Pieterpad (15)

Maandag 21 maart 2021
Van Zelhem naar Braamt (18 km)

Na een dag fietsen om de acht-kastelen-route te doen, is het weer tijd om te wandelen. Deze keer hebben we twee gasten want Loes en Gaele lopen mee. We fietsen naar Zelhem, parkeren de fiets en beginnen te lopen naar Braamt.

In Zelhem laten we deze keer de heks Smoks-Hanne links liggen en zijn al snel buiten het dorp. Op dit platteland, bij Heidenhoek, zien we de sporen van het verleden in de vorm van een hoge silo. In het begin van de twintigste eeuw werd hier een graanmaalderij opgericht. Het graan werd in deze grote silo opgeslagen. Eind jaren negentig kwam het leeg te staan en uiteindelijk is het een woning geworden met een B&B bovenin. Persoonlijk had ik wat meer ramen in de toren gemaakt want het uitzicht is hier prachtig.

Iets verderop komen we bij het Kolkerstroetpad. Dit lijkt een gewoon graspad langs een houtwal. Daarom was het plan om het in de ruilverkaveling te laten verdwijnen. Gelukkig is dat niet gebeurd want er blijken wel 137 verschillende soorten wilde planten te groeien. Voor mij ziet het er nu allemaal uit als gras en onkruid. Ongetwijfeld zal het mooier worden als het voorjaar eenmaal losbarst.

In de aanloop naar het hoogtepunt van de dag komen we door een stuk bos waar we ontzettende veel verschillende vogels zien en horen. Diverse soorten spechten, meesjes en andere kbv-tjes. We moeten hier wel even stil staan om te kijken en luisteren. Als we het bos uitkomen, staan we ineens voor een kasteel dat eruit ziet zoals een kasteel hoort te zijn.

Kasteel Slangenburg is oorspronkelijk een veertiende-eeuwse havezate (adellijk landgoed). Pas in de zeventiende eeuw werd het verbouwd tot wat we nu zien. Er zit een flinke gracht omheen die gevuld wordt door de Beneden Slinge. Eind negentiende eeuw werd het opgekocht door de Duitse familie Pasman. Ondanks dat ze niets fout deden in de oorlog, raakten ze het nadien wel kwijt. Een tijdje heeft een groep Benedictijner monniken er gewoond tot hun eigen onderkomen in de buurt klaar was. Nu is het een gastenverblijf van het klooster waar je tegen inwisseling van een behoorlijke hoeveelheid van je aardse bezittingen in retraite kunt gaan. Nadat we uitge-oooh-en-aaah’t zijn, zien we dat ze ook coffee-to-go hebben. Slangenburg komt met stip bovenaan mijn lijst met favoriete kastelen.

We verlaten het landgoed via prachtige bomenlaantjes en langs de Beneden Slinge. Langs het hele Pieterpad hebben mensen kabouterhuisjes gemaakt. Ook hier komen we er weer een tegen. Alle Pieterpad etappes zijn mooi om te wandelen. Je zit vaak in de bossen en tussen de velden. Maar op sommige etappes is gewoon minder te zien. En dan zijn dit soort afwisselingen erg leuk.

In de buurt van Gaanderen komen we langs het Gieterijmonument. Je zou het niet denken maar hier hebben vroeger ijzerhutten gestaan. Dit zijn de voorlopers van de Hoogovens bij IJmuiden. In de buurt werd ijzeroer gevonden. Dit werd via de IJssel hierheen verscheept en daaruit werd het ijzer gewonnen.  De bekendste was de DRU (Diepenbrock en Reigers uit Ulft) die haarden, fornuizen en pannen maakte. Deze gehele industrie is verdwenen en er rest slechts nog een monument.

Bij de aansluiting van de Bielheimer Beek op de Oude IJssel komen we in het rivierenlandschap. Hier is een sluizencomplex waar we even een kopje thee doen en nog wat eten.

Hierna volgt een lang stuk over kleine, autoluwe wegen naar Braamt. De uitzichten zijn mooi maar er is verder weinig van interesse. Hoogtepunten van dit stuk zijn een holle boom waar een vergadering van Jezussen is. Waarschijnlijk gaat het over hoe de arm van een van hen gerepareerd kan worden. Ik help ze daarbij om de arm in elk geval even weer recht te zetten. En dat valt niet mee zonder hem naar de bodem te laten storten. We komen hier weinig mensen tegen en die we tegen komen, lijken wel meteen de bosjes in te springen.

Uiteindelijk komt Braamt in zicht. We hoeven niet lang op de bus te wachten. Die brengt ons naar Doetinchem. Daar pakken we de bus naar Zelhem en fietsen terug naar de camping. We kunnen weer een traject afstrepen.

Vorige traject: Van Vorden naar Zelhem
Volgende traject: Van Braamt naar Millingen

5 gedachten over “Pieterpad (15)

 1. ingrid stikkelorum zegt:

  Ha die Hans/Saskia,
  In je verhaal zitten weer veel weetjes over de streek waar jullie lopen, altijd leuk om te lezen!

  Groet,
  Ben Ingrid

 2. willem zegt:

  wederom een leuk verhaal. Wat betreft DRU kan ik mij hun gashaarden goed herinneren uit mijn installateurs periode. Mooi Kasteel en het lijkt me wel wat om in die toren een overnachting te boeken.

Leuk als je reageert