Trekvogelpad (3)

Zaterdag 26 maart 2022
Van Rijp naar (iets voorbij) Wormer (17 km)

Gisteren zijn we verhuisd naar een camping in de buurt van Wormer. Dat was nog wel een dingetje want in dit hele gebied was nog geen camping open. Veel zijn pas per 1 april en soms zelfs pas per mei open. En we moeten toch een beetje centraal zitten om de trajecten te kunnen lopen. Ik heb een paar campings gemaild of we toch niet kunnen komen en de meeste reageerden met ‘Nee, helaas kan dit niet’. Maar camping Swarthoeve, vlakbij Wormer, reageerde heel leuk. Ondanks dat ze er nog niet helemaal klaar voor waren, mogen we toch komen. En ze liggen ook nog direct aan het Trekvogelpad! We hebben een prachtig plekje met een fantastisch uitzicht.

Room with a view

Vandaag doen we traject drie. We moeten vanaf de camping weer in de Rijp zien te komen. Bij de camping komt geen bus langs. Dus we moeten naar Wormer of Schipbeek om op de bus te kunnen stappen. En dan duurt het anderhalf uur met meerdere overstappen om in de Rijp te komen. Daarom hebben we plan B. We fietsen naar de Rijp. Het is maar 16 kilometer dus goed te doen. Van daar lopen we naar de camping en met onze kampeerbus halen we dan weer de fietsen op. Na een uurtje fietsen, staan we in de Rijp. Daar aangekomen overvalt me een enorme behoefte naar koffie. Gelukkig vinden we die bij café ‘Koffie en lekkers’ en vooral dat lekkers is een onverwachte bonus. Nu kunnen we helemaal op pad.

We hadden de vorige keer nog niet veel van de Rijp gezien maar het is een prachtig en fotogeniek stadje. Mooie pandjes en prachtige straatjes. Als je in de buurt bent, moet je zeker gaan kijken.

We lopen de Rijp uit en slaan rechtsaf. Zo komen we langs de Beemsterringvaart. En die volgen we een hele tijd. Dit is ook een lang recht stuk maar je kunt goed over de oeverwallen lopen, er is nauwelijks verkeer en er is veel meer te zien. Ik maak alleen een inschattingsfoutje als we onder de N244 moeten. Dit blijkt zo laag dat ik op handen en voeten verder moet.

Na een tijdje komt fort bij Spijkerboor in zicht. Deze maakte ooit deel uit van de Stelling van Amsterdam. Dit was een netwerk van forten, sluizen en dijken als verdedigingslinie om Amsterdam. Na de Eerste Wereldoorlog was het verouderd en is het een tijd als gevangenis gebruikt. Tegenwoordig is het Unesco Werelderfgoed.  We zijn hier eerder geweest. Toen was het gesloten en nu lopen we door.

Fort bij Spijkerboor ligt als een bult in het landschap.

Iets verderop nemen we voor de tweede keer het pontje over het Noordhollandsch kanaal. Ook dat was puzzelen want buiten het seizoen gaat deze alleen op zaterdag en zondag. Maar via mijn planning zorg ik dan ook dat we hier op een van deze dagen zijn. Het is maar een klein stukje naar de overkant en het kost €1 per persoon, maar ik zou er niet voor willen zwemmen. Het pontje heet de Jan Hop en is vernoemd naar de schipper die vanaf 1911 de overtocht verzorgde met een roeiboot. Vooral kinderen gingen graag met hem over omdat hij de vogels uit zijn hand kon laten eten. Overigens kon Jan Hop niet zwemmen. Een kleine omissie die bij sollicitatie over het hoofd is gezien.

Aan de overkant gaan we weer langs het water verder. Deze keer is  het de Knollendammervaart. Aan de andere kant ligt het Wormer- en Jisperveld, een belangrijke plek voor de weidevogels. Door de hoge grondwaterstand en de zachte bodem is hier voldoende voedsel te vinden. Het stikt er dan ook van de vogels. Overigens stikt het vandaag niet alleen van de vogels maar ook van de Trekvogelpadders. In het weekend zijn er veel meer mensen die deze route lopen. Ze zijn te herkennen omdat ze meestal het gidsje in de hand hebben. We komen er zeker een paar handvol tegen. Om wat ruimte te krijgen pauzeren we soms even. En dat zijn mooie momenten om de drone even uit zijn doosje te halen.

Aan het einde van de Knollendammervaart ligt natuurlijk Knollendam. Een aardig maar niet bijzonder dorpje. We maken hier nog wel een lusje door het Wormer- en Jisperveld. We zien veel Brandganzen, Grauwe ganzen en Grutto’s. In het veld zie je ook overal van die kleine windmolentjes staan. Er staan nog wat houten maar de nieuwere zijn van staal. Hiermee kunnen ze gemakkelijk het gebied onder een laagje water zetten. Dat is fijn voor de vogels.

Op de heenweg fietsten we door het centrum van Wormer. Nu gaan we langs de buitenkant bij de Poel en de Plaszoom langs. Ondanks dat het bij de stad hoort, waan je je in een natuurpark. Een erg mooie route. Een leuk weetje is dat Wormer in de 16e/17e eeuw meer dan 100 thuisbakkerijen had. En daar maakten ze allemaal beschuit. Niet dat Bolletje-beschuit dat wij kennen. Maar het keiharde scheepsbeschuit waarmee je een haring in de grond kan slaan. De schepen van de VOC konden hierop naar de oost varen.

Molentje bij de Poel.

Een klein stukje  na Wormer komen we weer op onze camping. Iets minder moe dan de eerste twee dagen maar het waren dan ook iets minder kilometers. Eerst de fietsen ophalen en dan kunnen we bijkomen.

4 gedachten over “Trekvogelpad (3)

  1. Marjorie zegt:

    Wat een feest van herkenning jullie wandeltocht van vandaag. Ik woon namelijk in Neck, Wijdewormer, onderdeel van de gemeente Wormerland waar ook Spijkerboor, Oostknollendam en Wormer toe behoren. We fietsen veel hier in de omgeving, onder andere langs het Noord Hollands kanaal en ik ken alle plekken waar jullie geweest zijn vandaag. Echt heel leuk.

  2. Willem zegt:

    Wederom prachtig! Wat mij verwonderd zijn de scherpe beelden van de Drone. Ik miste even mevr. Van der Veek maar later ontdekte ik haar met de hint in de volgende foto.

Leuk als je reageert