Trekvogelpad (4)

Zondag 27 maart 2022
Van (iets voorbij) Wormer naar Landsmeer (17 km)

De afgelopen dagen stonden we zonovergoten op. Maar vanochtend was het wat bewolkt. Het kon ook zijn omdat het een uur vroeger was. Vannacht is de klok vooruit gegaan. Gelukkig verdampt de bewolking snel en in de loop van de dag is het weer als vanouds.

Vandaag willen we naar Landsmeer lopen. En dan moeten we ergens naar terug kunnen komen met de bus. We kiezen voor Schipbeek. Dat is een van de buitenwijken van Zaanstad en iets van 3 km van de camping. We fietsen erheen, zetten de fietsen goed vast en beginnen te lopen.

Het eerste stukje wordt gedomineerd door woonhofjes die overvol geparkeerd staan met auto’s. Het is zondag en waarschijnlijk is iedereen thuis maar het overschot aan auto’s is echt schokkend. Snel komen we in een aanpalend parkje dat naadloos overgaat in het Jagersveld met de Jagersplas. Deze is ontstaan toen ze zand nodig hadden voor de A7 en de A8. Dat zand zat wel onder een laag turf van minimaal 5 meter. Daarom is de Jagersplas op sommige plekken wel 36 meter diep.

Door het Jagersveld.

Vervolgens moeten we over-onder de A7 en het spoor heen. Het boekje meldt trots dat er trappen op het talud zijn aangelegd maar dat is echt wishful-thinking. We moeten er gewoon op- en afklauteren.

Ziet er niet uit als een trap.

Hierna begint het echt mooie stuk. Dit is wat ik me voorstel bij een natuurpad. We beginnen met de Polder Oostzaan. Dit is een origineel veenweidegebied. Omdat het zo drassig is, kunnen de vogels gemakkelijk hun kostje bij elkaar scharrelen. Daarna komen we in recreatiegebied Het Twiske.

In 1942 is dit laagveenmoeras droog gelegd maar het was ongeschikt voor landbouw. Omdat ze hier veel zand weg haalden voor de Coentunnelweg, ontstond er weer een plas; de Stootersplas. De rest van het gebied is als recreatie- en natuurgebied ingericht. Van de 650 hectare is eenderde water. Je schijnt hier veel moerasvogels te kunnen zien. Maar de Blauwborst, het Baardmannetje en de Roerdomp laten zich niet zien. Zelfs mijn meest favoriete alter-ego vogeltje laat zich niet zien. Het komt misschien ook omdat ze vrij klein zijn. Als beginnende vogelspotters hebben we daar wat moeite mee. Voor de begrazing hebben ze Schotse hooglanders en andere runderen ingehuurd.

We hebben een prachtige dag gehad met het struinen door dit gebied. Maar ik vind het lastig om erover te schrijven. Natuur moet je ondergaan. Je moet er middenin zitten. Je moet het ruiken, voelen en ervaren. En je zou er niet over moeten lezen. Ga naar buiten. Ga naar Het Twiske of een ander natuurgebied in de buurt. Ik hoop je hiervoor te kunnen inspireren met de foto’s.

Ik heb ook een kort filmpje gemaakt. Dit zien al die vogels die over het gebied vliegen.

We besteden het grootste deel van de dag in het Twiske. Aan alle mooie dingen komt een eind. Ook onze wandeling door het Twiske. Via de Luijendijk steken we over naar Landsmeer. Deze ‘luie’ dijk was niet zo hoog. Je kon er eigenlijk alleen te voet over. Later is er een sluisje bij gebouwd en is er een echte dijk van gemaakt.

Twiskemolen, bij Luijendijk.

In Landsmeer wisten ze ook dat in scheepsbeschuit handel zat. En om scheepsbeschuit te maken heb je veel eieren nodig dus er waren ook veel pluimveehouderijen. Die kippen werden gevoerd met de ‘bijvangsten’ van de Volendamse vissersschepen. Om de eieren lang houdbaar te maken werden ze in lijnolie en kalkwater gedoopt. In 1932 kwam de klad erin en de hele eierbende is weer verdwenen.

We zoeken de bushalte op en reizen in een uur weer terug naar de fietsen. Op de terugweg gaan we nog even langs het gekkenhuis dat de Zaanse Schans heet. Ondanks dat het nog vroeg in het seizoen is, kun je over de koppen lopen. En dan voornamelijk buitenlandse koppen. Ik snap wel waarom ze hier komen want het is een prachtig Hollands plaatje.

De Zaanse schans.

6 gedachten over “Trekvogelpad (4)

  1. Gert zegt:

    De drone-beelden hebben een duidelijk toegevoegde waarde. De indruk die de omgeving maakt waarin je loopt is maar gedeeltelijk in woorden te vangen, met de beelden uit de lucht voel je nog beter wat voor ervaring het is om daar in de polders te lopen

Leuk als je reageert