Later is allang begonnen

Volgend jaar (2019) kunnen we eindelijk doen wat we al heel lang in de planning hadden. Eigenlijk stelden we het steeds uit. Iets om ‘later’ te doen. Maar ‘later’ is allang begonnen. En daar zijn we eindelijk achter gekomen. Volgend jaar is Mevr. van der Veeke met pensioen en ik heb een jaar vrij genomen. Dit geeft ons de mogelijkheid om langer op fietsreis te gaan. Om precies te zijn, het plan is om zes maanden onderweg te zijn.

In die tijd kun je een hoop doen. Wij hebben besloten het binnen Europa te houden omdat we vliegen zo belastend vinden voor het milieu. We vertrekken dus vanaf huis en hopen, na ongeveer zes maanden, ook weer thuis de oprit op te fietsen.

En wat gaan we doen met die zee van tijd?
We beginnen met Pelgrimeren. Wat?! Ja, pelgrimeren. Als je dit Googelt dan kom je op de volgende definitie:

Van oorsprong is een pelgrimstocht een tocht naar een plaats met een speciale (godsdienstige) betekenis. Tegenwoordig hebben pelgrimstochten een aantrekkingskracht op reizigers die op zoek zijn naar rust en bezinning.

Maar waarom doen wij dit dan? We zijn niet religieus maar we zitten wel op een kantelpunt in het leven; de overgang van een werkend leven naar een niet-werkend leven. Voor ons een mooi moment van bezinning daarom hebben we als eerste doel om naar Santiago de Compostella te fietsen. En hier leiden vele wegen heen.

santigo

Wij maken gebruik van de St. Jacobs fietsroute van de Europafietser. Deze loopt van Haarlem tot aan Santiago.Voordat we in Haarlem zijn moeten we dan nog een stukje fietsen. Daarbij kiezen we er voor om via St. Jacobiparochie, in Friesland, te gaan. Dit leek ons wel een gepast startpunt. Beginnen bij Jacobus en eindigen bij Jacobus. De fietsroute loopt ongeveer zo:

stjacob_overzicht

Als we in Santiago de Compostella zijn, dan staat er ongeveer een kleine 2700 kilometer op de teller. We gaan dan natuurlijk ook nog even door naar Cabo de Finisterre, oftewel het einde van de wereld. Het gebruik is dat de pelgrim dan zijn kleren verbrand, maar dat gaan wij maar even niet doen want om nu naakt verder te gaan is ook weer zo wat.

Daarna wordt het coddiwomple. Maar dan is er nog zoveel tijd over en Portugal staat al een tijd op de lijst, dus we gaan via de kust zuidwaarts naar Lissabon. Hier is geen fietsroute van, maar met de hulp van wat mede-fietsers heb ik toch een mooi traject bij elkaar kunnen harken. We gaan natuurlijk via Porto, Sintra en Lissabon. In concept ziet dit stuk er zo uit:

`Portugal

Dit stuk is een dikke 700 km maar omdat ik denk dat we her en der wel even willen blijven hangen, verwacht ik dat we er meer dan twee weken over doen. Het kan maar zo zijn dat we hier een weekje vakantie gaan vieren.

coddiwomble

In Lissabon kan je niet veel westelijker, dus we kiezen voor de oostelijke richting. En laat daar nu net een mooie route voor zijn. Deze loopt van Lissabon, via Madrid, ongeveer naar Barcelona en heet de Ruta Iberica.

ruta iberica

De bedoeling is dat we bij Barcelona uitkomen, dus ergens bij Zaragoza slaan we rechtsaf. En dan zijn we wel weer een kilometer of 1500 verder. Een dingetje is wel de mogelijke hitte in juli en augustus. Maar we hopen dat te ondervangen door vroeg op pad te gaan en op het heetst van de dag een siësta te houden. Voor het stukje naar Barcelona moet ik nog even puzzelen maar ik ben er van overtuigd dat dit gaat lukken.

Eigenlijk zijn we dan pas halverwege. Hoe we daarna verder gaan, lees je in de volgende blog.

Wordt vervolg.

13 gedachten over “Later is allang begonnen

 1. riarus zegt:

  Dag Hans en mevrouw, Wat een tof plan is dit. Ik geniet al een aantal jaren van jullie reisverhalen. Inmiddels geniet mijn meneer er ook van. Blij met een vooruitzicht dat jullie langer weg gaan, heerlijk. Veel succes met verder plannen. Fijne feestdagen en een groet uit Roden. Arie & Ria

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 2. ben huve zegt:

  Dat is een heel goed plan om op dit “kantelmoment” een (klein) rondje Europa te doen. De paar keer dat we in Spanje/Portugal gefietst hebben o.a. (Malaga home, Faro home) is ons zeer goed bevallen. Als Ingrid geen WW verplichtingen meer heeft staat een dusdanige lange tocht ook bij ons op de planning. Geniet alvast van de voorbereiding !

  groet,
  Ben & Ingrid

 3. Wiggert zegt:

  Dat wordt vast een mooie tocht! Ik volg jullie zeker.
  Een paar tips:
  – hou inderdaad voldoende rekening met de Spaanse zomerhitte; vooral op de hoogvlakte is het overdag erg heet!
  – maak geen gebruik van refugio’s onderweg naar Santiago; je ontmoet voldoende mede-pelgrims onderweg. In de meeste refugio’s komen (bed)wantsen voor en is hygiëne al een vies woord. Ook vinden daar veel diefstallen plaats. Beter kun je onderweg overnachten in hotelletjes of bij particulieren.
  – Zorg dat je uiterlijk tussen 15:00 en 16:00 uur in een stad(je) bent om naar een hotel te zoeken; het makkelijkst via de plaatselijke VVV. Zij hebben lijsten met hotels in de stad, maar bemiddelen niet voor je! Dus je moet zelf langs de hotels om te kijken of er nog een kamer en ruimte voor de fietsen is…

  Fijne feestdagen!

  Wiggert Tijsen
  Heerhugowaard

 4. Lex Balm zegt:

  WOW, Saskia en Hans, wat een goed besluit om samen een jaar je vrij te maken voor jullie leukste liefhebberij. Veel succes en plezier met de voorbereidingen. Fijne feestdagen.
  Groetjes uit “Het Wilde Westen”.
  Lex

 5. Gert zegt:

  Hey Hans, dit moet je ego strelen, dat er zoveel enthousiaste reacties komen op de mededeling dat jij Nederland een half jaar gaat verlaten ;-).
  Heb je al verteld dat je tijdens het half jaar ontBafloën van dagblad naar weekblad denkt over te stappen?

 6. Berend zegt:

  Geweldige plannen Hans en Saskia. We wensen jullie een heel fijn jaar en een hele mooie reis toe. We gaan jullie natuurlijk weer volgen. Groet, Alie en Berend

Leuk als je reageert