Trekvogelpad (N-3)

16 september 2022
Van Ruurlo naar Vorden (17 km)

Het tikt op de bus als we wakker worden en Mevr. van der Veeke oppert om daarom maar in bed te blijven liggen. Samen met mijn weer-app weet ik haar te overtuigen dat we vandaag weliswaar wel nat kunnen worden van een bui maar dat de kans ook groot is dat we droog blijven. En dat laatste is wat vandaag gebeurt. Wel wijken we af van de planning. De bedoeling was om tot Wichmond te lopen. Daar zouden we dan een belbus nodig hebben om weer thuis te komen. Ik vind de belbus lastig want met lopen weet ik nooit precies wanneer ik die dan moet laten komen. Je moet ze minimaal een uur van te voren bellen. Daar komt nog bij dat het regionale vervoer vandaag met een landelijk staking bezig is. De trein van Vorden naar Ruurlo lijkt wel te rijden dus we lopen tot Vorden vandaag. Dat is maar iets van 13 kilometer maar door de aan- en afloop komen we alsnog op 17.

We vertrekken met wat sputters wat ervoor zorgt dat ik met Quasimodo in carnavalsoutfit (textmarker) vertrek. Gelukkig duurt dit niet lang want even later schijnt de zon weer. Hadden we gisteren veel asfalt, vandaag lopen we bijna geheel door de bossen over zand of steenslagpaden. Ik merk dat de bossen mijn gemoed positief beïnvloeden. Ik hoef er niet eens goed weer bij te hebben. Het groen werkt helend op de psyche (en helaas niet op de blaren)

Klik op de foto om hem groter te zien

Vrij snel komen we op een zevensprong in het bos. Op een heuvel hebben ze een rustplek gezet waarop je mooi rondom kunt kijken zoals je op bovenstaande pano kunt zien. Er schijnt ook een meetpunt voor het RD-stelsel te zijn maar die kan ik niet vinden. Het RD-stelsel is een coördinatensysteem om posities binnen Nederland vast te leggen. In een vorig leven heb ik jaren aan een cartografisch systeem van een grote gastransporteur gewerkt vandaar dat ik alles van RD coördinaten weet.

Bijna stappen we hier over op een andere route maar ik weet dat dat pad niet voor watjes is. Je komt diepe dalen tegen, moet over brede ravijnen maar kunt ook hoge toppen bereiken. Velen dwalen er van af maar gelukkig zijn wij nog niet van het padje af.

De bossen geven veel plezier en onderweg is er de nodige afleiding. We zien dat ze overal de boel aan het versieren zijn met lampen. Vanavond is er een route door de buurt waarbij alles verlicht is. Een van de versierders laat foto’s zien en het ziet er inderdaad mooi uit. Verder zien we wat er gebeurt als de grote boze wolf verdwijnt. Er zit geen enkele rem meer op het aantal witte geitjes tot groot plezier van Mevr. van der Veeke, die ook nog eens geitenfluisteraar blijkt.

Het landschap is een gevarieerde lappendeken. Regelmatig hebben we mooie doorkijkjes vanuit de lange lanen met hoge bomen naar een boerderij, een weide of een restantje heideveld. Tot de negentiende eeuw was het hier een woest landschap met heidevelden, hoogveen en moerassen. Vooral in de winter stond toen een groot deel onder water. Op wat hogere dekzandruggen kon een boerderij staan. Als er plek was kon er een tweede of derde boerderij bij deze enk of kamp bij. Je ziet dit nog terug in de namen van de mensen hier. Veel namen eindigen op –kamp of –ink (van enk). In de twintigste eeuw begon men met de ontginning en waterafvoer. Met kunstmest werd de vruchtbaarheid verhoogd en beken werden rechtgetrokken. Van het oude landschap is weinig meer terug te vinden. Waar vroeger veel boerderijtjes met een klein stukje land de norm waren, geldt nu -door de ruilverkaveling- dat je alleen nog meedoet met grootschalige melkveehouderij met de bijbehorende weilanden met gras en mais. Gelukkig is er tegenwoordig een tegengestelde beweging ingezet.

We naderen Vorden via het kasteel. Hier zijn we vaker geweest. Op de fiets maar ook wandelend. We kruisen hier het Pieterpad. Veel komt dus bekend voor maar wat ik voor het eerst zie is de Reuzeneik. Je moet er even voor het weiland in lopen maar het is een flinke jongen. Een borstomvang van een dikke 7 meter, 23 meter hoog en een kruin van 39 meter. Over zijn leeftijd doet hij wat geheimzinnig. Hij kan 250 jaar oud zijn maar voor hetzelfde geld is hij 400 jaar. Vlakbij staat die charlatan van een Lodewijkslinde. Die is alleen maar bekend omdat de Zonnekoning hieronder zou hebben gelegen. Lekker belangrijk.

Kasteel Vorden is geen spat veranderd sinds we er vorig jaar waren. Het is in de zestiende eeuw gebouwd als havezate en die moeten een gracht hebben om deze titel te mogen voeren. Tegenwoordig kun je er trouwen, eten en slapen (liefst in die volgorde).

Voor ons zit het Vogeltrekpad er voorlopig even op. We lopen naar het station in Vorden en gelukkig rijdt de trein nog steeds. In zes minuten zijn we in Ruurlo terug. Van daar lopen we terug naar de camping. Morgen trekken we verder naar het zuiden.

3 gedachten over “Trekvogelpad (N-3)

  1. marjorie zegt:

    Jullie zijn weer op pad. Leuk. Ik lees hier altijd graag en doe er inspiratie bij op. Al heb ik niet de behoefte om ook die wandelingen te gaan maken. Ik ga toch liever fietsen. Fijne tijd nog.

Leuk als je reageert