Schwarzwald – 1

Wilt gij hoog klimmen, zo gebruik uw eigen benen! Laat u niet naar boven dragen, zet u niet op een andermans rug of een andermans hoofd.
– Friedrich Nietzsche

Zaterdag 19 september
Onze volgende stop is het Schwarzwald. De bossen trekken ons aan en je kunt er mooi wandelen en fietsen. We gaan naar de plaats Calw (ik ben er nog steeds niet uit hoe je dit uitspreekt, ik heb de neiging om Cal-W te zeggen maar andere mensen hoor ik meestal Calllll zeggen) omdat ik gelezen heb van een prachtige wandeling daar.

Calw ligt op 347 meter in het dal van het riviertje de Nagold. Als ik naar de kaart kijk denk ik een dorp als Winsum te zien maar het blijkt toch een flinke stad van 24.000 inwoners te zijn. Het is de geboorteplaats van Herman Hesse waar je te pas en te onpas aan herinnerd wordt.

In het dal ligt geen camping. Je moet dus ergens in de omliggende hoogtes een camping zoeken. Wij kiezen voor de Holiday Camp bij Altburg op 5 kilometer afstand. Nadeel is dat dit een Hohencamping is op 647 meter. Dit betekent dat je in een zucht naar Calw gefietst bent. Maar terug moet je dus 300 meter klimmen wat gemiddeld 6% is. Op de website staat dat hij nog in ombouw is. Ik dacht dat deze tekst op de website sloeg, maar het blijkt ook op de camping te slaan. Het is een verzameling van vaste plekken met aanbouwtjes in verschillende staat van ontbinding. En daartussen krijgen we een plekje aangewezen. Die vinden we niet mooi genoeg en uiteindelijk kiezen we zelf wat uit.

Zondag 20 september
De volgende dag storten we ons naar Calw en zoeken de start van het Wasser-, Wald- und Wiesenpfad op, een zogenaamde premium wandeling en Geniesserpfad. Met zoveel superlatieven zullen we ons niet gaan vervelen.

Die begint natuurlijk in het Herman Hesse park. Na wat stichtelijke gedichten van hem gelezen te hebben, duiken we de bossen in. En dat is geen straf want het is behoorlijk warm. Door de bossen stijgen we langzaam omhoog en soms krijgen we een uitzicht op  Calw. Het mooiste stuk vind ik het middengedeelte waar we, omgeven door vijftig tinten groen, langs, over en door een beekje lopen in het Rƶtelbachtal. Een magische omgeving en de stilte is hier oorverdovend.


Hierna moeten we weer een stuk klimmen en tussen nauwe rotsen door klauteren bij de Stubenfelsen. Ik snap nu wel waarom ze dit een premium wandeling noemen. Het laatste stuk is over de Wiesen. Inmiddels lijkt het de avondvierdaagse. Het is zondag, mooi weer en iedereen wil wel een premium wandeling doen. Daarom vinden we op het enige terras onderweg geen plek. We gaan door naar Calw waar ruimte genoeg is. Hier nemen we een lange stop voordat we de vijf kilometer en 300 hoogtemeters omhoog ploeteren naar de camping in drie kwartier. Hieronder een indruk van de route.

Maandag 21 september
Tegen een premium wandeling kan niets op dus de volgende dag doen we een fietstochtje dat ik op internet gevonden heb en aangepast naar eigen wensen. We fietsen met een ruime boog en een paar flinke klimmen naar het plaatsje Nagold. Ik dacht dat er alleen in Engeland steile klimmetjes waren, maar hier kunnen ze er ook wat van. Ik ben blij dat we nauwelijks bagage hebben want het gaat regelmatig boven de 15%.

Eenmaal in Nagold kijken we wat rond, eten een ijsje en volgen we de rivier de Nagold terug naar Calw. Dat is lekker vlak en stroomafwaarts. Een prachtig stuk. Helaas moeten we vanuit Calw nog wel weer klimmen naar de camping zodat we alsnog op 1200 hoogtemeters komen. Een pittige tocht waar we toch redelijk stuk van thuiskomen.

2 gedachten over “Schwarzwald – 1

Leuk als je reageert