Dinsdag 21 augustus: Niederland – Koppl

66 km (totaal 1599 km)
627 hoogtemeters
Camping Huberbauer (€17,50)

De reis zit erop
Hoofd vol met ervaringen
Genieten van rust

Door het heldere weer vannacht en het hoge gras zou een dweilpauze in de tent niet misstaan. Maar goed, het is weer prachtig weer vandaag en de tent drogen we later wel. Het is de laatste dag fietsen. Eerst naar Salzburg. Dan het allereerste deel van de route die we nog niet gedaan hebben. En tenslotte nog een verbindingsstukje naar de camping waar de auto staat. De route van vandaag is weer uitzonderlijk mooi. Nauwelijks autowegen, veel spannende paadjes en veel door de natuur.

We komen nog even in Duitsland. Dat zet het aantal landen van deze vakantie op vijf. Ik zie het alleen aan de GPS en Mevr. van der Veeke zit goed op te letten en ziet nog een bordje in de berm. Als we in Oostenrijk terugkomen is er helemaal geen indicatie dat dit gebeurt. Zo vervagen alle grenzen natuurlijk.

Naar Salzburg toe worden de bergen steeds lager. Je zou het nauwelijks bergen meer kunnen noemen, het zijn meer heuvels. Maar soms stoppen we even om te kijken waar we vandaan komen. Om het afscheid te verzachten tonen de bergen zich op hun mooist.

Bad Reichenhall is een Duitse plaats die vooral bekend is van zijn zout- en pekelproductie. Je kon er in baden, je kon het drinken en je kon het snuiven. In 1834 is de stad bijna tot de grond toe afgebrand omdat ze een brandende bezem niet blusten. En waarom niet? Omdat er toevallig een overheidcommissie op bezoek was en die wilden ze niet verstoren. Verkeerde keuze lijkt me. Ons valt op dat ze de stad daarna weer mooi opgebouwd hebben. Hier is geen sprake van vergane glorie. Het is een prachtige en levendige stad.

Meestal maak ik onderweg zelf een bakje koffie. Omdat het een feestelijke dag is -onze schoondochter Rosa is jarig- nemen we eens een keer een koffie en een gebakje bij de bakker.

Bij kasteel Marzol staan we even stil. Het is in de 15e eeuw gebouwd en is zoals een kasteel moet zijn. Vier hoektorens, kantelen en een robuuste uitstraling. Ik mis alleen de prinses in de toren.

Via fietspaden worden we Salzburg binnen geleid. De stad wordt gedomineerd door een vesting op een onneembare rots. Hier wordt al sinds mensenheugenis zout gewonnen. Vandaar de naam Salzburg en de Salzkammergut regio. Ook de ligging aan de rivieren Saalach en Salzach heeft aan de economische ontwikkeling meegeholpen. De stad is ooit Keltisch begonnen, onder de Romeinen ontwikkeld en later een bisdom geworden. En natuurlijk is Mozart hier geboren. Zonder hem hadden we nooit de Mozartkugeln gehad.

In het centrum moeten we ons weer een weg banen door Japanners en Chinezen maar we krijgen toch een kleine indruk van de stad. Hij is prachtig. Morgen trekken we een dag ervoor uit om hem goed te bekijken. Voor nu geef ik één foto en dat is meteen een reden om naar Salzburg te gaan.

In principe zit de route er nu op, maar we hebben nog een stukje van 20 kilometer wat we bij aanvang hebben overgeslagen. Die loopt boven de stad langs en betekent toch weer even klimmen voor ons. We hebben genoeg geoefend dus dit is geen probleem. En dan nog even puzzelen om bij de camping terug te komen waar de auto staat. Ook dat lukt en tegen half vijf sluiten we de ronde af met bijna 1600 kilometer op de teller. Het was weer een fijne tocht en ik ben altijd blij dat het zonder ongelukken en grote pech afgesloten kan worden.

Als ik de auto op wil halen, dan doet hij helemaal niets meer. De accu is compleet leeg. Ik moet even nadenken hoe dit kan gebeuren want de auto heeft hier een beveiliging voor. Maar dit jaar heb ik een anti-marter apparaat laten installeren en die by-passed deze beveiliging en trekt rechtstreeks stroom van de accu. Na een maand is die wel ongeveer leeg. Gelukkig biedt de Oostenrijkse wegenwacht uitkomst. Even de lader erop en hij doet het weer. Ik moet wel even 30 kilometer rondjes rijden maar dit is weer eens wat anders dan fietsen.

Hiermee sluit ik deze verslagronde weer af. Ik wil speciaal Saskia bedanken voor alle bijdragen in de vorm van tekstcontrole, foto’s, haiku’s en natuurlijk de onmisbare gezelligheid. Een tocht ‘maak’ je samen. En de lezers bedankt voor het lezen en de opbeurende commentaren. Het is altijd leuk om een reactie te krijgen. Misschien tot een volgende tocht.

profiel-21-08

kaart-21-08

16 gedachten over “Dinsdag 21 augustus: Niederland – Koppl

 1. Rob zegt:

  Heerlijke verslagen en soms herkenbare plekken. Mijn dank hiervoor.
  Veel plezier in Salzburg en bij de Spar zie je het geboortehuis van Mozart, Valt alleen op door wederom die vele chinezen en japanners.
  Groetjes.

 2. Aukje zegt:

  En dan is er zo maar weer een maand voorbij. Heerlijk om deze tocht weer mee te mogen beleven. Leuke, boeiende verhalen, prachtige foto’s en met jullie 5 landen bezocht. Vandaag het laatste vakantiegeld er maar doorbrassen, je hebt vast nog wel wat over en voor morgen goede reis naar huis.

 3. Berend zegt:

  Hans en Saskia, het waren weer mooie verslagen van een mooie tocht. Ook met prachtige foto’s. We vonden het weer geweldig om het te lezen. Goede terugreis.
  Groet Alie en Berend

 4. Liedeke zegt:

  Ook mijn dank voor de mooie reisverslagen! Ik heb er van genoten! (Hoefde zo zelf geen buitenlandse reis meer te maken..;) En heb daardoor ook zelf vaker de fiets gepakt op en neer Amsterdam. En bij tegenwind kon ik lachend aan jullie denken dat dat vergeleken met jullie prestatie echt peanuts was.) Goede reis huiswaarts met je eigen fiets-prinses naast je. Ik ben enorm trots op die wereldfietser van een zus van me die door bergen en dalen vijf landen kruist! Chapeau!

 5. Benny zegt:

  Hans, Saskia, bedankt voor de mooie tocht, de mooie verhalen en de mooie fotoos.
  Compliment voor jullie doorzettingsvermogen in deze hete zomer van 2018.

 6. Jan Veerbeek zegt:

  Ook nu weer genoten van jullie belevenissen.
  Zelf fietste ik in september 2016 een deel van jullie route. Daarom was ik des te meer benieuwd naar jullie ervaringen.

  Thx.

 7. Heleen van Wijnen zegt:

  Hartelijk bedankt voor het leuke verslag! Wij hebben in november 2022 het boekje gekocht en in mei gaan we ook die richting weer eens op. We zijn al wel eens in Salzburg geweest, maar toen zijn we naar het westen gegaan.

 8. Heleen van Wijnen zegt:

  Het verslag nog een keer gelezen, het was de eerste keer erg leuk en de tweede keer nog leuker! Vaak dezelfde campings bezocht en bekende plekken waar jullie ook hebben gefietst. Ook het vastlopen naar de camping bij Mestre hebben we meegemaakt. Wij zijn uiteindelijk naar het westen gegaan en via Verona, Trento en Bolzano de Alpen overgestoken.

Leuk als je reageert