2022 – Bretagne – Deel 1: Gent en Brugge

Na een paar dagen Trekvogelpad lopen, trekken wij, net als de vogels verder. In Uden bezoeken we even mijn oude tante. Op de natuurcamping de Barendonk (donk is verhoging in het landschap) in Beers overnachten we voor we verder gaan. De volgende dag rijden we door naar camping ‘Urban Gardens’ (voorheen Blaarmeersen) in Gent. We komen in de staart van een lokale marathon terecht waardoor het sportpark, waar ook de camping is, lastig bereikbaar is. Voor €30 per nacht kunnen we er staan. Iets duurder dan de vorige keer maar toen waren we met de fiets. Sanitair is gedateerd maar voldoende en schoon.

De Gentse manneke Pis die gezelschap kreeg van een tweeling.

De volgende dag nemen we de shuttlebus die voor de camping stopt. Op een gemakkelijke manier kom je zo midden in het centrum. Hier maken we een rondje langs de bezienswaardigheden die we uitgezocht hebben. Dat deden we in 2017 ook. Er is veel te zien, met name als je omhoog kijkt. Het ene prachtige pand na het andere. Het Metselaarshuis, de toren Belfort, Geraard de Duivelssteen, verschillende kerken, het graffitistraatje en een paar markten. Natuurlijk bezoeken we de St. Baafskathedraal met ‘Het lam Gods’ ook weer. Ze hebben nu een rondleiding met Augmented Reality. Via een soort van hologrammen krijg je het verhaal verteld (€16 pp). Je kunt er omheen lopen en als je naar de (3D) beelden toe buigt, wordt het geluid harder. Heel bijzonder. Daarna hebben we goed gelegenheid het kunstwerk te bekijken. Het blijft een bijzonder werk met zoveel details en symboliek. In de loop van de middag zijn we moe gelopen en gaan we naar de camping terug.

Na een nachtje rijden we het korte stukje naar Brugge. De stadcamping Memling is nog net zo als zeven jaar geleden toen we daar op de fiets waren. Wel wat gemoderniseerd want boeken doe je online en met kentekenherkenning kom je binnen. Toen stonden we op een klein tentenveldje. Nu hebben we een camperplaats in een rijtje. Het is een mooi onderhouden camping met moderne, schone faciliteiten (€33/nacht).

We eten een bammetje en gaan op de fiets naar de stad. In een kwartiertje sta je in het centrum. We parkeren de fiets bij Burg en dan sta je voor de Bloedbasiliek. Je kunt daar gratis naar binnen en we nemen de kans om weer de bebloede tampon te zien. De misdienaar die hem bewaakt zit er stuurs bij. Het lijkt wel een robot die nauwelijks knippert als je je donatie in de bus doet. Daarna lopen we wat door het centrum en genieten van de prachtige gebouwen. We kijken naar en in het stadhuis, lopen door de Blinde Ezelstraat naar de Vismarkt, bekijken de markt met de Belfort en lopen door de Steenstraat. Het regent wat dus we gaan naar het Historium. Daar hebben ze een prachtige expositie (€37). Eerst krijg je een VR bril op en kom je de stad binnen zoals hij 500 jaar geleden was. Daarna ga je door een expositie heen die in een spannend verhaal verteld hoe het vroeger was en hoe het er toe ging. Daarna kun je nog door andere exposities over Brugge heen lopen. We eindigen in de Duvelorium bar waar je met een mooi uitzicht over de markt een pintje kunt pakken. Of twee. We kunnen België niet verlaten zonder Vlaamse frieten dus we eten ook nog een patatje voor we naar huis gaan.

Gent deed nog wat provinciaals aan en was niet vreselijk druk. Brugge daarentegen weet hordes toeristen te trekken die in grote groepen achter een vlaggetje aan door de stad lopen. Misschien dat het ook drukker is door het mooie weer. Mevr. van der Veeke heeft nog een aantal dingen uitgezocht die we nog moeten bekijken en dat doen we dan ook.

Een goed begin van de dag.

Via de Blinde Ezelstraat lopen we naar de Rozenhoedkaai. Daar starten we met een koffie en bonbons. Het water spiegelt en de lucht is blauw en dat levert mooie foto’s op. Langs het water lopen we naar de Onze-Lieve-Vrouwenkerk om het beeld van Maria met kind van Michelangelo te zien. Maar dat kost €7 p.p. en, krenterig als we zijn, slaan we even over. De kerk is ook mooi om te zien en later kopen we een kaartje van het beeld zodat we weten hoe het eruit ziet.

Via mooie straatjes lopen we naar het Minnewater. Onvoorstelbaar hoeveel oude én mooie panden ze hier hebben. Dat krijg je als een stad weinig verwoesting heeft gekend tijdens de oorlog en stadplanners, die alles alleen maar willen vernieuwen, buitenspel gezet worden. Na het Minnewater gaan we door het Begijnhof. Een stille, serene plek. Hier zou ik wel willen wonen als ik oud ben.

Er zijn nog een paar dingen in het noorden van het centrum die we willen zien. Via kleine straatjes weven we ons een weg. Eerst langs het schouwburg gebouw, en dan naar het Jan van Eykplein om het oude tolhuis te zien. Daarmee is ons lijstje compleet en gaan we terug naar de Markt waar nu ook markt is. Het is er erg druk dus we eten onze bammetjes bij Burg in de zon terwijl naar de langslopende mensenmassa kijken. We sluiten de stad af met een laatste bezoek aan de Bloedbasiliek.

7 gedachten over “2022 – Bretagne – Deel 1: Gent en Brugge

  1. Gert zegt:

    Hans in een begijnhof, plek voor alleenstaande katholieke vrouwen, mijn gevoel zegt dat er hier wat wringt.(⁠•⁠‿⁠•⁠)

  2. anoushkavandijk zegt:

    Wat een mooie foto’s en weer inspirerend verhaal. Leuk dat je het na al die maanden toch hebt vastgelegd en gedeeld. Met die mantel onderuitgezakt op de troon, zie ik wel kansen voor jou!

  3. Yolanda zegt:

    Een mooi begin. Bij mijn weten is Gent nog in originele staat, en is Brugge grondig herbouwd.. maar zodanig dat het origineel lijkt. Whatever, prachtige steden om te bezoeken.

Leuk als je reageert