Ik vertrek!

Dag 001:
Jaren hebben we erop gewacht. Uiteindelijk maanden en toen dagen. Maar eindelijk is het zover. Dat is het mooie van tijd. Een van de weinige grootheden die de wetenschappers nog niet getemd hebben. We kunnen tijd niet beïnvloeden. Hij tikt door in zijn eigen ritme. Je kunt hem niet versnellen, maar je houdt hem ook niet tegen. Dus als je maar geduldig genoeg wacht, dan komt de dag vanzelf. En dat was vandaag.
De afgelopen dagen hebben we de spullen bij elkaar gezocht en in de tassen gestopt. We hebben in de loop der jaren een solide paklijst kunnen samenstellen. En het maakt niet uit of we een week, een maand of een half jaar op stap gaan. De inhoud is hetzelfde. Op een paar kleine dingen na, zoals deze steen. Waarom ik die meeneem kun je over een week of vijf lezen.

steen-W585

We dragen de sleutel over aan de mensen die de komende maanden in ons huis zitten en om negen over negen stappen we op de fiets. Iets later fietsen we Baflo uit. Als alles goed gaat fietsen we over vijf of zes maanden via de andere kant weer binnen.

IMG_0383-W585
Via Eenrum, Mensingeweer, Wehe, Leens en Ulrum gaan we richting Lauwersoog. Deze kant gaan we zelden op. Ik verbaas me over de grote huizen die in deze dorpen staan. Hier is rijkdom (geweest). Maar ook het landschap mag er wezen. Misschien is het omdat ik inmiddels een Groninger ben, maar het Gronings landschap bekoort me zeker.

IMG_0384-W585

Na Lauwersoog zoeken we de dijk op en gaan langs de Waddenzee richting het westen. Het zijn eindeloze wegen slechts bevolkt door schapen. Nadeel is dat we ons een weg moeten banen door de schapenstront. We hebben het er graag voor over want het is heerlijk rustig hier. De hele dag komen we nauwelijks mensen tegen terwijl het prima weer is. Op de dijk bij Holwerd heeft een kunstenaar een enorm beeld neergezet. Het hoofd is van een man maar de vormen zijn van een vrouw. Het schijnt over de zoektocht naar balans en de uitwisseling tussen mensen te gaan. Een tweede, magere, versie is in de maak.

IMG_0389-W585

Bij Zwarte Haan verlaten we de dijk. Hier ging ooit de veerboot naar Ameland maar dat is sinds 1946 niet meer het geval. Het wordt nu wel gezien als een van de startpunten van de Santiago route. Het Jabikspaad gaat, via St. Jacobiparochie, naar Hasselt en dan verder naar het zuiden. Dit is niet de route die wij volgen maar we gaan wel even langs St. Jacobiparochie om een stempel te halen.

IMG_0397-W585

Nog even over St Jacobus, ook wel Jacobus de Meerdere genoemd. Voor hem fietsen we tenslotte naar Santiago. Het was de broer van Johannes en een van de intimi van Jezus.  Door zijn opvliegende karakter werd hij ook wel ‘zoon van de donder’ genoemd. Hij was bij de hoogtepunten uit het leven van Jezus en na zijn dood werd hij op pad gestuurd naar ‘het einde van de aarde’ om het geloof te verkondigen. Daarom kwam hij bij Finisterra terecht. Maar hij was niet zo overtuigend en won weinig zieltjes. Hij keerde terug naar Jeruzalem maar daar viel hij ook niet in goede aarde en Herodes liet hem doden. Zijn leerlingen brachten hem vervolgens terug naar Galicië waar hij ‘kwijt raakte’. Maar een ster wees het graf aan en zo ontstond het bedevaartsoort Santiago de Compostella (St. Jacob op het veld van de ster).

De kerk is natuurlijk weer gesloten dus we halen de sleutel op bij een B&B waar we jaren geleden tijdens onze eerste ‘echte’ fietstocht terecht kwamen. Daar kunnen we ook een stempel krijgen.

stempel-W585

Voor de rest is St. Jacobiparochie een gat. We hadden gehoopt er boodschappen te kunnen doen maar we vinden alleen een Poolse winkel. Daar verzamelen we de ingrediënten voor een Poolse pasta. Ook koop ik er een paar Poolse biertjes die ik nog niet in mijn Untappd ingecheckt heb. Het is duidelijk dat het in Polen om de kwantiteit gaat en niet om de kwaliteit.
In Wier zoeken we de camping op. Gezien de voorspellingen heb ik daar een ‘pod’ gehuurd. Het blijkt een alleraardigst huisje te zijn dat kleiner is dan onze tent maar je zit er wel droog. En het was bijna net zo goedkoop als kamperen.

IMG_0398-W585

Inmiddels toont de lucht vijftig tinten grijs dus we maken snel een Poolse maaltijd die verrassend goed smaakt. Al met al is het een eerste dag waar we dik tevreden mee zijn.

23 gedachten over “Ik vertrek!

 1. Henk de Leeuw zegt:

  Hoi Hans en Saskia
  Mooi start verhaal.
  Eindelijk is de dag er dan dat jullie mogen gaan ook ik heb dat gevoel altijd.
  Dus nu zijn jullie los!
  Wens jullie heel veel succes toe en ga jullie volgen!
  Mooi starthuisje!!
  Groet Henk

 2. Gert zegt:

  Zoonlief zal fronsen als hij leest dat tijd niet te beïnvloeden is. Een bewegende klok loopt namelijk langzamer volgens de speciale relativiteitstheorie, een fenomeen dat aangeduid wordt met tijddilatatie. Maar dit terzijde.
  Mooi is dat op de stempel van het Jabikpaad naast de sint jacobsschelp links onder ook het eigen Jabikpaad-symbool de wulk, een in zee levende kieuwslak, staat.

  • hansvanderveeke zegt:

   Het doet me goed dat jij denk dat onze snelheid zo hoog is dat het de tijd kan beinvloeden. Of bedoel je dat we zo langzaam gaan dat de tijd sneller gaat?
   Hmm… even over nadenken.

 3. Mulder zegt:

  Het lijkt mij een mooie start voor een goed voorbereide reis! Wij wensen jullie veel plezier, goed fietsweer en gezond weer terug in Baffelt!

 4. Marjorie zegt:

  Goedemorgen, ik stuitte toevallig op jullie blog omdat ik op zoek was naar fietsvakantieverslagen. Jullie hebben al mooie reizen gemaakt. Mijn man en ik fietsen deze zomer naar Venetië, onze vijfde fietsvakantiereis. Als wij gepensioneerd zijn (nog een jaar of 5) willen wij ook graag langer weg op de fiets. Ik ga jullie dus volgen op deze reis. Ben erg benieuwd hoe het jullie bevalt, zo lang weg van huis en onderweg op de fiets.
  Ondertussen veel succes, veel plezier en heelhuids weer terug.
  Groet,
  Marjorie

 5. Aukje zegt:

  Kop is der of, oftewel jullie zijn gestart en gelijk je eerste (2e) blog. Het grote avontuur is begonnen. Lees en kijk graag met jullie mee…..Ook de reacties zijn leuk om mee te krijgen.

 6. ben huve zegt:

  Eindelijk , jullie kunnen fietsen ! Het zal zeker een mooie tocht worden. geniet ervan en schrijf er weer mooie verhalen over.

  hartelijke groet,
  Ben & Ingrid

 7. Liedeke zegt:

  Jullie pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is begonnen! Willen jullie als je gearriveerd bent ook een kaarsje branden voor alle trouwe volgens van jullie blog? 🙂

 8. Liedeke zegt:

  Jullie pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is begonnen! Willen jullie als je gearriveerd bent ook een kaarsje branden voor alle trouwe volgens van jullie blog? 🙂

Leuk als je reageert