Zaterdag 11 augustus: Venetië 

0 km (totaal 1005 km) – 0 hoogtemeters.
Camping Rialto (€27,=)

Stad zo wonderschoon
Overspoeld door toeristen
Ambivalentie

Deze keer geen achtergrondinformatie over Venetië. Daarover is genoeg te vinden op internet. We hebben de stad gisterenmiddag/avond en vandaag bezocht. Ik heb meer dan 100 foto’s gemaakt. De bedoeling was daar de tien mooiste uit te zoeken. Dat bleek te lastig want ik blijf op 12 steken. Die zie je hieronder.

De gevoelens over Venetië zijn wat dubbel. Het is ontegenzeggelijk een prachtige stad. Met zijn kanalen, bootjes, oude panden, kerken, pleinen en pallazo’s. Maar het is er zo druk en zo vercommercialiseerd dat ik me er niet prettig voel. Hoge prijzen voor alles. Dringen met de bootjes in de kanalen. Een deel van de uitbaters weet hoe je het de toerist naar de zin moet maken. Maar een groter deel is gewoon arrogant en maakt misbruik van de situatie. Natuurlijk is dit in elke grote toeristische stad zo, maar zelden heb ik er zo’n weerzin bij gevoeld als hier.

Toch hebben we ons vermaakt. We hebben veel gelopen en daardoor ook veel gezien. Natuurlijk de Rialto brug, het San Marco plein, de brug der zuchten en het ‘ghetto‘ van de Joden. Veel hoofdstraten en ook veel achteraf straatjes. Veel kanalen en veel bruggetjes. En teveel gondels. 

Daarnaast hebben we een Vaporetto genomen. Dat is een soort openbaar vervoer die je door de stad brengt. Voor €7,50 (pp) kun je er 75 minuten gebruik van maken. Als je in de buurt van het Le Roma plein op lijn 1 stapt, kun je meer dan een uur over het Grande Canal varen en zie je alles mooi vanaf het water. Wel uitstappen voordat je naar Lido gaat.

Heb ik er spijt van? Nee. Zou ik er nog een keer heen willen? Ja, maar dan in een wat minder drukke tijd. Zoal die bestaat. Mevr. van der Veeke was overigens weer gids in de stad. Zij heeft met straaltjes genoten. 

 

6 gedachten over “Zaterdag 11 augustus: Venetië 

 1. Berend zegt:

  Mooie verslagen allemaal Hans. Je beschrijft Venetië precies zoals wij het ook hebben ervaren. Schitterende stad maar grotendeels verpest door de commercie. Wij zijn ook buiten het seizoen er geweest maar ook toen was het vreselijk druk. Het hoort bij Venetië.

 2. henaontour zegt:

  Venetie, leuke foto’s, maar, Hans, het zal er echt niet rustiger worden. Het is er altijd hoogseizoen. Uit eigen ervaring weten we dat het pas na een uur of vijf in de middag wat rustiger wordt, als de cruiseschepen weer vertrokken zijn. Venetianen zijn daar heel ambivalent over: het toerisme levert ontzettend veel geld op maar de stad en de bevolking kan het niet (meer) aan. Vorig jaar werden er zelfs proefballonnetjes opgelaten om een toegangsprijs te vragen om de stad in te mogen.

 3. Willem zegt:

  Inderdaad een mooie stand Hans. Wij hadden dezelfde ervaring maar dan zonder Mevr. Van der Veeke als gids. Kijk, en daar zit nu juist dat stukje meerwaarde! Wederom Prachtige foto’s

 4. Liedeke zegt:

  Wij waren er 25 jaar geleden toen het nog te doen was. We sliepen in hotel bij het grote plein. Toen heel betaalbaar. Er was nog iemand bij ons in de kamer met drie bedden ingeboekt. Bleek een Amerikaanse fotograaf te zijn die Europa ‘deed’ voor een foto-stockfotobedrijf. Ik mailde hem een paar jaar geleden nog. Foto’s maken kon hij niet meer van leven. Hij brengt nu pizza’s rond. Iedereen kan tegenwoordig mooie foto’s maken met zijn telefoon, het is geen professie meer en stockfoto’s gaan voor een kwartje weg. Op het plein was een kopje koffie toen 5,- als je bleef staan. Vond ik toen al super duur. Nu zal het 25,- zijn geworden intussen. Moet wel een heel lekker kopje koffie zijn! Zal Amsterdam dezelfde kant opgaan? Is horrorscenario.

 5. Benny zegt:

  PRachtige stad. In december. Dan is het rustiger. Heb je wel weer laarzen nodig omdat de sttraten dan regelmatig onder water staan. Kortom, er is altijd wat.

Leuk als je reageert