoedje gekocht?

    • hansvanderveeke zegt:

      Gert, fietsen brengt je in een staat van verlichting. Laten we het daar maar op houden. En je moet de foto’s beter bekijken. Dan had je het nieuwe hoedje echt niet gemist.

Leuk als je reageert