Van Walcheren naar het Wad (8)

Dinsdag 8 juni 2021
Deventer – Hasselt (59 km)

Als het gezellig is, dan is het op pad gaan ook weer lastig. We rekken het met nog een koffie maar uiteindelijk roept de weg weer. Vandaag fietsen we naar de volgende fietsvriendin in Hasselt. Een relatief korte dag die we nog wat verlengen met een ommetje. Normaal is het koeler als we vertrekken maar  door het latere tijdstip is de hitte van de dag al voelbaar.

Langs de IJssel

We zitten de hele dag weer langs het water. Het grootste deel langs de IJssel en in Zwolle neemt het Zwartewater die functie over. De IJssel is eigenlijk een aftakking van de Rijn. Hij is 127 kilometer lang en daarmee de langste rivier die geheel in Nederland stroomt. Op het breedste punt is hij 140 meter en bij hoogwater nog veel breder. De IJssel stroomt door het IJsseldal, dat ligt tussen de Veluwe en de Sallandse heuvelrug.

Tussen Diepeveen en Olst komen we langs Kasteel Groot Hoenloo. Dit is een rijksmonument. Van de voorkant zie je het niet zo maar het is een echt kastelig kasteel omgeven door water zoals je op deze luchtfilm kunt zien (had ik toch de drone mee moeten nemen). In de middeleeuwen gebouwd en in 1624 herbouwd. Het staat op houten palen. Een tijdje is het een dependance van het Haags Letterkundig museum geweest. En Harry Mulisch heeft er een tijdje gewoond en gewerkt. Ik zag dat het net verkocht is. Ik kon niet meer achterhalen wat de vraagprijs was.

Over dijken.

Het is vandaag een redelijk saaie route. Het meest opwindende is dat we door Den Nul komen. Ik had nog nooit van het plaatsje gehoord. We fietsen veel over dijkjes met uitzicht over het landschap. Ik maak ook weinig foto’s. In Wijhe maken we even een praatje met een makelaar als we in de schaduw voor zijn winkel staan. Hij is niet echt blij met de huidige prijsontwikkelingen op de woningmarkt. Het wordt steeds gekker. Als ik hem vraag wat de oplossing zou zijn, dan verteld hij dat er al een besloten groep is. Hierin worden alleen huizen tegen reële prijzen verkocht. En je mag daar alleen in meedoen als je jouw huis ook tegen een reële prijs verkoopt.

De hele route hebben we al lopen puzzelen met de gps-track. Deze wijkt namelijk af van de knooppunten route. En die komt zelfs niet altijd met de ingetekende route op de kaartjes overeen. Per geval kijken we wat we doen. Ook in Wijhe kiezen we voor een iets andere route.

Zwolle

In de verte zien we de bruggen van Zwolle al naderen. De Hanzeboog steekt mooi af in het landschap. De route gaat dwars door Zwolle heen. Bij de grote boekhandel Waanders (die in een kerk zit, een prachtige locatie) eten we een ijsje in de schaduw. Daarna gaan we verder langs de westkant van het Zwartewater naar Hasselt. Je zou denken dat de naam op de kleur van het water slaat en in sommige stukken is het inderdaad ook erg zwart. Maar de naam is een verbastering van zwet, wat grens betekent. De rivier begint in Zwolle en negentien kilometer verder mondt hij uit in, hoe kan het ook anders, het Zwartemeer.

Langs het Zwartewater.

In Hasselt steken we Zwartewater over en fietsen aan de andere kant een stukje terug richting Zwolle om bij onze fietsvriendin Ria te komen. Vaak wippen we tijdens fietstochten even bij haar aan. Ria weet hoe ze mij moet verwennen. Speciale biertjes, chips en zelfs patatjes met gehaktballetjes in pindasaus. Tel daar het zachte bed en de eigen badkamer bij op en je zou hier haast niet meer weg willen.

Leuk als je reageert