Land van vuur en ijs

Over ruim een maand is het zover; We gaan met onze kampeerbus naar IJsland. Het is de tweede poging. Vorig jaar hadden we ook alles geregeld. Zelfs met de telkens verschuivende eisen vanwege Corona. Ik had testen voor Denemarken geregeld, een huisje om in quarantaine te gaan in IJsland en alle aanvullende testen na de quarantaine. Helaas werden ongeveer twee weken voor die tijd de Nederlanders als persona nog grata bestempeld. Dus moest alles geannuleerd worden. Gelukkig deed de ferry-maatschappij er niet moeilijk over. We kregen alles netjes terug.

Maar goed, dit jaar wagen we weer een poging. Het voordeel is dat de reis al helemaal voorbereid was. In de loop van het jaar kwamen er wel wat dingen bij zodat de lijst van dingen die we willen bezoeken naar meer dan 120 is gegroeid. Dat is een flink aantal maar we hebben dan ook bijna twee maanden die we op IJsland kunnen besteden.

Allereerst, hoe komen we met een (eigen) busje in IJsland?

Hiervoor hebben we een overtocht geboekt met de Smyril line. Dit is een van de weinige maatschappijen die een veerbootverbinding met IJsland onderhoudt. Je vertrekt vanuit Hirtshals in Noord-Denemarken. Die vaart via de Faeröer eilanden naar IJsland. We vertrekken op zaterdag en komen op maandag aan. Niet zo’n goed idee als je snel zeeziek bent want je zit wel even op de boot. Op de terugweg stappen we bij de Faeröer uit en gaan we daar nog een week rondkijken. De reis kost overigens een vermogen en het vreemde is dat de prijs variabel is en bepaald wordt door vraag en aanbod. Wij hebben vrij vroeg geboekt en dan kom je rond de €3200.

Hoe breng je twee maanden door op IJsland?

Nou, dat is niet zo heel moeilijk als je van natuur houdt. IJsland is eigenlijk een groot natuurpark waar je over de watervallen, gletsjers, geisers en andere natuurfenomenen struikelt. En we hebben alle tijd om dit te gaan bekijken. Ik heb er een Google kaartje van gemaakt die je hieronder ziet.

Je kunt de kaart groter maken door rechtsboven op het blokje te klikken. Dan heb je ook meer mogelijkheden voor inzoomen en selecteren. Ik heb een paar lagen gemaakt om een duidelijker beeld te geven. Sommige lagen heb ik niet standaard aangezet maar zijn wel interessant om te zien (bijvoorbeeld waar campings en supermarkten zijn). Verder kun je op de kaart vinden:

  • Groene sterretjes: Plekken waar we wat willen bekijken.
  • Rode rondjes: Dit zijn plekken waar we willen overnachten. Mensen die mij kennen weten dat ik alles gepland heb. Dit wil niet zeggen dat we dit ook allemaal precies gaan doen volgens deze planning maar het geeft me wel een inzicht in of wat we willen doen haalbaar is.
  • Rode routes: Dit gaan we rijden. Zie verderop.
  • De rest: Op de kaart heb ik ook de campings, supermarkten en wandelingen aangegeven. En je kunt de hoofdweg van IJsland nog bekijken. Dat doe je door op de vinkjes aan de linkerkant van de kaart te klikken.

Hoe ziet onze route eruit?

Via de rode routes rijden we rond. We komen aan de oostkant van IJsland aan. En dan rijden we tegen de klok in. Eenmaal in de buurt van Reykjavik gaan we eerst een stukje het binnenland in. Dat is het gebied dat ze The Golden Circle noemen. Hier vind je onder andere de grote Geysir, het natuurpark Thingvellir en de bekend Gulfoss watervallen. Dit is het meest touristische gebied van IJsland. De meeste mensen komen per vliegtuig en doen alleen een rondje in dit gebied.

Daarna gaan we verder. We slaan Reykjavik eerst over en gaan naar de Westfjorden aan de noord-west kant van IJsland. Een gebied waar ik erg naar uitkijk om zijn ruigheid, verlatenheid en prachtige natuur. Na de Westfjorden rijden we via de paarse route naar Reykjavik terug om vanuit daar een excursie naar Landmannalaugar te doen. Dat gebied willen we heel graag zien maar is op de heenweg nog niet open. Na een paar dagen Reykjavik rijden we weer terug om de route te vervolgen.

Via de noordkust gaan we weer richting het oosten. Onderweg gaan we zeker nog ergens een excursie doen om walvissen te spotten en we willen een tijdje bij Myvattn besteden. Als je de concentratie van groene sterretjes daar ziet, dan begrijp je wel waarom. Uiteindelijk eindigen we weer waar we begonnen zijn en nemen de boot terug met een tussenstop van een week op de Faeröer eilanden. Als we op reis zijn, dan hoop ik regelmatig een blog te kunnen posten.

Ik heb best wel veel uitgezocht en het is jammer om deze informatie alleen voor mezelf te houden. Daarom heb ik een IJsland-pagina gemaakt met een aantal onderliggende pagina’s. Mocht je (ooit) naar IJsland willen gaan, dan heb je er misschien wat aan.

14 gedachten over “Land van vuur en ijs

  1. Annemiek zegt:

    Geweldig. Dit een prachtig land. Ik ben er al een aantal keer geweest in de winter om te fotograferen en eenmaal tegen de herfsttijd. Heel veel succes in dit bijzondere (fotogenieke) land.

  2. Marjorie zegt:

    Ben heel benieuwd. Ben één keer op IJsland geweest maar niet verder gekomen dan het vliegveld; was een overstap onderweg naar Canada. Van bovenaf gezien was het prachtig, wel erg weinig bomen.

Leuk als je reageert