Trekvogelpad (7)

Zondag 24 april 2022
Van Diemen naar Weesp (22 km)

Gisteren hadden we een verplichte rustdag omdat we naar de uitvaart van de vader van een goede vriendin waren. Hoewel de aanleiding natuurlijk niet leuk is, was het toch een mooie dag voor ons. Zo kwam ik voor het eerst in mijn leven in Kudelstaart (vlak bij het buurtschap Vrouwentroost). Ik dacht altijd dat Kudelstaart een soort van carnavalsnaam was, net als Oeteldonk maar het is best wel een groot dorp. Ook leuk was dat er meerdere fietsvrienden kwamen en we konden bijpraten. En als bonus besluiten al deze vrienden ook nog een dagje mee te lopen. Heel gezellig.

We nemen de bus naar Amsterdam. Op het station pikken we Corrie en Kees op. Dan met de trein naar Diemen waar Loes staat. Vorige keer hadden we de bus maar nu lopen we naar het punt waar we vorige keer stopten. Eerst een heel klein stukje oud-Diemen. Daarna wordt het nieuwbouw. Ik zie geen verschil met de nieuwbouwwijken in Groningen. Bij het kanaal  hebben we een rendez-vous met Gaele en gaan op weg. Ik heb nauwelijks meer het idee dat we in druk stedelijk gebied zitten. De eerste kilometers gaan langs het Amsterdam-Rijnkanaal waar het enige teken van industrie de langsvarende boten zijn.

Bij het riviertje de Diem slaan we af en gaan naar het Diemerbos. Het eerste park van vandaag en het is een jong park. De eerste bomen werden hier pas in 1993 geplant. Voor die tijd was het een open polder. Maar heel vroeger hebben hier ook bomen gestaan, is bij graafwerkzaamheden gezien. Voor Amsterdammers en inwoners van omliggende steden is het een mooi recreatiegebied. Toch valt de drukte mee als we erdoor lopen. Op het terras van House of Bird is ruimte genoeg. Het is een proeflokaal van de Bird Brouwerij waar ik ook al wat biertjes van heb weggetikt. Maar het is te vroeg voor bier dus we houden het bij koffie en appeltaart.

Ruim voor het moerasbos, ook wel Telegraafbos genoemd omdat die het sponsorde, slaan we af en steken we de Gaasp over. Het ziet er nog steeds parkachtig uit maar we kijken wel tegen de woningen van de Bijlmermeer aan. Na het kruisen van de A9 komen we in het Gaasperpark, het tweede park van vandaag. Dit park ligt rond de Gaasperplas die ontstond toen ze zand nodig hadden voor de Gaasperdam. Het park om de plas is aangelegd voor de Floriade van 1982. En het lag er niet zomaar want ze zijn er vijf jaar mee bezig geweest. Er zijn een groot aantal neoromantische parkjes met grillige paden en oevers. Het is dat we met een groep zijn, anders had ik vast met Mevr. van der Veeke ergens op een bankje gezeten om romantische dingen te doen. Leuk om te zien dat het oude landschap met de weilandjes en knotwilgen in het park verwerkt is. Wij vinden een mooi plekje aan de plas om wat boterhamen weg te knagen terwijl de zeilbootjes langs komen.

Gascogne runderen (rechts op de foto…)

We blijven in het Gaasp gebied want na het Gaasperpark om de Gaasperplas lopen we langs Gaasperdam door de Gaasperzoom. Het was opgespoten terrein dat erg lang braak heeft gelegen. Hierdoor ontstond een soort vegetatie vergelijkbaar met de duinen. Dat trekt ook een bepaald soort vogel aan zoals putters en groenlingen. Helaas zijn ze op stap dus we moeten het met de plaatjes doen. Verder mag de natuur in dit gebied zijn gang gaan. Alleen wat Gascogne runderen houden het een beetje bij.

Aan het einde van de Gaasperzoom steken we over naar het kleine riviertje de Gein. Hierbij verlaten we de provincie Zuid-Holland en komen we in de provincie Utrecht. Het is hier prachtig. Dat denken andere mensen ook en als die allemaal zouden wandelen dan was dit geen probleem. Maar ze geven de voorkeur aan auto en motor en dat bederft het plezier wel wat. De huizen hier hebben klinkende namen zoals Gein en stein, Geinzicht , Geingenoegen, Rundervreugd maar ook Hendrika’s hoeve.

De Gein is een van de drie watertjes die in Driemond uitkomt. De anderen zijn de Gaasp en het Smal Weesp. Driemond ligt ook aan het Amsterdam-Rijnkanaal waar we voor de zoveelste keer overheen gaan. Dat brengt ons al in de buitenwijken van Weesp. In het centrum zoeken we een terras met bier en bitterballen. Daarna pakken we de trein terug naam Amsterdam. Het is een mooi gevarieerde etappe met een afwisseling van bewoonde gebieden en parken. Volgende etappe gaan we Weesp wat beter bekijken.

2 gedachten over “Trekvogelpad (7)

  1. Liedeke zegt:

    Ziet er mooi en gezellig uit. Zoveel schoonheid op loopafstand van Amsterdam… Of het is Amsterdam. Met ingang van 24 maart 2022 hoort Weesp officieel bij de gemeente Amsterdam.

Leuk als je reageert